Yozgat’ın Çekerek İlçesinde faaliyetini sürdüren Üreten Eller Platformu; yaptıkları araştırma neticesinde yetişmiş büyük söğüt ve kavak ağaçlarının yıllık 30 ile 120 ton su tükettiğini belirtiyor.
Yozgat’ın Çekerek İlçesinde faaliyetini sürdüren Üreten Eller Platformu; yaptıkları araştırma neticesinde yetişmiş büyük söğüt ve kavak ağaçlarının yıllık 30 ile 120 ton su tükettiğini belirtiyor.
Platform yöneticilerinden Bilal Aktaş, yaptığı açıklamada; bilinçli tarım teknolojik tarım safhasına geçildiğini belirterek, küresel iklim değişikliğine uyulması gerektiğini söyledi.
Aktaş, “Kavak ağacı ve söğüt yerine yeni keşfedilmiş çeşitleri soğuktan, kırağıdan etkilenmeyen meyveleri köylerimiz rakımına (yükseklik) uygun fidanları dikmemiz gerekmektedir. Artık toprak analizsiz mühendis kontrolsüz bağ, ceviz, elma gibi ağaç dikimini uygun görmüyoruz . Yapılan bir hata bilinçsizlik uzun yıllar maliyet ve zaman kaybına ekonomik zarara sebeb olmakta. Köylerimizdeki verimsiz ağaçları (söğüt- kavak) bertaraf edip daha verimli katma değeri yüksek ürünlere çevireceğiz. Bu konuyla ilgili çalışmalarımızı Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hemşerimiz Sayın Fuat Oktay’a, Sayın Valimiz Kadir Çakır’a ve İlçe Kaymakamımıza ilettik. Sağ olsunlar destek olacaklarını ifade ettiler.”dedi.
Söğüt ve kavak ağacı yerine farklı meyve türlerinden dikilmesi gerektiğini söyleyen Aktaş, sebeplerini ise şöyle sıraladı: “1- Uzun yıllarda yetişmesi ekonomik değeri olmaması ve herhangi bir meyve vermemesi
2- Yeraltı sularını ve dere sularını aşırı derecede tüketmesi
3- Alerjik ve sağlık bakımından yaydığı polen sayesinde insan sağlığına zararlı olması
4- Bulunduğu alanda bahçe ve bağ diğer ağaçları verimden düşürmesi kapladığı alanda daha verimli ağaçların yetişmesini engellemesi rutubet ve nem yayması
5- köylerde kanalizasyon ,su borularını ,Çeşme kazanlarını tıkaması elektrik tellerine zarar vermesi ölüm tehlikesi yaratması çok uzadığı için rüzgarlı havalarda devrilmesi can kayıplarına ve doğal afetlere sebebiyet vermesi.
6- özellikle kavak ağaçlarını bazı hayvanların kemirmesi zarar vermesi çiftçiler arasında husumet çıkarması
Dallamak için çıkan insanların düşüp ölmesi veya yaralanması
7- Yetişmiş bir söğüt yıllık bazda 30-120 ton arası su tüketir .
8- köylülerin bu zararları konusunda hem fikir olması arazisinde söğüt,kavak,yabani vişne ,indiriz , verimsiz ağaç istemediği 12 köyde gözlemlenmiştir . Çalışmalar devam etmektedir.
9- Köy yollarına zarar vermesi – arazi ve bahçe yollarını daralması trafik tehlikesi yaratması
10 – Bu tür ağaçların araziden temizlenmesi yerlerine çiftçiye gelir getiren ekonomik kazanç sağlayan ağaçların dikilmesi
11- Araştırmamıza göre sadece bir köyümüzde bugün kesilse 300 tırdan fazla kavak,söğüt verimsiz ağaç bulunmaktadır.”