Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Uz Dr. Ali Demir, sıcak hava dalgalarının etkisi altındayken özellikle kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşları aşırı sıcaklardan korunmaları konusunda uyardı.
Yerköy Devlet Hastanesi Başhekimi Uz Dr. Ali Demir, sıcak hava dalgalarının etkisi altındayken özellikle kronik rahatsızlıkları bulunan vatandaşları aşırı sıcaklardan korunmaları konusunda uyardı.
Başhekim Ali Demir, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların (şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, beyin-damar hastalıkları, psikolojik hastalıklar, kronik solunum sistemi hastalıkları, karaciğer hastalıkları, böbrek hastalıkları) gibi rahatsızlıkları olanları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Demir, açıklamasında, “Bu gibi rahatsızlıkları olan vatandaşlarımızın, günün en sıcak saatleri olan 10.00-16.00 arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmamaları gerekmektedir. Dışarıda bulunmaları gereken durumlarda ise güneş altında korunmasız kalmamaya, aşırı hareketlerden kaçınmaya ve tuz içeren sulu gıdaları sık sık almaya dikkat etmelidirler.Ayrıca, dışarıda bulunulduğunda, açık renkli, hafif, bol ve sıkı dokunmuş kumaşlardan yapılan giysiler tercih edilmeli, geniş kenarlı ve hava delikleri olan şapka giyilerek güneşin zararlı ışınlarından korunulmalıdır. Güneş gözlüğü kullanımı da önemli bir koruyucu önlemdir. Yoğun fiziksel aktiviteler ve sporlar için sabah ve akşam saatleri tercih edilmeli ve her bir saatlik spor için en az 2-4 bardak sıvı alınmalıdır. Ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalıdır. Bebekler, çocuklar, engelliler ve hayvanlar kesinlikle kapalı ve park edilmiş araçlarda bırakılmamalıdır. Susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre (12-14 su bardağı) sıvı tüketimi önemli”dedi.
Başhekim Ali Demir, susuzluk hissi olmasa bile her gün en az 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti. Doktorlar tarafından sıvı alımının kısıtlandığı veya idrar söktürücü ilaçların kullanıldığı durumlarda ilgili doktora danışılması gerektiğini vurgulayan Demir, “Aynı zamanda yemeklerde ve kahvaltılarda yağlı besinlerden kaçınılmalı, kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Bol miktarda sebze ve meyve tüketimi de sağlıklı bir yaşam için önemlidir.”ifadelerini kullandı.