Yozgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, Vergi ve SSK prim borçlarında yapılandırma Başvurusu ve 2021 Yılına ait kullanılacak defter tasdiklerinin Noter onayının son gününün 31,12,2020 olduğunu belirterek vergi mükelleflerini uyardı.
Yozgat Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Ahmet Bulut, Vergi ve SSK prim borçlarında yapılandırma Başvurusu ve 2021 Yılına ait kullanılacak defter tasdiklerinin Noter onayının son gününün 31,12,2020 olduğunu belirterek vergi mükelleflerini uyardı.
Yozgat SMMMO Başkanı Ahmet Bulut, yaptığı açıklamada; hazine alacaklarının yeniden yapılan yasa düzenlemesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini vurgulayarak, borcunu peşin ödemek isteyenlere indirim sağlandığını ve ayrıca 18 taksit imkanı da sunulduğunu dile getirdi.
Başkan Bulut, “Yargı, inceleme ve uzlaşma aşamasında olan durumlar için düzenleme yok. 6736 ve 7020 sayılı yasa kapsamında olan ve ödenmeyen taksitler, borçlar 7256 sayılı yasa kapsamında değildir, ancak; 7143 sayılı yasa kapsamında olan ve kalan ödemeler 7256 sayılı yasa kapsamında olacak yani peşin ödeme veya daha uzun vade imkânı var.”dedi.
Başkan Bulut, söz konusu kanun ile yapılandırmadan yararlanacak alacakları şöyle sıraladı:
“• Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer’i alacaklar,
– Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutardan ayrıca %50 indirim yapılması,
– Trafik para cezaları ve diğer idari para cezaları asıllarında %12,5 indirim yapılması,
gibi çok önemli imkanlar getirilmiştir.
Bu imkanlardan faydalanmak için 31 Aralık 2020 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir.”
Mali müşavirlik Mesleğinin önemine de değinen Bulut, “Covid-19 sürecinden etkilenen ekonomik faaliyetleri canlandırmak ve normalleştirebilmek adına bazı iş sektörlerinde KDV indirimleri yapıldığını ve kira ödemeleri tevkif atında indirime gidildiğini hatırlatarak, “ Bu zor süreçte her zaman devletin yanında olan, biz mali müşavirlere maalesef hiçbir katkı gelmedi.”dedi.
Kendilerine değer kazandıran şeylerin, yaptıkları işler olduğunu vurgulayan Bulut, “Ekonomik alanda mücadelenin görünmeyen kahramanları arasında Biz mali müşavirler yer almaktadır. Sistemden mali müşavirleri çıkarttığınızda mükellef-devlet arasındaki iletişimin, bir anlamda sağlıklı ekonomik faaliyetlerin yürümesi mümkün değildir. Mali müşavirin çalışabilmesi ve verileri girebilmesi için mükelleflerden alış satış faturaları, tahsilat makbuzları, çek senet görüntüleri ve banka ekstreleri gibi belgelerin fiili olarak alınması ve yakın temasa girilmesi.pandemi suresince bir çok sektörde kdv indirimi kira stopaj indirimi geldi. ama her nedense biz mali müşavirlere hiçbir ne indirim gelmedi.Aslında bizim istediğimz en azından bu pandemi süresince yüzde 18 olan KDV yüzde 8’e KDV indirimi gelebilirdi.Buda herhalde ekonomiyi çökertmezdi. Birilerinin Cumhurbaşkanı’na ve Maliye Bakanına Mali Müşavirlerin,pandemi döneminde ne zorluklarla çalıştığını anlatması lazım.”şeklinde konuştu.