enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Yağmurlu
14°C
Yozgat
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Kar Yağışlı
-4°C
Pazartesi Hafif Kar Yağışlı
-3°C
Salı Çok Bulutlu
-2°C

Besiciler girdi maliyetlerinden yakınıyor

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip illerin başında gelen Yozgat’ta hayvan üreticileri girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınıyor. Veteriner hekimler ise hayvanların yem ihtiyacının tam olarak karşılanmaması durumunda hayvanlarda çeşitli sağlık sorunlarının yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

Besiciler girdi maliyetlerinden yakınıyor
REKLAM ALANI
15.12.2021
1.483
A+
A-

Türkiye’nin tarım ve hayvancılık açısından büyük bir öneme sahip illerin başında gelen Yozgat’ta hayvan üreticileri girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınıyor. Veteriner hekimler ise hayvanların yem ihtiyacının tam olarak karşılanmaması durumunda hayvanlarda çeşitli sağlık sorunlarının yaşanabileceği uyarısında bulunuyor.

GEÇEN YIL 80 LİRAYA ALDIĞIMI 1 TORBA YEM ŞUAN 220 LİRA OLDU

Besiciler, geçen yıl aldıkları 1 torba hayvan yeminin bu yıl 220TL olduğunu belirterek, “Hayvan girdi maliyetlerinin bu kadar yüksek olması nedeniyle kimse hayvancılık yapamaz duruma geldi. Bugün besiciler yem pahalı olması dolayısıyla hayvanın boğazından kısıyor. Geçtiğimiz günlerde bazı köylerde hayvanların yeterince beslenememesi dolayısıyla kalsiyum eksikliği nedeniyle hayvanlar yeterince beslenemediği için felç hastalığına yakalandığını öğrendik. Çiftçi, besici hayvanlarının yem ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi. Geçtiğimiz yıllarda çiftliğinde 300-500 büyükbaş hayvan bulunduran çiftlik sahipleri girdi maliyetlerinden dolayı çiftliklerinde hayvan sayılarını en asgariye ye kadar düşürdü ve düşürmek zorunda kaldı. Çünkü maliyetlerden dolayı besiciliği bırakma noktasına geldi. Çoğu çiftlik sahipleri de çiftliklerini satacağını ifade ediyor. Bu yüzden acilen yem fiyatlarının düşürülmesi lazım.  Buna tarım bakanı yada ilgili devlet yetkililerinin biran önce çözüm bulması gerekir. Aksi halde sadece Yozgat’ta değil tüm Türkiye’de hayvancılık biter.”ifadelerini kullandı.

Yozgat Merkez’de yaklaşık 25 yıldır Özel Veteriner Hekimlik yapan Mustafa Eker’de, çiftçileri ve besicileri hayvancılık konusunda bilgilendirmeye devam ediyor.

Veteriner Hekim Mustafa Eker, iş yerinde kendisini ziyaret gelen besicileri hayvanların sağlıklı beslenmesi konusunda bilgilendiriyor.

Eker, “Sığırcılıkta gerek yem ve yemlemeden dolayı, gerekse farklı fizyolojik durumlarda, artan besin madde ihtiyacının tam karşılanamaması nedeniyle veya kısa zamanda aşırı tüketimler yüzünden kaynaklanan bir çok besleme hastalıkları ortaya çıkmaktadır. Sığırcılıkta sıkça görülen en önemli besleme hastalıkları ketosiz, asidosiz, süt humması, üre (amonyak) zehirlenmesi ve şişmedir (timpani). Ketosiz: Süt ineklerinde enerji gereksiniminin tam olarak karşılanamaması nedeniyle ortaya çıkan bir besleme hastalığıdır. Ketosiz, genellikle yüksek verimli ineklerde, daha çok yaşlı hayvanlarda, buzağılamadan sonra 6-8 hafta içerisinde çoğunlukla 2-4. haftalarda ortaya çıkmaktadır.Sığırların, et, süt verimi artarken hastalıklara karşı direnci azalır ve hastalanırlar. Hastalıklarda direnci artırmak içim verilen vitamin ve mineral madde takviyeleri çoğu zaman yeterli olmayabilir. Verilen fazla miktardaki kesif yem sindirim sisteminde bozukluklar oluşturur. Bütün bunları dengede tutabilmek için hayvanın verdiği verime göre yemleme yapmak, küflü ve bozuk gıdaları vermemek hastalıklara karşı aşılamaları zamanında yapmak ve hayvan hastalığında tedaviye erken başlamak gereklidir.

Hastalıkların oluşumunda; çeşitli mikroplar, kötü çevre şartları, vurma ve çarpmalar, bakım ve beslenme hataları, sağım hataları gibi faktörler rol oynar. Kalabalık ve pis altlıklı ahırlarda mikroplar meme başı kanalından girerek mastitis oluşumuna neden olurlar. Sarkık memeler ve yüksek süt verimli hastalıklarda etkilidir.ayrıca, sağım sırasında memede süt kalması, sağım makinelerinde vakum ayarlarının uygun olmaması da mastitis hastalığına yol açmaktadır. Buna benzer hastalıkların meydana gelmesi halinde en kısa sürede tedavi yoluna gidilmelidir.”ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.