Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, KOP-TEYAP kapsamında 2018 üretim yılında uygulamaya konulan “Korunası Yaşam Toprak projesi” kapsamında toprak işlemsiz olarak ekimi yapılan buğdayın hasadı yapıldı.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, KOP-TEYAP kapsamında 2018 üretim yılında uygulamaya konulan “Korunası Yaşam Toprak projesi” kapsamında toprak işlemsiz olarak ekimi yapılan buğdayın hasadı yapıldı.
Şefaatli Akcami köyü çiftçilerinden Mehmet Gülhan ve Sarıkaya Bağlıca Köy Muhtarı Yalçın Akdemir’e ait tarlada uygulanan demonstrasyonun hasadına İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, İl ve İlçe Müdürlüğü teknik personelleri ve çiftçiler katıldı.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir hasattan önce tarla ve üründe incelemelerde bulunarak çiftçileri son yıllarda yapılan uygulamalarla yaygınlaştırmaya çalışılan çevreyi ve toprağı korumayı esas alan maliyetleri azaltan Toprak İşlemesiz( Korumalı) Tarımla ilgili bilgiler verdi.
Özdemir, çiftçilere hitaben yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Korumalı(Toprak İşlemesiz) Tarım Sistemlerinin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında toprak işlemesiz tarımı çiftçilerimize uygulamalı olarak göstermek amacıyla 2014 yılından bu yana demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. Bu amaçla KOP-TEYAP kapsamında bir proje hazırlayarak KOP’a sunduk ve bu köylerimizde uygulamaya koyduk. Toprak işlemesiz tarım toprağı herhangi bir toprak işleme aleti ile toprak işleme yapmadan ekip biçmek ve tarımsal faaliyete devam etmektir. Toprak işlemesiz tarım yapıldığında toprağın tabii yapısı bozulmamakta ve her şey doğal ortamına bırakılmakta, böylece toprakta mikroorganizma faaliyetleri ve toprağın su tutma kabiliyeti artmaktadır. Ayrıca toprak yüzeyi anız ve bitki artıkları ile kaplı olduğundan dolayı erozyon en az seviyeye inmektedir.”
TOPRAK İŞLEMSİZ TARIM GİR MALİYETİNİ DÜŞÜRÜR İŞ GÜCÜNDEN TASARRUF SAĞLAR
Toprak işlemsiz tarımın gir maliyetlerini düşürdüğünü ve iş gücünden tasarruf sağladığını vurgulayan Özdemir, “Toprak İşlemesiz (Korumalı) Tarım uygulaması, çiftçi açısından da girdi, zaman ve işgücünden tasarruf sağlayarak çiftçinin daha karlı üretim yapmasına imkân sağlayan bir sistemdir. Bu sayede anız yakmanın önüne geçilecek olup para, işgücü, zaman, yakıt, toprak canlıları, toprak suyu, yapısı, ve besin maddeleri gibi unsurların da korunma ve yakıt tasarrufuna imkân sağlayacaktır. Görüldüğü üzere toprak işlemesiz olarak üretim yapılan bu alanların hemen yanındaki toprağı işleyerek üretim yapılan arazilerden hiçbir farkı yoktur. Alınan verim miktarları ise toprak işlemeli tarımda alınanlarla aynıdır. Bu çiftçilerimiz bu arazilerde hiçbir toprak işlemesi yapmadan ekmesinden dolayı bir girdi tasarrufu sağladı. Bu nedenle tüm çiftçilerimize Toprak İşlemesiz tarım sistemini öneriyoruz. Arazilerini boş bırakmasınlar. Toprak işlemesi yapmadan hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır.” diye konuştu.