enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5161
EURO
36,1750
ALTIN
3.003,22
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Kar Yağışlı
-4°C
Yozgat
-4°C
Kar Yağışlı
Pazartesi Kar Yağışlı
-2°C
Salı Çok Bulutlu
-2°C
Çarşamba Az Bulutlu
0°C
Perşembe Çok Bulutlu
2°C

Edirne Çarşısı’nın bir konsepti Tol Çarşı’ya da uygulanacak

Edirne Çarşısı’nın bir konsepti Tol Çarşı’ya da uygulanacak
REKLAM ALANI
30.01.2017
1.915
A+
A-

 

Yozgat Belediyesi tarafından ilde faaliyetini sürdüren yaklaşık 40 esnaf gurubuna yönelik 3 günlük kültür gezisi düzenlendi. Gezi kapsamında Osmanlı ve Selçuklulardan  günümüze kadar gelen tarihi mekanları gezerek inceleyen esnaflar, Edirne Çarşısının bir benzerinin Yozgat Tol Çarşısında uygulanmasını istedi.

İlde geçtiğimiz gün akşam saatlerinde otobüsle Edirne’ye hareket eden 40 kişilik esnaf grubu yaklaşık 950 kilometre mesafedeki Edirne’ye sabah gün ağrımadan ulaştı. Aralarında Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Belediye YBK Müdürü Nizam Akdoğan ve Meclis Üyesi Zekeriya Gündüz’ünde bulunduğu esnaf grubu sabah namazını Osmanlı Padişahı 2.Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırdığı camide kıldı. Tarihi Camiyi inceleyen gruba rehber eşliğinde bilgiler verildi.

OSMANLI DÖNEMİNDE EDİRNE’YE 314 CAMİ YAPTIRILDI

Gruba rehberlik yapan, Yusuf Kara ve Hacı Zeynel Değirmendere, Osmanlı döneminde Edirne’ye Selimiye, Muradiye, Beyazıt, Eski Cami, Defterdar Mustafa Paşa Camisi, Şeyh Çelebi Camisi gibi 314 tane cami yaptırıldığını bunların savaşlar, deprem ve diğer sebeplerden dolayı yıkıldığını sadece 47 tanesinin hala günümüzde ibadete açık olarak kullanıldığını ifade etti.

Şehrin tarihi mekanlarını gezen grup, Taşköprü,  Osmanlı Rus savaşında yıkılan ve Bin 500 kişinin çalıştığı Osmanlı Sarayı, Antik Çarşısı kale içi Edirne tarihi evleri, Yeni Çeri Hamamı, Hristiyan ve sonradan Müslüman olan Gazibihal tarafından yapılan köprü, Balkan Şehitliği, yağlı güreşlerin yapıldığı Ermeydanı Kırkpınar Sahası, Sultan Beyazıt Külliyesi ve Sağlık Müzesinin yanı sıra pek çok tarihi mekanlar ziyaret edildi.

TARİHİ ŞEHİR EDİRNE’Yİ HERKESİN GEZİP GÖRMESİ GEREKİR

Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıla kadar olan döneminde çarşı ve hanlar bakımından en zengin ve gelişmiş illerden biri olan Edirne’yi gezen esnaf grubu Edirne’nin bir tarih şehri olduğunu ve mutlaka herkesin gezip görmesi gerektiğini ifade ettiler. Yozgatlı grup, Edirne’nin ticari hayatı bakımından yerli yabancı turistlerin akınına uğrayan Alipaşa Çarşısı’nı gezerek esnaflarla da işleri hakkında sohbet etti.  130 dükkan ve 6 kapısı olan çarşıya hayran kaldıklarını ifade eden grup, Yozgat Tol Çarşıya’da böyle bir benzerinin yaptırılmasının şehrin ekonomisine ve kültürüne de büyük katkısının olacağını ifade etti.

Esnaflar, Bedesten Çarşısı, Arasta Çarşısı, Kavaflar Çarşısı (veya aynı anlamda kullanılan Haffaflar Çarşısı) Dar-ül Eytam (Yetimler – Yeni) Çarşısını gezerek çarşının nabzını tutma imkanı buldu.

Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Edirne Kültür gezisinin oldukça faydalı geçtiğini belirterek, herkesin hem fikir olabileceği ve şehre büyük katkı sağlayacağını düşündükleri projeleri Yozgat’a da hayata geçireceklerini söyledi.

FİKİR VE DÜŞÜNCELERİ ORTAK KARARLARLA UYGULAYACAĞIZ

Belediye Başkanı Kazım Arslan’ın Tol Çarşı ile ilgili gerçekleştirmeyi planladığı projenin Edirne’nin tarihi çarşıları gibi olduğunu kaydeden Karslıoğlu, “Öncelikle Sayın Başkanımız Kazım Arslan’a esnaflarımıza yönelik böyle bir gezi tertip ettiği için teşekkür ediyoruz. Esnaflarımız açısından da oldukça faydalı geçti. Dünyaca ünlü tarihi çarşılar zaten başlı başına bir eser ve kültür zenginliğidir. Ekonomik açıdan şehre de katkısı tartışılmaz ölçüde önem arz ediyor. Şehirde tarihi mekanların yanı sıra şehrin en işlek caddelerinin trafiğe kapalı sadece yaya trafiğine açık olduğunu gördük. Esnaflara sorduğumuzda durumun kendileri açısından çok iyi olduğunu araç trafiğine açık olduğu zaman iş yoğunluğunun az olduğunu söylediler. Biz bu değerlendirmeyi esnaflarımıza bırakıyoruz. Gruptaki esnaf arkadaşlarımızda bu uygulamanın Yozgat’ta da uygulanmasını istediklerini bizlere ifade ediyorlar. Bizde bunu başta Başkanımız Sayın Kazım Arslan’a ileteceğiz ve sanırım Başkanımız bu konuyu meclis üyelerimiz ve esnaflarımızla yeniden değerlendirecek ilimizde hayata geçirecektir. Ben bu vesile ile gezimize katılan esnaflarımıza, bize bu gezide rehberlik yapan Yusuf kaya, Hacı Zeynel Değirmendereli ve Kadir İriş, beye çok teşekkür ediyorum. İmkanı olan bütün vatandaşlarımıza Edirne’yi görmeyi tavsiye ediyorum. Elbette ülkemizin her bir yanının ayrı bir güzelliği var fakat yine de Yozgat’ımız bir başka güzel.”ifadelerini kullandı.

ESNAFLARIMIZ AÇISINDAN OLDUKÇA KEYİFLİ BİR GEZİ OLDU

Belediye YBK Müdürü Nizam Akdoğan’da gezinin güzel geçtiğini belirtti. Akdoğan,”Atalarımızın hatıralarını, izlerinin büyük bir bölümünü Edirne’de görmek bizleri de oldukça memnun etti. Bu değere bu mirasa hepimizin sahip çıkması gerekir. Bizden ziyade esnaflarımız açısından önemli bir gezi olduğunu düşünüyorum. Bu tür şeyler anlatımdan ziyade gezilip, görülmesi ve uygulanır olması önemlidir. İnşallah yine böyle gezilerimiz olur ve oradaki uygun görülen projeler değerlendirilerek ilimizde uygulamaya çalışırız. Bu vesile ile bende gezinin düzenlenmesinde emeği ve katkısı olanlara teşekkür ediyorum.”dedi.

