enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5716
EURO
36,2400
ALTIN
2.960,20
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Kar Yağışlı
-4°C
Yozgat
-4°C
Kar Yağışlı
Pazartesi Kar Yağışlı
-2°C
Salı Çok Bulutlu
-1°C
Çarşamba Az Bulutlu
0°C
Perşembe Çok Bulutlu
2°C

Kaplumbağalar doğaya yumurta bırakmaya başladı

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde kara kamlumbağaları, kırsal alanlarda yumurtalarını toprağa bırakmaya başladı.

Kaplumbağalar doğaya yumurta bırakmaya başladı
REKLAM ALANI
16.06.2017
1.397
A+
A-

 

Yozgat’ın Akdağmadeni ilçesinde kara kamlumbağaları, kırsal alanlarda yumurtalarını toprağa bırakmaya başladı. Yaklaşık 2 ay toprak altında kalan yumurtalardan çıkan onlarca kaplumbağa gözünü doğaya açacak.  Akdağmadeni İlçesi kırsalında bir kara kaplumbağasının doğada kazdığı çukura yumurta bırakarak ve üzerini kapatmaya çalışması dikkat çekti.

Baharın gelmesiyle birlikte  Nisan- Mayıs aylarında yumurtlama dönemine giren kara kaplumbağaları, doğada uygun gördükleri alanları kazarak yumurta bırakması bu şekilde üremelerini sağlıyor. Ortalama bir kara kaplumbağının ömrü 100- 150 yıl olduğu belirtliyor.

Osman Koçak, isimli vatandaş, kırsala mantar toplamaya çıktığını belirterek, ilk defa kazdığı çukura yumurta bırakan bir kaplumbağa ile karşılaştığını ve kaplumbağayı rahatsız etmeden fotoğraf çektiğini söyledi.

Koçak, “Arakadaşlarmızla birlikta mantar toplamak üzere kırsalda çamlık alanlarında gezintiye çıktık. Bölgemizde doğal mantarlar oldukça fazla. Önemli olan zehirli mi, zehirsiz mi ayrımı yapabilmektir. Mantar ararken kaplumbağa ile karşılaştık. İlk defa yumurtasıyla birlikte bir kaplumbağa gördük. Dikkatimizi çeken ise kaplumbağanın tehlikelere karşı yumurtasının üzerini örtmeye çalışması oldu. Tabiatın doğal dengesini korumak hepimizin görevi. Doğadaki bütün canlaların kendine göre görevleri vardır. Bu doğal dengeyi maalesef biz insanlar bilinçsiz bir şekilde katlediyoruz. Anız yangınları başta olmak üzere bilinçsiz avlanmalar bunda büyük etken olarak karşımıza çıkabiliyor. Örneğin, anız yangınlarında bu tür kapblumbağalar, yılanlar ve yüzlerce böcek türü canlılar yanarak yok oluyor. Bunun yanı sıra tilki, kartal ve diğer türlerinde bilinçsizce yok edilmesi, doğal dengenin bozulmasına sebebp oluyor. Tarla fareleri ve diğer etkenlerde tarım alanlarına daha fazla zarar veriyor. O yüzden bu dengeyi korumak ve yaşatmak gerekir.”diye konuştu.

 

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.