Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatının bir an önce belirlenmesini isteyen temsilciler, geçen yıl kiloda 8.25 lira olarak açıklanan fiyatın maliyetler doğrultusunda ve ekonomik koşullar gözetilerek artırılmasını talep ediyor.
Buğday hasadına sayılı günler kalmasıyla çiftçi temsilcileri, hasat öncesi fiyat ve prim desteğinin açıklanmasını istiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) buğday alım fiyatının bir an önce belirlenmesini isteyen temsilciler, geçen yıl kiloda 8.25 lira olarak açıklanan fiyatın maliyetler doğrultusunda ve ekonomik koşullar gözetilerek artırılmasını talep ediyor.
Yaklaşan buğday hasadı öncesi çiftçi temsilcileri, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat ve prim desteğinin açıklamasını talep ediyor. Temsilciler, buğdayın alım fiyatının maliyetler doğrultusunda ve ekonomik koşullar gözetilerek açıklanmasını istiyor. Çiftçi temsilcileri, buğdayın kilogramına 15 lira ile 16 lira arasında fiyat talebinde bulunuyorlar. TMO, geçen yıl ekmeklik buğdayın kilosun 8.25 lira, makarnalık buğdaya 9 lira ve arpayı için ise 7 lira fiyat açıklamıştı. Buğdayın kilosuna da 1 lira destek primi vermişti.
Üretim maliyetleri yüzde 62 arttı
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçilerin buğday üretimi maliyetlerinin geçen yıla göre yüzde 62 arttığını ve kuru şartlarda üretim yapılan buğdayın ortalama kilogram maliyetinin 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildiğini açıklamıştı.
TMO’nun geçen yıl üzerine düşeni yaptığını ve 12 milyon tonun üzerinde hububat alımı gerçekleştirdiğine dikkat çeken Bayraktar, “Haliyle TMO’nun depoları doldu. Son günlerde TMO depolarının doluluğuna ve dünya buğday fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklamalar çiftçilerimizi tedirgin ediyor.
Bu doğrultuda TMO’nun sorumluluğu geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha da arttı. Çiftçilerimiz gereğini yaptı ve stratejik öneme sahip buğdayını üretti. TMO, hasat başlamadan, 10 lira 87 kuruş olan üretim maliyetini dikkate alan buğday alım fiyatını açıklayarak çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır. TMO gerekirse geçen yıl olduğu gibi gelen buğdayın tamamını alacağını açıklamalı. Ayrıca, bu yıl Tarım Kredi Kooperatifleri ve TÜRKŞEKER de buğday alımı yapmalıdır” dedi.
Türkiye’nin en erken buğday hasadının Adana’da Mayıs ayının başında başlayacağını bildiren Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, çiftçilerin bu dönemde fiyat ve prim desteğinin hasat başlamadan önce en az 15 lira taban fiyat ve enflasyon oranında artırılarak açıklanacak bir prim desteği talep ettiklerini açıkladı. Doğan, kıraç bölgelerde buğday ekimi yapan çiftçilere pozitif ayrımcılıkla primlerinin 2 kat fazla verilmesi gerektiğini ifade etti.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz’de yaptığı açıklamada benzer ifadeler kullanarak şöyle dedi: “Ülkemizin en önemli tarım illerinden birisi de Yozgat’ımızdır. Bu ay başı itibariye Adana bölgesinde hububat hasadına başlanılıyor. Bu yıl girdi maliyetleri arttı. Çiftçimiz zor durumda. Mazot ve gübre fiyatları oldukça yüksek. Hal böyle olunca çftçimiz tarlasını yeterli derecede işleyemiyor, buda üretime yansıyor. Taban fiyatının en az 15 lira olması gerekir ki buda enfasyona oranla artırılmalıdır. Aksi taktirde çiftçimiz kazanamaz. Bölgemizde özellikle Yerköy ilçe genelinde kuraklık sebebiyle ekinler yandı. Ekinleri yana bölgelere devletimizin destek vermesi gerekir.”/