enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5174
EURO
36,1929
ALTIN
2.980,09
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Pazartesi Kar Yağışlı
-3°C

Şimşek: Çoklu Baro girişimleri yargının bizatihi kendisine zarar verir

Yozgat Barosu Başkanı Mehmet Şimşek, Avukatlık Kanunu’nda yasal değişikliler yapılarak, Çoklu Baroların kurulması ve Baroların seçim usullerinin değiştirilmesi konularının bizatihi yargının kendisine zarar vereceğini söyledi.

Şimşek: Çoklu Baro girişimleri yargının bizatihi kendisine zarar verir
REKLAM ALANI
17.06.2020
1.905
A+
A-

Yozgat Barosu Başkanı Mehmet Şimşek, Avukatlık Kanunu’nda yasal değişikliler yapılarak, Çoklu Baroların kurulması ve Baroların seçim usullerinin değiştirilmesi konularının bizatihi yargının kendisine zarar vereceğini söyledi.

Baro Başkanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada, Pandemi sürecinde esas gündemin ülke ve mesleğin içinde bulunduğu ekonomik ve sosyal sorunların çözümü için çaba sarf etmek olduğunu ve bu nedenle Avukatlık Kanunu’nda Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerinin doğru bulunmadıklarını ifade etti.

19 Mayıs 2020 ve 1 Haziran 2020 tarihlerinde toplanan Baro Başkanlarının her iki toplantının sonucunda birer bildiri kaleme alarak kamuoyu ile paylaştıklarını hatırlatan Şimşek, “Her iki bildirimizde de Avukatlarımızın ve Barolarımızın ihtiyacı ve beklentisini karşılayacak, Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatabın Barolar ve TBB olması gerektiği de vurgulanmıştı. Türkiye Barolar Birliği’nin yaptığı çağrı ile 17 Haziran 2020 tarihinde tüm Baroların bir basın açıklaması yaparak düşünce ve kanaatlerini kamuoyu ile paylaşması ve vatandaşlarımızın avukatlık kanunu değişikliği süreci konusunda bilgilendirmesi istenilmiştir. Bahsi geçen bildirilerin üzerinden geçen süre zarfında ortak çağrımızın dikkate alınmadığı, aksine sürecin devam ettiği görülmektedir.”dedi.

YAPILMAK İSTENEN BAROLARADAN DAHA ÇOK VATANDAŞLARI İLGİLENDİRMEKTEDİR

“Sanılanın aksine, yapılmak istenen değişikliklerin Avukatlar veya Barolardan daha çok vatandaşları ilgilendireceği, adliyelerde hak arayan, hakkındaki bir isnattan dolayı yargılanan insanların savunma ve adalete erişim hakkını kısıtlayacağı hatta ortadan kaldıracağı bilinmelidir.” diyen Baro Başkanı Şimşek, “Özellikle ceza adaleti açısından hava ve su gibi öneme haiz, olmazsa olmaz denilebilecek savunma hakkının ancak özgür ve korkusuz Avukatlar eliyle sağlanabileceği, Avukatların özgürlüklerinin garantörünün ise kimseden emir ve talimat almayan; bağımsız, tarafsız, özgür ve güçlü Barolar olduğu açıktır.Bireylerin hak aramak, hakkını elde etmek, ihlal edilmiş haklarına kavuşmak, ihtilaflarını çözmek için yargıya; yargı içinde sesini duyurabilmek için de Avukata ihtiyacı vardır. Yargının iki unsurunu temsil eden Hakim ve Savcının arkasında büyük bir kamu gücü varken, yargının bir diğer unsurunu temsil eden Avukatın gücü, mensup olduğu barolardan kaynaklanır. Avukat ancak, bağımsız, özgür ve güçlü bir Baroya mensup olmakla kamu gücü karşısında başı dik ve korkusuzca adalet arar ve bireylerin hakkını savunur. Silahların eşitliği denilince tek akla gelen şey Hakim karşısında eşit zamanda konuşma hakkı olmamalıdır. Gerçekten silahların eşitliğinden bahsedilecekse Hakim ve Savcılar ile Avukatların eşit güçlere dayanması elzemdir. Zira cezalandırma ve savunma birbirini dengeleyen iki zıt güçtür. Barolar; gerek Anayasa’nın 135. Maddesi’nin bahşettiği kamu kurumu niteliklerinden, gerekse kamu otoritesinden bağımsız olmalarından kaynaklı bir güç merkezi durumundadır.”şeklinde konuştu.

