Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta, saman ve balya çalışmalarına başlandı. Hasat sonrası tarlalarda istenilen seviyede sap olamayınca üretciler, normal fiyatı 1 ile 1,5 lira arasındalan samanın bir balyasını 5 liradan satın alıyor.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta, saman ve balya çalışmalarına başlandı. Hasat sonrası tarlalarda istenilen seviyede sap olamayınca üretciler, normal fiyatı 1 ile 1,5 lira arasındalan samanın bir balyasını 5 liradan satın alıyor.
Saman sıkıntısının sebeplerinin başında biçerdöverlerin hasat sırasında çok yukarıdan biçmesinden kaynaklandığını belirten çiftçiler, normal biçim yapılmış olsa bukadar sıkıntı çekmeyeceklerini ifade etti.
Yerköy Orhan Köyü çiftçilerinde İsmail Bozkurt, ilk defa bu yıl hayvanlarının saman ihtiyacını karşılamakta sıkıntı çektiğini dile getirdi. Bozkurt, “Her yıl kendi tarlalarımdan çıkan saplardan elde ettiğim samanla kendi hayvanlarımın yiyecek ihtiyacını karşlıyordum. İlk defa bu yıl saman bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Bunun sebepleri elbette doğal iklim koşullarının etkisi vardır ama en önemli sebep biçerdövercilerin çok yüksekten biçmesinden kaynaklanıyor. Şuan için başka yerden 500 balya saman bulabildim. Bunlarında tanesini 5 liradan aldım. Daha çok saman ihtiyacım var. Bakalım tarlalara yeniden tapan ve tırmık çektirmeyi düşünüyorum, inşallah tamamlarız. Yetkililer sadece dane kaybıyla ilgili yaptırım uygulamasın ayrıca biçerkende normal şekilde biçilmesini zaruri hale getirsin.” diye konuştu.
Necati Özer’de benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “350-400 dekar buğday biçtirdim buna rağmen hayvanlarımın temini için sap bulmakta sıkıntı yaşadık. Şuan 20 kasa saman yaptırdım 500’de balya ama hala tamamlayamadık. Bakalım çocuklar hasadı yapılan tarlalara yeniden tapan ve tırmık çekerek ihtiyacımız olan eksikliği tamamlayacağız.”
BUĞDAYIN YÜKSEKTEN BİÇİLMESİ ANIZ YANGINLARINA DAVETİYE ÇIKARIYOR
Adana’dan Yozgat’a saman yapmaya gelen saman üreticileride hasadın yükseketen biçilmesinden dolayı sapların anız olarak tarlada kaldığını bununda anız yangınlarına davetiye çıkardığını söyledi.
Ali Karaduman isimli saman üreticisi özellikle biçerdövercilerin biçim anında daha duyarlı olması gerektiğini belirterek,” Bizler 20-25 yıldır Yozgat ve bölgesinin saman ihtiyacını karşılıyoruz. Yozgatlı çiftçiler bizlerden memnunlar ki yıllardır saman ve balya teminini biz karşılıyoruz. Biçerdövercilerde aynı şekilde düşünmesi gerekir. Çiftçi eğer memnun kalıyorsa yıllar geçsede temiz biçtiği dökmediği için aynı kişiye ekinini biçtiriyor. Ama döküm fazla oluyorsa ve böyle yukarıdan biçiyorsa kusura bakmasın kimsede böyle bir kişiye ekinini biçtirmez. O yüzden bizde, çiftçimizde memnun kalmalıyız ki birdahaki seneye yine aynı yerde iş yapalım. Kısacası herkes layıkıyla, hakkıyla ,işini yapması gerekir.”diye konuştu.