enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,5592
EURO
36,2228
ALTIN
2.997,32
BIST
9.421,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
12°C
Yozgat
12°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Az Bulutlu
-2°C
Pazar Parçalı Bulutlu
-2°C

Yozgat’ta 9 köyde deneme amaçlı Yerli buğday ekimi yapıldı

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde yerli ürün çeşidinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla deneme amaçlı ekim çalışmalarını sürdürüyor. Yozgat’ta Yerel Buğday Proje kapsamında 5 İlçeye bağlı 9 köyde deneme amaçlı yerel buğday ekimi gerçekleştirildi.

Yozgat’ta 9 köyde deneme amaçlı Yerli buğday ekimi yapıldı
REKLAM ALANI

 

Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, il genelinde yerli ürün çeşidinin artırılması ve yaygınlaştırılması amacıyla deneme amaçlı ekim çalışmalarını sürdürüyor. Yozgat’ta Yerel Buğday Proje kapsamında 5 İlçeye bağlı 9 köyde deneme amaçlı yerel buğday ekimi gerçekleştirildi.

 

İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada  Yozgat’ta yerli ürün ekiminin artırılması ve yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Özdemir, “Bölgesel yerel buğday projesi; Bakanlığımız Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi (CIMMYT), Uluslararası Kuru Alanlar Tarımsal Araştırma Enstitüsü (ICARDA) ile birlikte yürütülmekte Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir. Türkiye, İran ve Afganistan’da uygulanmakta olup buralardaki yerel buğdayların kayıt altına alınarak genetik kaynakların muhafazası sağlanacaktır. Projenin amacı, seçilen illerde eskiden beri ekilen ve günümüzde yetiştirilmekte olan yerel buğday çeşitlerinin envanterinin çıkarılarak gen bankalarına aktarılması, üretimlerinin yine çiftçi eliyle devam etmesiyle genetik çeşitliliğinin devamının sağlanması ve bu gen kaynaklarının aynı zamanda çiftçi eliyle korunmasıdır.”dedi.

 

Yerli buğday üretimi ile iklim değişikliğine dayanıklılığının artırılması ve gıda güvenliğinin geliştirilmesinin de amaçlandığını vurgulayan Özdemir, “Bu çalışma ile yerel buğdaylar konusunda farkındalık oluşturulmasının yanında Türkiye’nin önemli bir mirasının kaybolmasının önlenmesi de sağlanacaktır. Ülkemiz, en temel besin kaynağı olan buğdayın anavatanı ve gen merkezi durumundadır. Bu dünyadaki bütün bilimsel çevrelerce kabul edilen bir gerçekliktir.

1970’li yıllardan sonra çiftçilerimizce modern buğday çeşitleri kullanmaya başlanması ile birlikte geleneksel buğday türlerinin ekim ve üretimi düşüşe geçmiştir. Hatta bazı bölgelerde hiç yetiştirilmemeye başlanmıştır. Yerel buğday çeşitlerimiz, önemli gen kaynaklarından olup bu çeşitlerden bugün de buğday ıslahında yararlanma imkanları bulunmaktadır. En önemlisi de son zamanlarda sağlık konusunda toplumda ortaya çıkan duyarlılıkla birlikte yerel çeşitlerin bu açıdan değerlendirilmesi de zorunlu hale gelmiştir. Bu kapsamda Merkez, Akdağmadeni, Boğazlıyan, Kadışehri ve Sorgun İlçelerimizdeki 9 köyde bu konuda istekli 11 çiftçimizin tarlasında ekimler yapılmıştır. Ekimler, İl Müdürlüğümüzün teknik personeli ve Uluslararası Mısır ve Buğday Geliştirme Merkezi (CIMMYT) uzmanları kontrolünde yapılmıştır. Bu ekimlerde Yozgat’ımızın yerel buğdaylarından Sarıbursa, Akbuğday, Çalıbasan, Sarıbuğday, Sertbuğday çeşitlerinin ekimleri hazırlanan parsellere yapılmıştır. Ekimi yapılan parsellerin takipleri yapılarak gübreleme ve ilaçlama gibi bakımları yaptırılacaktır. Hasat döneminde ise her parseldeki buğdaylar ayrı ayrı hasat edilerek üretilen tohumların analizleri yaptırılarak kalite ve verim miktarları değerlendirilecek, çiftçilerimize ve kamuoyuna duyurulacaktır.”diye konuştu.

 

 

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.