Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta hububat hasat dönemi Yerköy İlçesinde başladı.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta hububat hasat dönemi Yerköy İlçesinde başladı.
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, her yıl olduğu gibi bu yılda hasat dönemi öncesi bölge çiftçisini uyararak dane kaybı konusunda dikkatli olunmasını istedi. Yılmaz, ekinlerin biçilmesi esnasında dane kaybının hem çiftçi, hem de ülke ekonomisine büyük zarar verdiğini vurguladı.
Bölgelerinde hasat döneminin başladığını kaydeden Başkan Yılmaz, “İlçemizde 2017 hububat hasat dönemi başladı, çiftçilerimizden tarlalarını biçtirirken biçerdöverin arkasından dökülen sapları ve desteleri mutlaka kontrol etmelerini istiyoruz. Dökülen danelerin fazla olduğunu gördüklerinden biçerdöver operatörlerini uyarsınlar. Uyarılara aldırmıyorsa il ve ilçe tarım müdürlüklerine veya ziraat odalarına şikayet ettikleri takdirde görevliler gerekeni mutlaka yapacaktır.”dedi.
DANE KAYBI YÜZDE 3’Ü GEÇMEMELİ
Dane kaybının en fazla yüzde 3 oranında olması gerektiğini vurgulayan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: “Şu an ilçemize bağlı köylerimizde arpa hasadına başlandı. Biçerdöver operatörü biçim yaparken normal kendi tarlasını biçiyor gibi hareket etmeli. Çabuk bitsin diye halk arasında levyelime diye tabir edilen şekilde biçim yaparsa yağışlarla birlikte dökülen daneler yeniden yeşerince ne kadar ürün kaybı olduğu ortaya çıkacaktır. Dane kaybında yüzde üç oranı da çok yüksek ama yapacak bir şey yok. Geçmiş yıllarda yapılan kontrollerde yüzde 20’nin üzerinde dane kayıplarına rastladıklarımız olurdu. Bu sebeple çiftçiler tarlası biçilmeye başladığı anda biçerin arkasından kontrollerini yapsınlar.”
BİÇERDÖVER DÖKERSE ÇİFTÇİMİZ ŞİKAYETTE BULUNMALI
Biçim esnasında fazla dane kaybı olursa çiftçilerin mutlaka şikayette bulunmaları gerektiğine dikkat çeken Yılmaz, “Çiftçimiz kendisini düşünmüyorsa ülke ekonomisi düşünmesi ve milli servetin kaybolmamasını düşünmesi gerekir. Milli bir servetimiz yok oluyor. Biçerdöverlerde dane kaybı fazla olduğu ancak ekin biçildikten sonra yağan yağmurla birlikte tarlalar tohum saçılmış da yeniden ekilmiş gibi gözüküyor ve fark ediliyor. Çiftçimizin bir yıl boyunca bu anı bekliyor. Borcunu, alacağını, düğününü kısacası her şeyini bu hasat dönemine ayarlıyor. Hal böyle olunca biçerdövercilerimizde gereken özeni göstermesi gerekir. Bu vesile ile çiftçimize 2017 yılı hasat döneminin hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.”ifadelerini kullandı.