Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler ekim ayının yaklaşmasıyla birlikte tarlalarını hububat ekimi için hazırlıklara başladı.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler ekim ayının yaklaşmasıyla birlikte tarlalarını hububat ekimi için hazırlıklara başladı.
Çiftçiler son hazırlıklarını yaparken, daha önce pullukla sürdükleri tarlalarına kazayağı, dızkaro ve tapan çekerek tarlayı ekime hazır hale getiriyor.
Yozgat’ın Yerköy İlçesi Orhan Köyü çiftçilerinden Nihat İnan, geçen yıl nadasa bıraktıkları ve bu yıl ekim yapacakları tarlalara kazayağı çekerek ekime hazır hale getirdiğini söyledi.
İnan, “Biz çiftçileri en büyük sorunlarından birisi girdi maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Gübre ve mazot fiyatının sürekli artması çiftçileri zor durumda bırakıyor. Ürünümüzün fiyatı ise çok düşük hal böyle olunca buğday ancak maliyetini karşılayabiliyor. Eğer işliğimizi de sayarsak zarar bile edebiliriz. Şuanda tarlamızı ekime hazırladık. Gübre ve mazotumuzu aldık. Gübre ve mazotu Tarım Kredi Kooperatifinden bir yıl sonraya hasatta ödemeli olarak aldım, benim gibi onlarca çiftçide bu kooperatiften alıyor. Fakat bir yıl sonra ödemeye gittiğimde faizi ile birlikte bankaların faiz oranlarına yakın bir şekilde yani piyasanın da üzerinde bir tahsilat yapılıyor. Madem bu tarım Kredi Kooperatifi çiftçi dostu neden bize bu kadar pahalı mazot ve gübre satıyorlar. Devletimizin, yetkililerimizin bu durumu düzeltmelerini istiyoruz. Çiftçinin elinde olsa zaten mazot ve gübresini peşin alır olmadığı için Kooperatiften alıyor ondanda yüksek oranlarda faiz alınıyor. Bu durumun düzeltilmesini istiyoruz.”diye konuştu.
Lök Köyünden Adnan Ertuğrul’da tarlalarını hububat ekimine hazır hale getirdiklerini belirterek, “Mazot ve gübre fiyatları çok yüksek, çiftçi bunu karşılamada güçlük çekiyor. Çok sayıda çiftçi ekinini gübresiz ekiyor. Tarlayı ekime hazırlamak için önce pulluk ile sürüyor, iki kez kazayağı çekiyorsun daha sonra diskaro çekiliyor ve mibzerle ekiyorsun, bunun hepsinde ayrı bir yakıt harcıyorsun, devletin çiftçiye verdiği yakıt desteği bunlardan birini dahi karşılamıyor. Denizde gemilerdeki yakıttan vergi alınmıyorsa biz çiftçilerden de alınmaması gerekir. Çünkü çiftçi üretim yapıyor, tarlasında gece gündüz çalışıyor buna rağmen hasat döneminde maliyetlerini ancak karşılayabiliyor.”diye konuştu.