Yozgat Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, her yıl 1-7 Mart Muhasebe Haftası’nı kutladıklarını belirterek, yaptıkları işin büyük önem taşıdığını söyledi.
Yozgat Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, her yıl 1-7 Mart Muhasebe Haftası’nı kutladıklarını belirterek, yaptıkları işin büyük önem taşıdığını söyledi.
SMMMO Başkanı Ahmet Bulut, yaptığı açıklamada; Mesleklerinin sorunlarının çözümü için çağrıda bulundu.
Başkan Bulut,”118 bin’i aşan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir ile 77 Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve 8 Yeminli Mali Müşavir Odası TÜRMOB çatısı altında hizmet vermektedir. Bir muhasebe haftası daha geldi. Kısaca Muhasebeciler haftası nasıl bir haftaysa her ay bir sıkıntı çekerek kanun uzadı mı, uzayacak mı, sistem çalışacak mı çalışmayacak mı, iş yetişecek mi, yetişmeyecek mi diye diye ömür geçiyor.”dedi.
Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan ‘Muhasebe Haftası’nı bu yıl buruk kutladıklarını ifade eden Bulut, “Meslektaşlarımız ‘iş yetiştirme’ adı altında yaşadıkları mesleki stres ile hayatlarını hiçe sayıyor. Ticaretin sınırının olmadığı ekonomik süreçte, meslek mensuplarına yabancı meslektaşları ile rekabet edebilmeleri için yeşil pasaport hakkı tanınmasını ve dördüncü dönem geçici verginin,BA-BS formlarının acilen kaldırılmasını ve özellikle KDV’lerimizin yüzde 8 e çekilmesini talep ettik ve ediyoruz. Hükümet mali Müşavirlerin artık önemini bilmeli. Unutulmamalıdır ki; Mali Müşavirler devlet ile mükellef arasında köprü görevi gören bir meslek gurubudur.Bizlere yüklenen o kadar yükün altında köprünün ayakları tutmaz hale geldi. Emeğimizin karşılığını alamadığımız gibi meslek mensuplarının yıllardır bir türlü çözülemeyen problemlerin başında tahsilat sorunu gelmektedir. Birden fazla verilen beyannamelerinin tek beyan haline gelmesi için düzenleme yapılmasını, beyan ve ödemede yaşanan uzama kaosunu önleyen daha gerçekçi bir düzenleme yapılmasını, yeni işe başlayan meslektaşlarımızın mağdur olmaması için defter tutma sınırlamasının getirilmesini istiyoruz. Diğer taraftan ücret tarifemizin iş yüküne göre yeniden düzenlenerek tahsilatlarının güvence altına alınmasını, bizden kesilen stopaj vergilerimizin aylık doğacak borçlarımızdan mahsup edilmesini, yeni iş yeri açacak meslek mensuplarına KOSGEB desteğinin verilmesini istiyoruz.”diye konuştu.
Meslek mensuplarının sorunlarının çözümü için hükümetten beklentilerini de aktaran Bulut, “Sorunlarımızın çözümü için hükümetimizin ve ilgili kurum-kuruluşların haklı taleplerimize cevap vermesini bekliyoruz. En çok mali müşavirlerin muhatap olduğu kurum GİB gelir idaresi ve SSK bu kurumların başında duran yetkililerin bir uygulama çıkarırken lütfen bir birleri ile istişare yaparak çıkarmaları.Ayrı devlet kurumları gibi bir birinden habersiz uygulama çıkarıyorlar.Düzenleme ve kanun değişikliliklerinin beyanlarının son gününde çıkarmamaları. Örneğin;Kanununlar uzatan ve ya çıkaran yetkililer acaba hangi beyanname ne zaman veriliyor biliyor mu.”şeklinde konuştu.
Bulut açıklamasını şöyle sürdürdü: “Meslektaşlarım her beyan döneminde ofislerinde gece yarısına kadar çalışmak zorunda değil.Bizler zaten odalar olarak sorunlarımızı bağlı olduğumuz TÜRMOB’a iletiyoruz.Çıkacak kanun ve uygulamalarda hükümet yetkililerinin TÜRMOB’ la uyum içinde olup ona göre düzenleme getirmeleri.Bizim taleplerimiz, mesleki çıkar elde etme talebi değildir. Ülkemizde ve mesleğimizde yaşanan sorunların dayanışmayla, iş birliğiyle ve anlayışla çözüleceğine inanıyoruz. Yarınlara umutla bakacağımız bir geleceği hep birlikte hazırlayacağız. Biz mali müşavirlerin öyle birilerinin dediği gibi evden çalışın, Ne var bunda canım, herkes evden çalışsın denilebilir,ve denildi de. Olay bu kadar basit değil. Bunu diyen her halde mali müşavirin ne iş yaptığını bilmeden laf olsun diye konuşuyor”
MALİ MÜŞAVİRLER GÖRÜNMEYEN KAHRAMANLARDIR
“Mali müşavirlerin sektörde görünmeyen kahramanlar olduğunu vurgulayan Bulut, “Bize değer kazandıran şeyler, yaptığımız işlerdir. Ekonomik alanda mücadelenin görünmeyen kahramanları arasında Biz mali müşavirler yer almaktadır. Sistemden mali müşavirleri çıkarttığınızda mükellef-devlet arasındaki iletişimin, bir anlamda sağlıklı ekonomik faaliyetlerin yürümesi mümkün değildir. Mali müşavirin çalışabilmesi ve verileri girebilmesi için mükelleflerden alış satış faturaları, tahsilat makbuzları, çek senet görüntüleri ve banka ekstreleri gibi belgelerin fiili olarak alınması ve yakın temasa girilmesi. Mükellefden alınan evrakların hepsi elden alınan evraklar/kâğıtlar üzerine bulaşmış bir virüsün bütün aileye bulaşma riski söz konusu olmasıdır. Bu yüzden mali müşavirlerin evden çalışmaları, virüsle etkin mücadele kapsamında mümkün olmadı ve olmaz da.”diye konuştu.