Kayseri Şeker bünyesindeki, Turhal, Boğazlıyan ve Kayseri Şeker Fabrikalarında görev yapan ziraat mühendisleri ve bölge müdürleri kampanya hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantının ortak sloganı verimlilik olarak belirlendi.
Kayseri Şeker bünyesindeki, Turhal, Boğazlıyan ve Kayseri Şeker Fabrikalarında görev yapan ziraat mühendisleri ve bölge müdürleri kampanya hazırlık toplantısı yapıldı. Toplantının ortak sloganı verimlilik olarak belirlendi.
Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, toplantıda yaptığı konuşmada; 2018-2019 Kampanya döneminde başlatacakları uygulama sayesinde çiftçinin ürünün zayi olmasının önlenmiş olacağını belirterek, aynı zamanda pancardan daha fazla şeker alma hususunu da böylece gerçekleşmiş olacaklarını söyledi.
Başkan Akay, “Bu sene bütün planlamamız verimliliği en yüksek seviyede tutmak çerçevesindedir. Hiçbir şekilde bir tek pancarındahi zayi edilmesine müsaade etmemek şeklinde daha fazla özen ve itina göstereceğiz. Çünkü Türkiye’nin genelinde şekerpancarı üretiminde ciddi bir düşüş var ve bu tabii şeker üretime de yansıyacak gibi görünüyor. Onun için biz bu konuda tabii şirket olarak kendi çapımızda gereken tedbirleri almak durumundayız dedi.
Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü; 2018-2019 kampanya yılının öncelikle başta çiftçilerimize ve fabrikamıza, çalışanlarımıza, sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum. Bugün Kayseri Şeker Fabrikamızda Kayseri, Boğazlıyanve Turhal şeker fabrikalarında görev yapan ziraat teşkilatında, müdür ve şef düzeyindeki yöneticilerimiz 2018-2019 kampanya döneminin toplantısını gerçekleştirdiler. Kampanya süresince nasıl bir programın izlenmesi gerektiği konusunda değerlendirmelerin ortaya koyuyorlar. Tabii bu çerçevede bu fabrikaların hangi gün başlayacağı ve bu sürecin nasıl devam edeceği konusunda değerlendirmeler yapılıyor.Kampanya dönemimizin İlk başlangıcı Boğazlıyan fabrikamızda yapacağız 17 Eylül tarihi itibariyle pancar alımına başlıyoruz. Daha sonra Kayseri şeker fabrikasında 25 Eylül’de pancar alımı yapılacakve ümit ediyorum 28 Eylül tarihinde Turhal’da bu kampanya başlangıcı gerçekleşmiş olacak.”dedi.
FABRİKAMIZDA 90 GÜNLÜK BİR ÜRETİM SEZONU YAŞANACAK
Bu seneki yetişen pancar miktarına göre üç fabrikada da 90 günlük bir üretim sezonu yaşanacağını vurgulayan Akay, “ Tabii bu sene özellikle bazı sebeplerden dolayı pancar ekiminde çiftçilerin biraz imtina ettiği ve kaçınması söz konusu oldu. Özellikle özelleşen fabrika bölgelerinde bu yaşandı.Dolayısıyla bizim Turhal bölgemizde benzer bir durum sözkonusu. Bu çerçevede bizim tabii üç fabrikamızda dengeli bir üretim akışını gerçekleştirmemiz lazım. Bunlarla ilgili arkadaşlarımız değerlendirmeler yapıyorlar. Geçen hafta yönetim kurulumuzda da bu değerlendirmeler yapıldı. Özellikle hem fiyat konusunda hem de uygulanacak prim konusunda önemli kararlar almış bulunmaktayız.Fiyat konusunda her sene olduğu gibi yine Türk şekerin fiyatından tonda on lira