Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, gözetiminde il genelinde 5 dekar alanda toprak işlemsiz tarım ekimi yapılıyor.
Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, gözetiminde il genelinde 5 dekar alanda toprak işlemsiz tarım ekimi yapılıyor.
Toprak işlemesiz tarımın il genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Merkez Fakıbeyli, Kuşçu ve Kuyumcu köyleri ile Sarıkaya Bağlıca, Saraykent Merkez olmak üzere toprak işlemesiz tarım ekimleri yapıldı.
Ekimler, İl Müdürlüğü teknik personelleri kontrolünde İl Müdürlüğüne ait doğrudan ekim mibzerleri kullanılarak yapıldı.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Toprak işlemesiz tarımın 1950’li yıllardan beri dünyada uygulandığını belirterek, son yıllarda ise Türkiye’de yaygınlaşmaya başlayan bir sistem olduğunu söyledi.
Özdemir, “Toprak işlemesiz tarım; toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Bu şekilde tarlada normal tarımsal faaliyetlere devam edilmekte toprak işleme ile uğraşılmadığından çiftçi açısından zaman, işgücü ve önemli girdilerden olan mazottan tasarruf sağlanmaktadır. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak toprak işlemesiz tarımı yaygınlaştırmak amacıyla 2012 yılından bu yana eğitim ve yayım faaliyetlerine yoğun bir şekilde devam etmekteyiz. Bu amaçla birçok köyümüzde eğitim, yayım ve bilgilendirme çalışmaları yaptık. Çiftçilerimize uygulamayı yerinde göstermek amacıyla teknik geziler düzenledik. 2014 yılında ise bu uygulamayı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla ilk toprak işlemesiz ekimi Merkez Fakıbeyli köyündeki 40 dekar arazide gerçekleştirdik. Sonraki yıllarda ise değişik İlçe ve köylerimizde demonstrasyon çalışmalarını artırdık. Geçen yıl Saraykent İlçemizde 10 dekar alanda demonstrasyon uygulamıştık. Bu yıl bu ilçemizde 250 dekar alan çiftçilerimiz bu sistemle ekim yapmaya başladılar.”dedi.
YOZGAT GENELİNDE 5 BİN DEKAR ALANDA TOPRAK İŞLEMSİZ TARIM YAPILMAKTADIR
Yozgat il genelinde 5 bin dekar alanda toprak işlemsiz tarımın yapıldığını vurgulayan Özdemir, “Yaptığımız bu çalışmaların sonucunda bugün İlimizde 5 Bin dekar civarı alanda toprak işlemesiz tarım yapılmaktadır. Amacımız bu miktarları daha da artırmaktır. Toprak İşlemesiz Tarım, Yozgat gibi karasal iklim gösteren illerimizde özellikle kuru alanlarda uygulanabilecek olan bir sistemdir. Yapılan uygulamalarda bu sistemde herhangi bir verim kaybı olmadığını hatta bazı alanlarda verim artışı olduğunu gözlemledik. İlimizde 5,5 Milyon dekar alanda kuru tarım yapılmaktadır. Bu sistemde dekardan 5 Litre yakıt tasarrufu sağlanmakta ayrıca toprak işleme aletlerine yapılan masraflar, işgücü ve amortisman maliyetleri de en aza inmektedir. Bütün bunlar dikkate alındığında bu sistemde çiftçinin dekardan tasarrufu, 50 TL civarındadır. Bu miktar çiftçimize kazanç olarak dönmektedir. Bu sistem yaygınlaştığında tarımda akaryakıt kullanımı azalacaktır. İlimizdeki kuru tarım alanlarımızın yarısında bu sistemi uygulandığında yılda 13 Milyon Lt yakıt tasarrufu sağlayabiliriz. Bunun parasal değerini hesapladığımızda ise yaklaşık 90 milyon TL lık bir rakama ulaşılmaktadır. Ayrıca bu sistemde anızları toprak üstünde bıraktığımızdan dolayı toprağın organik madde seviyesi artmakta, toprak erozyonu azalmakta ve en önemlisi de anız yangınlarının önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu sistemde dikkat edilecek hususlar tarlaya her yıl farklı üretim çeşidinden ürün ekilmesi ve konu uzmanlarından teknik bilgi ve yardım alınmasıdır. İl Müdürlüğü olarak biz bu konuda her zaman çiftçimize teknik destek ve bilgi vermeye hazırız.”ifadelerini kullandı.