Yozgat’ta marangozculuk yapan baba ve oğul, atölyelerinde 2 ay 10 gün süren uğraşın sonucunda ürettikleri tekneyi çekici yardımı Topçu Göletine indirerek yüzdürdü.
Yozgat’ta marangozculuk yapan baba ve oğul, atölyelerinde 2 ay 10 gün süren uğraşın sonucunda ürettikleri tekneyi çekici yardımı Topçu Göletine indirerek yüzdürdü.
Yozgat Sanayi Sitesindeki marangoz atölyesindeki ahşap ustası Umut Pusmaz (30) babası Dursun Pusmaz (55) ile birlikte ahşap işiyle uğraştığını belirterek, İstanbul seyahatinde yüzen tekneleri görünce tekne üretmeye karar verdi. Düşüncesini babasına anlatan Pusmaz, onun da kabul etmesi üzerine tekrar İstanbul’a giderek Tuzla’da bir tersanede yaklaşık 3 ay çalışıp eğitim aldı.
Pusmaz, babasıyla birlikte İstanbul’da çizdirdikleri tekne projesi üzerinde Yozgat’taki marangoz atölyelerinde çalışmaya başladı. Baba oğul, 2 ay 10 gün çalışarak bahçe mobilyaları ürettikleri marangoz atölyesinde 5,5 metre uzunluğunda 2,5 metre genişliğinde 10 kişilik bir tekne yaptı.
İstanbul’a gezmeye gittiğinde aklına tekne yapma fikrinin geldiğini söyleyen Pusmaz, “İstanbul’da denizde yüzen tekneleri görünce, “Yozgat’taki barajlarda neden olmasın”diye düşündüm ve babamla birlikte 2 ay önce başladığımız tekne yapım çalışmasını tamamladık. Tekneyi yapmadan önce belediye başkanımızla da görüştük, başkanımızda “tekneyi yapın görelim” demişti. Teknemize ilimizin simgesi haline gelen “Sürmeli” ismini verdik. Bugünde 10 kişilik teknemizi çekici ile Topçu Göletine götürdük ve yüzdürerek denemesini yaptık. Sorunsuz bir şekilde denememizi de yapmış olduk. Bundan sonrada teklif gelirse tekne üretimiz yapmayı düşünüyoruz. Zor ve meşakkatli bir iş fakat severek yaptığımız için sorun olmuyor. Yetkililerimiz ile görüşüp, uygun görülen baraj veya göletlerimizde de tekne ile tur düzenlemeyi düşünüyoruz.”diye konuştu.