AYNI İLDE BİRDEN FAZLA BARONUNUN OLMASI KAMU KURUMU NİTELİĞİNİ ORTADAN KALDIRACAKTIR

Aynı ilde birden fazla baronun olmasının kamu kurumu niteliğini ortadan kaldıracağını vurgulayan Şimşek,  “Kamu kurumu niteliğinin en önemli tezahürü ise coğrafi olarak tek bir baronun varlığıdır. Aynı ilde birden fazla baro kurulduğu an, mevcut baroların tamamının kamu kurumu niteliği ortadan kalkacak veya tartışılır hale gelecektir. Bu durum ise mensubu olan Avukatları korumasız ve himayesiz bırakacaktır. Avukatlara verilen hakların ve ayrıcalıkların neredeyse tamamı avukatların şahsı için değil, temsil ettikleri müvekkillerinin haklarını korumak içindir. Baro aracılığıyla Avukata sunulan himaye de böyledir. Güçlü ve bağımsız bir baronun Avukata sağladığı destek aslında mağdur, mazlum, hakkı elinden alınmış insanları korumak ve kollamak içindir. Avukatı bu güçten bu himayeden mahrum etmek aslında hak arayan ancak bunun için gereken gücü ve cesareti kendinde bulamayan bireyin mahrum edilmesidir. Biz Barolar ve Baro Başkanları tartışmasız biçimde vatandaşı savunma hakkından mahrum etmemek, bireyin savunma ve adalete erişim hakkının kısıtlanmasına veya ortadan kaldırılmasına mani olmak adına yapılmak istenen değişikliklere karşı çıkıyoruz. Ne mevcut statümüzden şahsi bir menfaatimiz veya beklentimiz vardır, ne de getirilmek istenen düzenlemenin kişisel konforumuza zarar vereceği endişesini taşımaktayız. Tek endişemiz; vatandaşın adalet arayışında sığındığı tek liman olan baroların fırtınalara açık hale gelecek olması, Avukatların, dolayısıyla savunma gücünün etkinliklerini kaybedecek olmasıdır.”dedi.

BU ŞEKİLDE YASAL DÜZENLEME; SAVUNMAYA, YARGIYA VE ADALETE BİR FAYDA SAĞLAMAYACAKTIR

Bu şekilde bir yasal düzenlemenin savunmaya, yargıya ve adalete bir fayda sağlamayacağını vurgulayan Başkan Şimşek, “Yola çıkış gayesi bu olsun veya olmasın, Avukatı yargılama faaliyetinin dışında tutabilmek, onu pasif ve uysal hale getirmek, itaatkar olmasını sağlamak sonucunu doğuracağı açıkça anlaşılan çoklu baro girişimlerinin, yargının bizatihi kendisine zarar vereceği, bağımsızlığına gölge düşüreceği aşikardır. Salt bu şekilde yapılacak olan düzenlemelerin, sadece avukatlık mesleğine değil, yargının diğer kurucu unsurlarına, topluma, hak arayış mekanizmasına ve esasen adalete zarar vereceği kaçınılmazdır. Binbir güçlükle fakültelerinden mezun olmuş, umutla mesleklerini icra etmeyi bekleyen binlerce stajyerimiz, binlerce genç meslektaşımız vardır. Tüm meslektaşlarımız bir çok sosyo- ekonomik sorunla karşı karşıyadır. Yine toplumdaki algının tersine, avukatlık mesleğinin çözüm bekleyen ciddi sorunları mevcuttur. Savunmanın ve yargının güçlendirilmesi adına sorunların bir bütün olarak, kapsamlı şekilde değerlendirilerek, mesleğe, meslektaşlara ve yargıya ilişkin sorunların çözüme kavuşturulabileceği uygun bir zaman ve zemin tesis edilecekken, tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Pandemi sürecinde, acele ile yapılacak düzenlemelerin sağlıklı sonuç vermeyeceği aşikardır. Konunun doğrudan ilgilisi olan Baroların ve Türkiye Barolar Birliğinin yada ilgili diğer tüm hukuk kurumlarının yasal düzenlemelere ilişkin bu sürecin dışında bırakılarak, taslak yada TBMM ne sunulan teklif haline getirilmesinin uygun olmayacağı, bu şekilde yapılacak yasal düzenlemelerin savunmaya, yargıya, adalete bir fayda sağlamayacağı, aksine ilerde içinden çıkılamayacak sorunlara ve telafi edilemeyecek zararlara sebebiyet vereceği kanaatindeyiz. 19 Mayıs ve 1 Haziran Bildirilerimizde belirttiğimiz üzere yapılması düşünülen değişikliklerin doğru bir zamanda, sağlıklı bir ortamda, yapılacak değişiklik çalışmalarına Baroların dahil edilerek yapılması gerektiği düşüncemizi, Kamuoyuna saygıyla duyururuz.”ifadelerini kullandı.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.