Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, 2020 yılında 2,850 TL olan Üre Gübre fiyatının bu yıl 12 Bin liraya çıktığını belirterek, “Dövizdeki düşüş gübre indirimine yeterince yansıtılmadı. Böyle giderse çiftçilerimiz Mart ayında tarlasına atacağı gübresini yine alamayacak.”dedi.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, 2020 yılında 2,850 TL olan Üre Gübre fiyatının bu yıl 12 Bin liraya çıktığını belirterek, “Dövizdeki düşüş gübre indirimine yeterince yansıtılmadı. Böyle giderse çiftçilerimiz Mart ayında tarlasına atacağı gübresini yine alamayacak.”dedi.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, yaptığı açıklamada çiftçilerin en büyük sorunlarının başında gelen gübre fiyatlarına değindi.
Başkan Açıkgöz, “Doların 18 bilerden 11,500 ‘lere düşmesi çiftçilerimizde de gübre fiyatlarında indirim yapılacağı umuduna neden oldu. Baktığımız zaman gübre fiyatlarında çok cüzi bir miktar indirim yapıldığını gördük. Geçen yıl önce tonu 2,850 TL olan ÜRE gübresi, 20 Aralık’ta 17 bin TL’ye çıkarak zam rekoru kırmıştı. ÜRE gübresinin tonu bugün itibariyle 12 bin TL’ye düştü. Bir yıl önce tonu 2,200 TL olan DAP gübresi ise 20 Aralık tarihinde 16 bin 500 TL’ye çıkarak tarihi rekoru görürken bugün itibariyle 10 bin TL’ye düştü. 20+20 taban gübresi ise 10 binden 7 bin TL’ye indi. Ancak; DAP, ÜRE ve CAN gübresinin tonu bir yıl önce 2 bin lirayı geçmezken, gübredeki düşüşler 1 yıl önceki fiyata göre kıyaslandığında yine de çiftçinin alım gücünün çok üstünde. Bugün Avrupa’da 1 ton gübre 364 dolar olarak çiftçiye veriliyor. Bizde ise 1000 Dolar’ı da geçiyor. Hal böyle olunca çiftçimiz üst gübre diye tabir edilen yani Mart ayında atacağı gübreyi pahalı olmasından dolayı tarlasına yine atamayacaktır.”diye konuştu.
DOLARDAKİ DÜŞÜŞ MAZOT VE GİRDİ MALİYETLERİNE YANSIMADI
Dolardaki düşüşün mazot gibi girdi maliyetlerine yansımadığını vurgulayan Başkan Açıkgöz,
“Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli, bir çiftçimizin “gübre fiyatı ne olacak sorusuna “siz gübre fiyatlarına aldırış etmeyin” cevabı verdi. Sayın Bakanımıza buradan çağrıda bulunuyoruz. İki ay sonra bölge çiftçimiz tarlasına gübre atacak. Fiyatlar bu kadar yüksekken çiftçimiz nasıl fiyatlara aldırış etmesin. Hangi çiftçi tarlasına 12000TL’den gübre alarak atabilir. Şu an da gübre belirsizliği hala devam etmektedir. Dolar 18 Bin liraları bulduğunda gübre fabrikaları gübre bayilerine 13-14 Bin liralardan gübre verdiler. Şu an da bu bayiler nasıl olsun ki çiftçiye ucuz gübre versin. Devletimiz gübre konusunda çözüm bulması lazım. Önümüzdeki süreçte tanzim açmaya ürün bile bulamayacaklar.”diye konuştu.
HAYVANCILIKTA DA SORUNLAR ÇÖZÜLMEDİ
Hayvan üreticilerinin de girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle hayvancılık yapamaz duruma geldiğini vurgulayan Başkan Açıkgöz, “Tarımdaki aynı sorunlar maalesef hayvancılıkta da yaşanıyor. Bugün bir hayvan yeminin torbası 200 TL’nin de üzerinde samanı, bakımı, işçiliği gibi girdi maliyetlerinden dolayı hayvan üreticileri de büyük sıkıntı içerisinde. Ben de odamız üyeleri gibi hem tarım hem hayvancılıkla uğraşıyorum. Bölgemizde sayılı çiftçilerden birisiyim ve aynı bu sorunları bütün çiftçilerimiz gibi bende yaşıyorum. Devletimiz hükümetimiz bu sorunlara acil önlem almazsa önümüzdeki yıllarda ülkemizde tarım ve hayvancılık tamamen biter ve ithal ürünlerde de ülkemizin ihtiyaçları karşılanamaz bir durma gelir. Bu yüzden tekrar tekrar açıklama yaparak ilgili devlet büyüklerimizi bu konulara acil çözüm bulmalarını hassasiyetle rica ediyorum.”diye konuştu.