fazla fiyat bizim açımızdan yine geçerlidir. Turhal da bu kadar olmayacak. Turhal’da da bir miktar farklılık olacak ama tabi Kayseri ve Boğazlıyan seviyesinde hemen ilk senede olması mümkün değil.Bu uygulamalar dışında Prim uygulaması ise randevu sistemine göre prim ve düzenlemesi söz konusudur. Geçen sene başlamış olduğumuz randevulu pancar akışı uygulaması bu sene inşallah Ümit ediyoruz daha başarılı bir şekilde devam edecek. Turhal da bunun ne kadar mümkün olacağını şuanda tabi çok kestiremiyoruz oradaki şartlar buna sisteme çok uygun olmayabilir ve ama zaman içerisinde o düzenlemelerde yapılacak ve Turhal’da da önümüzdeki yıllarda bu husus gerçekleşecek. Biz pancar alımına Boğazlıyan ve Kayseri bölgelerimizde randevuya uymak kaydıyla ton da 30 lira prim ile başlıyoruz. Bu belli bir süre içerisinde kademeli olarak on beş liraya kadar düşecek. Sonra tekrardan kademeli olarak yine26 liraya kadar çıkacak. Yani 30 Lira ile başlayıp 15 Liraya kadar düşüp sonra da 26 Liraya kadar yükselen bir prim sistemi uygulanacak. Tabii çiftçimiz ile Koordinasyon çerçevesinde bu akış sağlanacak. Amacımız çiftçimizin işini kolaylaştırmak, ürününün belli bir tarih içerisinde söküm ve sevkiyatını sağlamaktır.”diye konuştu.
KAYSERİ ŞEKER’İN BAŞARISINA HEM ÇİFTÇİLERİMİZİN HEM DE TÜRKİYE’DEKİ ŞEKER SEKTÖRÜNÜN İHTİYACI VAR
Kayseri Şeker’in başarısına hem çiftçilerin ihtiyacı, hem de Türkiye’deki şeker sektörünün çok ihtiyacı olduğunu söyleyen Akay, “İşte zira teşkilatımızın topyekün olarak bu toplantısı bu hususları enine boyuna değerlendirmek üzere her sene sezon başında yapılan bir toplantı bir uygulamadır. Arkadaşlarımız işlerine oldukça vakıflar. Aynı zamanda çalışma heyecanı arzusu içerisindeler. hem kendi işlerinde hem de fabrikanın diğer birimleri ile ekip ruhu içerisinde Bu işi planlayarak yapıyorlar.Asıl önemli olan zaten bu işler ekip ruhu içerisinde yapılınca da tabii birtakım problemler kolaylıkla çözümlenerek ortadan kalkabiliyor ve başarı da kendiliğinden geliyor. Kayseri Şeker’in başarısına hem çiftçilerimizin çok ihtiyacı var hem de Türkiye’deki şeker sektörünün çok ihtiyacı var. Bizde bu sorumluluk anlayış ve bilinci içerisinde hep birlikte inşallah bunu başaracağız. Ben Kampanya döneminin çiftçilerimize hayırlı bereketli olmasını temenni ediyorum.”ifadelerini kullandı.
Allah emeklerini zayi etmesin ve inşallah en yüksek seviyede hem verim ile en yüksek seviyede bir gelir elde ederler. Çünkü orta Anadolu çiftçisinin Neredeyseyegane para kazanacağı ürün şeker pancarıdır. Onun içinde biz tabii çiftçimize bu çerçevede mutlu edecek bir uygulama, politika yapmak arzusundayız. Kazasız belasız bir kampanya yaşamayı ağız tadıyla başlayıpağız tadıyla bitirmeyi temenni ediyorum dua ediyorum ve herkese hayırlı kampanyalar diliyorum.
Kampanya Koordinasyon toplantısında Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Osman Canıtez ve Ziraat’ten sorumlu Genel Müdür yardımcısı Kazım Duygulu ve Ziraat Koordinatörü Oğuzhan Ulu da hazır bulundular.