Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işbirliği ile tedavileri süren kesin tanı konulmuş verem ve SSPE hastalarına hem psikososyal destek hem de aylık bin 80 lira maddi yardım verileceği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın işbirliği ile tedavileri süren kesin tanı konulmuş verem ve SSPE hastalarına hem psikososyal destek hem de aylık bin 80 lira maddi yardım verileceği bildirildi.
Yozgat İl Sağlık Müdürü Dr. Fatih Şahin yaptığı açıklamada, 7-13 Ocak “Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası”nın 71. Yıl kutlamasında veremin eski bir hastalık olmasına rağmen halen bir halk sorunu olarak önemini koruduğunu söyledi.
Dr. Şahin, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “Küresel Tüberküloz (verem) 2015 Raporu”na göre dünya genelinde verem görülme sıklığı ve ölüm hızları düşmektedir. Buna rağmen küresel tüberküloz (verem) yükü halen çok yüksektir. 2014 yılında dünya genelinde 9,6 milyon yeni vaka ve 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizde Verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl Ocak ayının ilk Pazar günü ile başlayan hafta Verem Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir. İlimizde merkez ve ilçelerde Toplum Sağlığı Merkezlerimiz eğitimler düzenleyerek halkımızda farkındalık oluşturma çalışmaları yapmaktadırlar. “dedi.
Verem hastalığının“Mycobacteriumtuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu vurgulayan Dr. Şahin,”Tüberkülozun sosyal bir hastalık olması, devlet desteğiyle sürüdürülmesi gerektiği anlaşıldığında devletimiz bu mücadeleye el atmıştır. Dünyada bir ilk olarak ülkemizde psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan Tüberküloz ve SSPE ( SubakutSklerozanPanensafalit) hastalarına destek olmak amacıyla 2017 yılında Bakanlığımızca proje hazırlanmış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile birlikte çalışma yürütülmüştür. Bu çalışma kapsamında iki Bakanlık arasında protokol imzalanmış olup 2018 yılı Ocak ayından itibaren ekonomik ve sosyal kriterlere uyan, kesin tanı konulmuş hastalarına psikologlar ve sosyal çalışmacılar tarafından psiko-sosyal destek verilecektir. Ayrıca bu hastalarımıza hayatlarını kaliteli bir şekilde sürdürebilmeleri için nakdi yardım verilmeye başlanacaktır. Bu yardımlar hastalığın tedavisinin bitiminden 6 ay sonrasına kadar devam edecektir.
Hastalar Bakanlığımıza bağlı verem savaş dispanserleri tarafından, Aile Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına bizzat dilekçe ile başvurmaları için yönlendirilecektir. Başvuruları incelenen ve yardıma uygun bulunan hastalara aylık nakdi yardımlar maaş kartı yolu ile verilecek ve yardımın devamı hastanın tedavisine uyum şartı ile olacaktır. Maddi kapsamda tüberküloz ve SSPE hastalarına tedavi süreleri boyunca aylık bin 80,50 TL verilecektir.”diye konuştu.
“ÜLKEMİZDE VEREM HASTALIĞI TEŞHİS VE TEDAVİSİ ÜCRETSİZ YAPILMAKTADIR”
Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisinin ücretsiz olarak yapıldığını kaydeden Şahin, “Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hasta tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozunu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içer ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır” ifadelerini kullandı.