Serbest Muhasebe ve Mali Müşavirler Odası Genel Sekreteri ve Mali Müşavir Harun Evcimen’de gezinin Yozgat esnafları açısından oldukça güzel geçtiğini belirterek, bu tür gezilerin birlik beraberlik adına kaynaşmaya da vesile olduğunu belirtti. Evcimen, “Gelişmiş illerdeki uygulanabilir proejlerin Yozgat’ta hayata geçirilmesi adına esnafların böyle bir geziye katılmasını önemsiyorum. Umarım bu tür geziler devam eder. Bu vesile ile emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Belediye Meclis Üyesi Zekeriya Gündüz’de benzer ifadeler kullanarak, geçmişte uzun yıllar Edirne’de yaşadığını belirterek, bu tür tarihi mekanları, ekonomisini, kültürünü Yozgatlı esnaflarında görmesinin kendisini mutlu ettiğini ifade etti. Gündüz,”Bende öncelikle Başkanımız Kazım Bey’e teşekkür ediyorum. Esnaflarımızla birlikte Edirne’yi dolu dolu gezme fırsatı bulduk. Buradaki esnafların işleri hakkında sohbet ettik. Pek çok cadde ve sokakların araç trafiğine kapalı olduğunu gördük. Sorduğumuzda ise yıllar önce kapatıldığını ve işlerinde büyük bir canlılık yaşandığını ifade etmeleri, grubumuzdaki esnaf arkadaşlarımızın da Yozgat’ta neden kapatılmasın düşüncelerini ortaya çıkardı. Özelikle tarihi mekanları ve tarihi çarşıları ile Edirne başlı başına bir kültür şehrimiz herkesin de gezip görmesi gerekir.”diye konuştu.

YOZGAT’TA İLK DEFA YEREL ANLAMDA ESNAFLARA YÖNELİK BİR GEZİ OLDU

Yozgat Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Eyüp Coşkun’da benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “İlimizde bu kapsamda bir geziye ben ilk defa şahit oluyorum. Çünkü geziler genelde STK başkanlarına ya da farklı gruplara yönelik düzenleniyordu. Fakat belediyemizin tertip ettiği bu gezi ile temsil ettiğimiz esnaflarımız bire bir katılım sağlamış oldular. Şehrimizle Edirne ekonomisini ve pazarını karşılaştırma fırsatı buldu. Edirne’deki Kapalı çarşının bir benzerinin ilimizdeki Tol Çaşıda uygulansın isteği doğdu. Buradaki araç trafiğine kapalı cadde ve sokaklar gibi Yozgat’ımızda da cadde ve sokakların kapatılmasının şehrin ekonomisine ve kültürüne ayrı hava katacağını düşünüyorum. Bizler açısından gezinin oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum. Umarım bu tür geziler devam eder.”

Diğer esnaflarda aynı ifadeleri kullanarak Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan’a, geziye Başkanı temsilen katılan Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu’na ve emeği geçenlere teşekkür ederek bazı projelerin Yozgat’ta da uygulanması gerektiği görüşünü dile getirdiler.

Edirne Kültür Gezisinin ardından grup Yozgat’a dönüşte İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’ndeki EMİTT fuarını ziyaret etti. Yerli ve yabancı birçok firmalar ve 80’in üstünde ülke, 200’e yakın belde ve il’in katılımı ile gerçekleştirilen fuarda Yozgat’ın yöresel sanatçılarının yanı sıra “Ben Yoruldum Hayat” şarkısı ile bir anda halkın gönlünü kazanan Mümin Sarıkaya’nın seslendirdiği parçalarla Yozgat standı fuarda en fazla ilgiyi gören illerin başında geldi. Fuarı ziyaret eden Yozgatlı eski bakanlardan Lütfullah Kayalar’da şehrin tanıtımı açısından bu tür fuarların önemli olduğunu kendisi de fuarı ziyaret ederek Yozgatlı hemşerileri ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Fuarda en fazla efor sarf eden ve işlerin eksiksiz yürütülmesini sağlayan Belediye Kültür Müdürü Fadime Solmaz’da Yozgatlı esnafları görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Solmaz, Yozgat’ın sosyal ve kültürel anlamda tanıtımı açısından bu fuarın oldukça önemli olduğunu belirterek, desteklerinden dolayı Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, başta olmak üzere Belediye Başkanı Kazım Arslan’a derneklere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Düzenlenen farklı etkinliklerde programın sunuculuk görevini üstlenen ve yine bu fuarda da yaptığı konuşmalarla Yozgat adının hafızlarda yer edinmesini sağlayan tecrübeli spiker Yasemin Doğru’da fuarın güzel ve dolu dolu geçtiğini ziyaretçilerin Yozgat kültürünü tanıma fırsatı yakaladığını ifade etti.

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.