Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta bölge çiftçileri kuraklık sebebiyle yanan ekili tarım alanlarını biçtirmedi.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta bölge çiftçileri kuraklık sebebiyle yanan ekili tarım alanlarını biçtirmedi.
Yerköy İlçesinde bu yıl hububat hasat dönemi çiftçiler açısından sıkıntılı bir hasat dönemi olarak geçti. Çiftçiler, kuraklık nedeniyle yanan arazilerini biçerdöver masrafını karşılamayacağını düşündüğü için hasadını yapmaktan vazgeçti.
Çiftçiler, çıkan mahsülün masrafını dahi karşılamadığını belirterek, Tarım ve Orman Bakanlığı ile devlet yetkililerinin kendilerine yapacağı desteğin biran önce verilmesi gerektiğini belirtti.
Nihat İnan isimli çiftçi, “Bölgemizde daha öncede kuraklık yaşanıyordu fakat hiçbir zaman bu kadar etkilenmemiştik. Bu yıl yağışların geç düşmesi nedeniyle arpalarımız yandı. 100 dekarın üzerinde arpa ekili tarlamı Mayıs ayı içerisinde yeniden sürmek zorunda kaldım. Buğday da kuraklıktan nasibini aldı. Biz çiftçiler hasat dönemi ürünümüzü satarak; tohum, gübre ve mazotumuzu alıyorduk. Şimdi ürünümüz çıkmadı. Kooperatiften aldığımız gübre ve mazot borcumuzu nasıl ödeyeceğiz. Ekim için yeniden gübre ve mazot alacağız ve nasıl alacağız bilmiyoruz. Çiftçilerimizin büyük çoğunluğu aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Ayrıca girdi maliyetlerine her geçen gün yeni zamlar geliyor. Bir ton gübrenin tonu 6 Bin 500TL’ye dayandı. Çiftçi bu fiyata nasıl gübre alsında tarlasının ekimini yapsın. Zaten normal şartlarda ekinimiz çıksa dahi bu fiyatlara nasıl gübre alalım. Devlet yetkililerimizden özellikle Tarım ve Orman Bakanlığımızdan biran önce biz çiftçilere tohum, gübre desteğinde bulunmasını istiyoruz.”dedi.
Diğer çiftçilerde benzer ifadeler kullanarak, devlet tarafından kuraklıktan etkilenen çiftçilere biran önce desteğin verilmesini istediklerini ifade etti.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Cahit Metin’de kuraklıktan dolayı bölge çiftçisinin yüzde 70’e varan üründe verim kaybı yaşadığını söyledi.
Başkan Metin, “Bahar aylarında yağması gereken yağışların yetersiz ve zamansız olmasından dolayı bölgemizde özellikle anız diye tabir edilen ekili tarım alanların tamamı yandı. Bir kısım çiftçimiz tarlasını hayvanlara otlatırken bir kısım çiftçimiz ise kurumadan hayvan yemi için yeşilini biçtirdi. Devletimiz kuraklıktan etkilenen çiftçimiz için destekte bulunulacağını açıkladı. Çiftçimiz şuan verilecek desteği bekliyor. Dileğimiz temennimiz inşallah önümüzdeki yıllarda böyle kuraklık sorunu yaşamayız.”diye konuştu.