Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilde yemeklik baklagiller çeşidinin artırılması ve yaygınlaştırılması için deneme amaçlı ekimi yapılan nohudun hasadını yaptı.
Yozgat İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, ilde yemeklik baklagiller çeşidinin artırılması ve yaygınlaştırılması için deneme amaçlı ekimi yapılan nohudun hasadını yaptı.
Merkez’e bağlı İnceçayır köyünde uygulanan Nohut Çeşit Denemesi hasat programına İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, İlçe Müdürlük personelleri ve çiftçiler katıldı.
İl Müdürü Özdemir, hasat sonrası yaptığı açıklamada, Yozgat’ta hububat ve baklagiller ürün çeşitliliğin artırılmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini söyledi.
Özdemir, “Bilindiği üzere İlimizde en çok ekim ve üretimi yapılan ürünler hububat ve yemeklik baklagillerdir. Yemeklik baklagillerden ise en çok nohut ekilmektedir. İl Müdürlüğü olarak son yıllarda baklagillerde üretim ve verimi artırmak amacıyla eğitim yayım ve demonstrasyon faaliyetleri yürütmekteyiz. Önceki yıllarda yapılan çalışmalarda mikrobiyal gübre kullanımı ile verimde %20-30 artış sağlandığı görülmüştü. Bu üretim sezonunda da İl Müdürlüğümüzce İlimizde yaygın olarak ekilen nohut çeşitlerine alternatif olabilecek verimli ve hastalığa dayanıklı yeni çeşitlerin ekim ve üretimi ile bu çeşitlerin bölge iklim ve toprak şartlarına adaptasyonunun gözlenerek çiftçilerimize duyurulması ve tanıtılması amacıyla nohutta çeşit denemesi ekimi yapıldı. Bu çalışma ile İlimizde yaygın olarak ekilen nohut çeşitlerine alternatif olabilecek verimli ve hastalığa dayanıklı yeni çeşitlerin ekim ve üretimi ile bu çeşitlerin bölge iklim ve toprak şartlarına adaptasyonunun gözlenmiş olup çiftçilerimize duyurulması ve tanıtılması amaçlanmıştır.”dedi.
İnceçayır köyünde Resul Karavak’a ait 16 dekar tarlada deneme amaçlı ekim yatıklarını kaydeden Özdemir, “Uygulama Merkez İnceçayır köyünden engelli çiftçimiz Resul Karakavak ile çiftçilerimizin görebileceği yola yakın 16 dekar arazi üzerinde yapıldı. Deneme ekiminde Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Sezenbey, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünce geliştirilmiş olan Hasanbey, Özel tohumculuk firmalarınca geliştirilmiş, olan Göksu, Aras ve Ilgaz çeşitleri ile İlimizde yaygın olarak ekilen Azkançeşitleri 2,5 dekarlık alanlara eşit şartlarda ekilmiştir.Bu çeşitler gelişim dönemlerinde İl Müdürlüğümüz teknik personelince takip edilmiş olup gerekli bakım ve ilaçlama çalışmaları zamanında yapılmıştır. Ayrıca Çiftçimiz Resul Karakavak’a teşekkür ediyoruz. Hasatta yapılan ölçümlerde bu çeşitlerin ilimiz ortalama verimlerinin üstünde verim verdikleri gözlemledik. Ayrıntılı bilgi almak isteyen çiftçilerimiz İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurarak detaylı bilgi de alabilirler.”diye konuştu.