Yozgat’ın Cehirlik bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişen lalelere vatandaşlar ilgi gösteriyor.
Yozgat’ın Cehirlik bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişen lalelere vatandaşlar ilgi gösteriyor.
Yozgat- Boğazkale Karayolu güzergahındaki Cehirlik bölgesinde doğal olarak yetişen lalelerin çiçek açmasıyla birlikte vatandaşlar bölgeyi ziyaret ederek lalelerle birlikte cep telefonlarıyla kart postallık fotoğraf çektirmeyi de ihmal etmiyor. Cehrilik lalesi, havaların ısınmasıyla kırsalı renklendiren laleler, açtıktan 15-20 gün sonra soluyor.
Cehirlik Bölgesini ziyaret eden gazetemiz sahibi Bekir Çaylak, bölgenin Yozgat açısından önemli olduğunu belirterek, “ Her yıl mayıs ayı içerisinde mutlaka bu bölgeye gelerek lalelerin açıp açmadığını kontrol ediyorum. 20 gün gibi kısa bir süre sonra laleler soluyor önemli olan bu güzelliği yakalayabilmektir. Burasının tanıtımının da gerek biz gazeteciler gerekse ilgili kurumlarımızca en iyi şekilde yapılması gerekir. Kurumlarımız buraya geziler düzenleyerek Yozgat’ın ayrı bir değerinin tanıtımına da katkı sunmuş olur. Bir iki haftaya kadar bu güzel manzarayı bulmak zor olacak. O yüzden imkanı olan bütün vatandaşlarımızı bu güzel yeri görmelerini tavsiye ediyorum.”diye konuştu.
Celal Bekdemir, isimli vatandaş’ta benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “İlimizde görülmeye değer eşsiz ve güzel yerlerden bir tanesi de işte şuan gezdiğimiz cehirlik lalelerimizin olduğu bölge. Güzel bir manzarası var. Laleler ilkbaharla birlikte açtıkları için haziran ayı başında solarak özelliğini kaybediyor. O yüzden vatandaşlarımız ilk fırsatta bu eşsiz güzelliği görmelerini öneriyorum.”
GELİN KAYASI EFSANESİ
Halk arasında Gelin Kayası efsanesi şöyle anlatılıyor: “Yozgat’taki Şahin Tepesi’nin arkasında bulunan Cehrilik yakınlarında deveye binmiş geline benzeyen kayalar bulunmaktadır. Bu kayalara “Gelin Kayası “denir. Efsaneye göre köyün birinden gelin alayı gelmektedir. Eşkıyalar gelin alayını çevirirler. Niyetleri kervandaki gelini alıp esir pazarında satmaktır. Gelin alayının erkekleri eşkıyalarla vuruşurlar ve hayatlarını kaybederler. Eşkıyalar, gelini ve damadı yakalamak üzeredirler. Yakalanacaklarını anlayan gelin ve damat Allah’a dua ederler. “Allah’ım bizi bu eşkıyaların eline düşürme, bizi ya taş et, ya kuş et” duaları kabul olunur. Güzel gelinle birlikte eşkıyalar, develer ve atlar oracıkta taş olurlar. Damat ise kuş olup gökyüzüne uçuverir. Güzel gelinin ağlarken gözünden döktüğü yaşlar sel olur ve orada kırmızı lalecikler bitmeye başlar. Zamanla bu laleler tüm tepeyi kaplar. Eğrice’de (mayısın ikinci haftasında) cehrilik laleleri kırmızı kırmızı açar ve beyaz güvercinler gökyüzünde süzülürler. Yozgatlı avcılar buradaki güvercinlere kesinlikle ateş etmezler.”