Yozgat’ın Yerköy İlçesi ve Çiçekdağı pancar çiftçileri,2021 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı pancar kotası cezasına maruz kaldıklarını belirterek, bundan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ve pancar kota cezasının kaldırılmasını istediklerini dile getirdiler.
Yozgat’ın Yerköy İlçesi ve Çiçekdağı pancar çiftçileri,2021 yılında yaşanan kuraklıktan dolayı pancar kotası cezasına maruz kaldıklarını belirterek, bundan dolayı büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ve pancar kota cezasının kaldırılmasını istediklerini dile getirdiler.
Yerköylü ve Çiçekdağ’lı pancar çiftçileri bir araya gelerek yaşadıkları sıkıntıları dile getirdiler. Çiftçiler adına açıklama yapan Çiçekdağı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kurt,
Pancar çiftçisinin yaşadığı problemleri ve çözüm önerisi hakkında açıklama yaptı.
BÖLGEMİZDE 1954 YILINDAN BERİ PANCAR ÜRETİMİ YAPILMAKTADIR
“1954 yılından beri ilçemizin en önemli geçim kaynaklarından biri olagelmiş Şeker Pancarı hali hazırda 31 köyümüzde 500 çiftçi ailesinin en önemli geçim kaynağı olup, ilçemiz ekonomisinin en önemli gelir kaynaklarındandır.” diyen Çiçekdağı Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kurt, “Malumunuz olduğu üzere 2017 yılından beri süregelen kuraklık , 2021 yılında zirve yapmış, son 70 yılın en sıcak ve en kurak yılı yaşanmış, bu mevsimsel süreç neticesinde kıt olan su kaynaklarımızdaki azalış daha da artmış ve hatta Delice ırmak yatağı kurumuştur. Yaşanan anormal mevsim şartları tarım ürünlerinin rekoltesinde büyük düşüşe sebep olmuştur. Üretiminde fazla miktarda suya ihtiyaç duyan şeker pancarı ise bu kurak sezonda en fazla etkilenen tarım ürünlerinin başında gelmiştir. 1 dekarda şeker pancarı üretebilmek için çiftçilerin 1 yıl boyunca katlanacağı üretim maliyeti dekara 5 ila 6 ton şeker pancarı karşılığı iken, üreticiler dekar başına hedefledikleri ortalama verimi baz alıp şeker fabrikası ile sözleşme imzalayarak taahhütte bulunmaktadır. Yıllardır ilçemizde taahhüt edilen ve teslim edilen şeker pancarı miktarı 140 ila 160 bin ton dolaylarında seyretmişken ve genel olarak bakıldığında çoğu çiftçinin taahhütlerini yerine getirdiğini dikkate alırsak, 2021 yılında da çiftçilerimizin taahhüt ettikleri pancarı üretememelerine sebep olan çiftçimizin tembelliği, işbilmezliği, başka bölgelere pancar satması değil,yaşanan kuraklıktır.”diye konuştu.
YÜZDE 70 ORANINDA HASAR TESPİT EDİLMİŞTİR
Tarım Bakanlığının ilgili birimlerince , Mücbir sebep nedeni ile yapılan tespitler neticesinde bölgelerinde yüzde 70 oranında hasar tespit edildiğini vurgulayan Kurt, “ Devlet çiftçilere kuraklık desteği adı altında ödeme yapmıştır. Sulama birlikleri, ziraat odaları, Tarım bakanlığına bağlı birimlerce tespit edilen kuraklık hasarı Safi Holding Çorum Şeker Fabrikası tarafından dikkate alınmamakta, 2021 yılında yaşanan yüksek enflasyon sebebi ile zaten zarar etmiş çiftçilerimizin sırtına ek maliyet olarak yüklenmektedir.Temel gıda maddelerinden olan Şekerin en sağlıklı hammaddesi olan şeker pancarı üretim kültürü kendiliğinden oluşmamış, yılların tecrübesi ve birikimi ile çok yüksek maliyetlere katlanılarak elde edilmiştir. Yapılan bu keyfi uygulamalar, yıllar yılı damıtılarak oluşmuş üretim kültürünü yok etmeye, çiftçilerimizi üretimden vazgeçirmeye yöneltmektedir. Çiftçilerimizin üretimlerine devam ederek ülkemiz ekonomisine katkıda bulunamabilmeleri ve temel gıda maddesinin üretimine devam edebilmeleri için ihtiyaç duydukları anlayış, fabrika yöneticilerin empati yaparak sorunlarımızı göz önünde tutmalarıdır. Bu bağlamda, Türk şekere bağlı 15 şeker fabrikası, Pankobirliğe bağlı 5 şeker fabrikası ve özelleştirilen bir çok şeker fabrikası yaşanan olumsuzlukları dikkate alarak çiftçisine kota cezası uygulamaması takdire şayandır. Aynı duyarlılığı Çorum Şeker fabrikası çiftçileri olarak bizlerde beklemekteyiz. İlçemiz çiftçisinin şeker pancarı üretiminden vazgeçmesi durumunda, ilçemiz nakliyecisi, sanayi esnafı, zirai ilaç, alet edavat satan esnafından, çapa yapan işçisine kadar bir çok toplum kesimi olumsuz olarak etkilenecek, ilçemiz özelinde ülkemiz pancar çiftçisinin yarattığı katma değerden mahrum kalacaktır. Çorum şeker fabrikası yöneticilerini yukarıda bahsini ettiğimiz tüm konuları dikkate alarak uygulamaya koyduğu kota cezası uygulamasından vazgeçmeye davet ediyoruz.”şeklinde konuştu.
Yerköy Akpınar Köyü çiftçilerinden Osman Arslan’da kota cezasının kaldırılması gerektiğini belirterek, pancar çiftçilerine kesilen 2-3 Milyon TL gibi bir cezayı çiftçilerin ödemesinin mümkün olmadığını belirterek, bu uygulamanın çiftçileri tamamen tarımdan ve özellikle pancar üretiminden uzaklaştıracağını ifade etti.
Diğer çiftçilerde benzer ifadeler kullanarak kuraklık sebebi ile kota cezasına maruz kaldıklarını vurgulayarak devlet yetkililerinden bu kota cezasının kaldırılmasını talep ettiklerini dile getirdi.