Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilde alternatif ürünlerin ekimini yaygınlaştırmak ve tanıtımını sağlamak ve kadınları üretime katkılarını sağlamak amacıyla hazırladığı “çilek üreten eller” projesi KOP tarafından kabul edildi.
Yozgat Tarım ve Orman Müdürlüğü, ilde alternatif ürünlerin ekimini yaygınlaştırmak ve tanıtımını sağlamak ve kadınları üretime katkılarını sağlamak amacıyla hazırladığı “çilek üreten eller” projesi KOP tarafından kabul edildi.
İl Tarım ve Orman Müdürü Ziyattin Özdemir, yaptığı açıklamada, alternatif ürünlerin üretiminin yaygınlaştırılması ve kadınlarında üretime katkı sağlamalarına yönelik çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Özdemir, “Kadın çiftçilerimizin arka planda kalan emeklerini gün yüzüne çıkarmak ve köylü kadınlarımızın üretime katkılarını artırmanın yanında tarımsal faaliyette tarla bitkileri ağırlıklı bir ürün yelpazesiyle sınırlı kalan ilimize alternatif bir ürün tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla İl Müdürlüğümüzce KOP TEYAP 2017 kapsamında kadın çiftçilerle uygulanmak üzere “Çilek Üreten Eller” proje teklif edilmiştir. Projemiz, KOP tarafından kabul edilerek 2018 üretim sezonunda uygulamaya konulmuştur.”dedi.
10 KADIN ÇİFTÇİ 1’ER DEKAR ALANDA MODERN ÇİLEK BAHÇESİNDE ÜRETİM YAPACAK
Proje kapsamında 10 kadın çiftçinin 1’er dekar alanda çilek bahçesinde üretim yapacağını söyleyen Özdemir, “Proje ile kadın çiftçilerimize çilek yetiştiriciliği ile ilgili eğitim verilmesi ve uygulama konusunda istekli ve gönüllü 10 kadın çiftçimizle 1′ er dekarlık arazide modern çilek bahçesi kurularak üretimin yapılması planlanmıştır. İlimiz merkez köylerinden en çok sebze yetiştiriciliği yapılan Kuşçu ve Başıbüyüklü köylerinde uygulanan proje kapsamında öncelikle kadın çiftçilerimize çilek yetiştiriciliği konusunda eğitim verilmiştir. Eğitime katılan kadın çiftçilerimiz daha sonra Kayseri ili Develi ilçesinde modern çilek bahçeleri gezdirilerek bilginin yanında görsel olarak konuyu öğrenmeleri sağlanmıştır. Kuşçu ve Başıbüyüklü köylerinde uygulama konusunda istekli ve gönüllü 10 kadın çiftçimizle 1′ er dekarlık arazide modern çilek bahçesi kurularak üretimin yapılması konusunda çalışmalara başlanmıştır. Bu kapsamda seçilen 10 kadın çiftçimizin 1’er dekarlık arazilerine masuraların yapılması, damla sulama sistemi ve malçlama proje kapsamında yapılarak dikime hazır hale getirilmiştir. Haziran ayında ise fideler getirtilerek dikimleri gerçekleştirilmiştir. Fide dikiminden iki ay sonra, çiftçilerimiz ilk çileklerini dalından koparmanın mutluluğunu yaşamışlardır.”diye konuştu.
ÇİFTÇİLERİMİZDE BU PROJEDEN MEMNUN
Çiftçilerinde alternatif ürünlerden memnun olduğunu kaydeden Özdemir, “ Hububat hasatlarının sona erdiği bu sezonda hala ürün alıp, aldığı ürünlerini pazarda satışa sunabilen Başıbüyüklü köyünden bir çiftçimiz;”Daha önce hep bir alternatif ürün arayışındaydım İl Müdürlüğümüzün böyle bir fırsatı sunması bizi çok memnun etti. Bundan sonra çilek yetiştiriciliğine devam edeceğim” demesi bizleri de memnun etti. Diğer çiftçilerimiz de bahçe bakımları ve beslemelerini düzenli bir şekilde devam ettirmektedir. İl Müdürlüğümüz bünyesinde görevli proje ekibi tarafından bahçelerin kontrolü düzenli olarak yapılmakta olup gerekli uyarı ve bilgilendirmeler çiftçilerimize iletilmektedir.”ifadelerini kullandı.