enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4602
EURO
36,3568
ALTIN
2.936,91
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
13°C
Yozgat
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Az Bulutlu
-3°C

Buğday fiyatı yerinde sayarken ekmeğe zam yapılması yanlış olur

Buğday fiyatı yerinde sayarken ekmeğe zam yapılması yanlış olur
REKLAM ALANI
21.01.2016
1.279
A+
A-

 

Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen iller sıralamasında ilk 5’in içerisinde yer alan Yozgat’ta buğday fiyatlarının yıllardır aynı oranda seyretmesi bölge çiftçisini sıkıntıya sokarken ekmeğe yapılan zamların ise özellikle dar gelirli aileleri zor durumda bırakıyor.

Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz, ilin geçim kaynağını tarım ve hayvancılığın oluşturduğunu belirterek, özellikle hububat üretimi açısından Yozgat’ın önemli bir konuma sahip olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Çiftçilerimiz her yıl hasat döneminde hububat ürün fiyatlarına yapılacak artışı bekleyerek emeğinin karşılığını almak istiyor. Yıllardır hububat ürün fiyatları aynı oranda seyrediyor. Gübre, mazot ve diğer girdi fiyatlarının yüksek olması çiftçimizin tarlasını tam anlamayla işleyememesine neden oluyor. Köylümüzün tek geçim kaynağı ektiği tarlası ve varsa hayvancılıkla uğraşarak hayatlarını sürdürüyor. Bir yıl boyunca ektiği üründen elde ettiği parayla tekrar ertesi yıl hububat hasat dönemine kadar geçinmesi lazım. Buda tabi ki büyük risk taşıyor. Çünkü kuraklıktan dolayı olası oluşan yangın, dolu, don ve sel gibi afat olduğu takdirde çiftçimiz daha da zor durumda kalıyor. Bunların iyi değerlendirilmesi gerekir.”dedi.

Çiftçinin tarlasını ekip biçtiği gibi kendi işçiliğini de koyması halinde eline bir şey geçmediğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti: “Çiftçilerimiz, ürünlerinin hasadını yaptıktan sonra tekrar ekim için hazırlıklara başlıyor. Gübre, mazot,  tohum, ilaç gibi girdileri karşılamak için elde ettiğin kazancının tamamına yakınını geri harcıyor. Elinde kalan bir kısım kazançla da bir yıl geçinmek zorunda kalıyor. Odamıza gelen üyelerimiz girdi fiyatlarının yüksek olmasından yakınarak bu sorunlarımızı devlet büyüklerimize iletmemizi istiyorlar. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizin belini büküyor. Yıllardır ürün fiyatları aynı oranda giderken, mazot, gübre, ilaç fiyatlarında yüksek oranlarda zam yapıldı.”

Ülkenin değişik bölgelerinde ekmeğe gizli zam yapıldı haberlerinin televizyonlarda yer almasının çiftçiyi de umutlandırdığını söyleyen Yılmaz, şöyle konuştu: “Çünkü üretim yapan çiftçimiz emeğinin karşılığını artık almak istiyor. Bin bir zahmetle bir yıl boyunca tarlasını ekip biçen çiftçimizin buğdaydan eline geçen para ancak tekrar tarlasını ekip biçmeye yetiyor. Yani çiftçimiz bir şey kazanmıyor. Ama ekmek fiyatlarına baktığımız zaman belirli oranlarda zam yapılıyor. Bu da işin mutfağında olan çiftçimizin buğday taban fiyatlarına zam yapılması beklentisini artırıyor.”

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.