Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, toprak işlemsiz tarımın il genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Merkez Fakıbeyli ve Tayip köylerinde Toprak İşlemesiz Tarımla ekilen mercimek ve nohudun hasadı yapıldı.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, toprak işlemsiz tarımın il genelinde yaygınlaştırılması amacıyla Merkez Fakıbeyli ve Tayip köylerinde Toprak İşlemesiz Tarımla ekilen mercimek ve nohudun hasadı yapıldı.
İl Müdürü Ziyattin Özdemir, yaptığı açıklamada, çiftçinin maliyet giderlerinin azaltılması, zaman kaybının önlenmesi ve toprağın verim kalitesinin artırılmasına yönelik topraksız tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
İl Müdürü Özdemir, “Bakanlığımız Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığının desteği ile Toprak İşlemesiz Tarım Sisteminin Yaygınlaştırılması Projesi kapsamında 2014 yılından bu yana önder çiftçilerimizle toprak işlemesiz tarım demonstrasyon çalışmaları yürütmekteyiz. İlk uygulamamız olan ve 4 yıldır uyguladığımız Fakıbeyli köyündeki araziye, toprak işlemesiz olarak mercimek ve nohut ekildi. Baklagil Yayım Projesi ile 2015 yılında toprak işlemesiz ekime başladığımız Tayip köyündeki arazinin bir kısmına da toprak işlemesiz olarak nohut ekimi yapıldı. Ekilen bu ürünlerin üretim sezonu içerisinde takip ve kontrolleri düzenli olarak yapıldı. Bu demonstrasyonların hasatları İl Müdürlüğümüz teknik personelinin kontrolünde geçtiğimiz günlerde yapıldı.”dedi.
ÇİFTÇİLERİMİZ DEKAR BAŞINA 30 TL YAKIT TASARRUFU SAĞLADILAR
Hiçbir toprak işlemesi yapılmadan yapılan bu ekimlerden çiftçilerin dekar başına 30 TL yakıt tasarrufu sağladıklarını belirten Özdemir, “Çevre Amaçla Tarım Arazilerinin Korunması(ÇATAK) kapsamında toprak işlemesiz doğrudan ekim desteklemesinden ise 45 TL alacaklardır. Yapılan tasarruf ve alınan desteklemelerle birlikte Toprak İşlemesiz Tarımla dekardan 75 TL kazançları vardır. Ayrıca tarlalarındaki organik madde miktarı ve tarlanın su tutma kapasitesinde artma olduğundan kuraklıktan daha az etkilenir hale gelmiştir. Tüm çiftçilerimize toprak işlemesiz tarım sistemini öneriyoruz. Toprak işlemesiz tarımla hem girdi tasarrufu sağlayacaklar hem çevreyi koruyacaklar hem de arazileri boş kalmayacak her yıl ürün alacaklardır. Ayrıca Bakanlığımızın verdiği desteklerden faydalanacaklardır. Bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurabilirler.”diye konuştu.