Yozgat Bozok Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (BEYDER)’in bahar dönemiyle birlikte her hafta düzenlediği Cuma Sohbetleri programı başladı. Beyder’in bu haftaki konuğu Bozok Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Kara oldu.
Yozgat Bozok Eğitim ve Yardımlaşma Derneği (BEYDER)’in bahar dönemiyle birlikte her hafta düzenlediği Cuma Sohbetleri programı başladı. Beyder’in bu haftaki konuğu Bozok Üniversitesi, İİBF, İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Mehmet Kara oldu.
Kara, katılımcılara “Girişimcilik Kültürü ve Yozgat İş Dünyasına Bakış” konulu sohbet gerçekleştirdi. Türklerin İslamiyet’le şereflendikten sonra her alanda olduğu gibi ekonomik alanda da yeni düzenlemelere gittiğini vurgulayan Kara, “Türk Milleti, İslam ile şereflendikten sonra bu olguyu sadece manevi dünyası için değil, yaşadığı hayatın her alanına tatbik etmeye başlamıştır. Ekonomik faaliyetleri de bu durumdan nasibini almıştır. Geçimini sağlamak adına yapılan çalışmanın cihat hükmünde değerlendirilmesi, bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesi aşamasında bireylere farklı görevler yüklemiştir. Literatür, çevresel fırsatları gözlemleyip risk alarak yenilik yapan kişiyi girişimci, eylemi de girişimcilik olarak ifade etmektedir. Biz bu olguyu kendi inanç normlarımıza uygun tarif ettiğimizde bir başka gerçek ile daha yüzleşmekteyiz. Literatürün üç boyutta ifade ettiği kavramın bir diğer ve en önemli boyutu ise Allah Rızasıdır. Öyleyse girişimcilik faaliyetlerimizi bu dört boyutu esas alarak gerçekleştirmeliyiz. Kazanamama korkusu ile ahlaki değerleri hiçe sayan bir girişimcilik anlayışından ziyade Kur’an’ın ifadesi ile rızka kefil olmuş Yüce Allah’ın emir ve yasakları doğrultusunda bir girişimcilik anlayışı benimsenmelidir. Çok çalışıp aşırı hırs ile helal haram sınırı çizmeden kazanç elde etmenin teşvik edilmediğini asla aklımızdan çıkarmamalıyız. Girişimcilik faaliyetinin öznesi insan, “Homo Economicus” olarak değil de “Homo İslamicus” olarak ele alınmalı ve kendisine çeki düzen vermelidir” diye konuştu.
Günümüzde girişimciliğin kendi değerleri etrafında yeniden yapılandırılması gerektiğini vurgulayan Kara, “Modern işletmecilik anlayışının temel fonksiyonları olan üretim, pazarlama ve finansman gibi disiplinlerde İslami perspektif açısından ele alınarak değerlendirilmelidir. Helal ve temiz ürünler üretilerek, şeffaf ve yasaklanmamış, rekabeti bozucu olmayan mecralar kullanıp tanıtımı yapılmalı ve bu işler için kullanılacak kaynaklarda haram unsurlardan elde edilmemelidir. Netice olarak İslam sadece manevi hayat için değil iş dünyası için de rehber olmalıdır. Girişimcilik faaliyetleri de bu kapsamda ele alınmalıdır.”şeklinde konuştu.
Sohbet sonrası BEYDER Genel Başkanı Aydoğan Bilir tarafından günün anısına Öğretim Üyesi Mehmet Kara’ya merhum Muhsin Yazıcıoğlu hakkında yazılmış şiirlerden oluşan bir kitap hediye edildi. Daha sonra katılımcılara etli pilav ikramı yapıldı.