Sorgun Belediye Başkanı M. Erkut Ekinci, ilçede yaşanan su sıkıntısı sorunun bugünün değil 30 yılın sorunu olduğunu belirterek, su sıkıntısını gidermeye yönelik çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Sorgun Belediye Başkanı M. Erkut Ekinci, ilçede yaşanan su sıkıntısı sorunun bugünün değil 30 yılın sorunu olduğunu belirterek, su sıkıntısını gidermeye yönelik çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.
Başkan Ekinci, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, vatandaşların su problemi ile ilgili yaşanılan sıkıntıları bildiğini ve çözümü noktasında çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
SORGUN’DA SU SORUNU BUGÜNÜN DEĞİL 30 YILIN SORUNU
İlçede yaklaşık 30 yıldır su sorunu olduğunu vurgulayan Başkan Ekinci, önceki belediye başkanlarının da bu soruna yönelik çalışmalarda bulunduğunu fakat kapsamlı bir çözüme kavuşturulamadığını hatırlattı.
Başkanlık görevini devraldığı ilk günden itibaren su sorununa ağırlık verdiklerini belirten Ekinci, “Hemşerilerimizin Sorgun’da bir süredir yaşadığı su problemi ile ilgili serzenişlerini duyuyorum. Bununla ilgili şikâyetleri de duyuyorum ve bu konu ile ilgili aslında detaylı olarak bir açıklama yapmak ihtiyacı bizlere doğmuştur. Sorgun’da uzun süredir yaşanan su problemi ile ilgili detaylı bir rapor vermek istiyorum. Türkiye haritası üzerinde kurak, Şiddetli kurak, orta kurak bölgeler belirlenmiş olup Sorgun ne yazık ki çok şiddetli kurak bölge üzerinde bulunduğu görülmektedir peki bu durumun Türkiye genelinde ki il ve ilçeler yansımasına geldiğimiz zaman 11 Mayıs’ta ki Türkiye su fakiri klasmanına girdi şeklinde bir haber var Türkiye’nin en çok yağış alan ili Rize’de su sıkıntısı başladığına dair bir açıklama var Kuraklık tehlikesi arttı. Belediye başkanı yağmur duası çağrısında bulundu diye bir kulu belediyesinden bir açıklama var. Ülkenin birçok ilinde ve ilçesinde su ile ilgili benzer problemlerin yaşandığına dair basında çıkan haberler var.”dedi.
ÖNCEKİ BAŞKANLARIMIZ DÖNEMİNDE DE SU SIKINTISI VARDI
Önceki başkanlar döneminde de su sıkıntısı yaşandığını hatırlatan Başkan Ekinci, “Sorgun, geçmişte nasıldı şimdi hangi durumdayız, onu kısaca anımsatmak istiyorum. 25 Mayıs 2017 Sorgun’da içme suyu sıkıntısı başlıklı bir açıklama var. 25 Haziran 2011 İtfaiyenin dağıttı bir su var. 9 Ağustos 2012’de yine dönemin Belediye Başkanından benzer bir açıklama var. 8 Ağustos 2016’da haberlere yansıyan su problemleri ile alakalı açıklama var. 16 Temmuz 2014, 22 Haziran 2012 yine 29 Temmuz 2010, 3 Ağustos 2011’de Sorgun Belediye Başkanı Şimşek su sıkıntısı problemi çözülecek başlığı ile bir açıklama var. Bizler önceki Belediye Başkanlarımızla ve daha öncesinde de benzer problemlerin Sorgun’da yaşandığını duyumlar olarak biliyoruz ve bu konu ile ilgili daha eskiye dayanan problemlerin yaşandığına dair malumatlarımız var. Ben öncelikle şimdiye kadar görev almış bütün Belediye Başkanlarımıza su ile ilgili yapmış oldukları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum ancak ne yazık ki şimdiye kadar yapılan çalışmaların hiç birisi aslında Sorgunda ki su problemlerini tam manasıyla çözememiş ve ne yazık ki su problemi Sorgun’un 30 yıldır devam eden bir sorunudur. Bizler göreve geldiğimiz ilk günden itibaren Sorgun’da ki su probleminin çok ciddi boyutta olduğunu ve bu problemin çözülmesine dair bir yol haritası vardı ve ilk gelir gelmez yapmış olduğumuz bazı çalışmalarımızla beraber aslında son iki yıldır yaşamadığımız su problemini kısmen ötelemiş olduk ama geldiğimiz noktada Sorgun’da ki sıkıntı tam manasıyla biraz can sıkmaya ve sizler tarafından yavaş yavaş serzenişler haline dönüştüğünün farkındayız. Sorgun’da şuanda içerisinde bulunduğumuz durum nedir ve bu sıkıntının ana problemi aslında neden kaynaklanmaktadır bununla ilgili kısa bir açıklama yapmak istiyorum. İller bankası ve Devlet Su işlerinin ortak yürüttüğü çalışma doğrultusunda il ve ilçelerin nüfuslarına göre ihtiyaç duyduğu su miktarları belirlenmiş Sorgun ölçeğinde bir ilçenin saatte ihtiyaç duyduğu su oranı 580 ton peki biz şuanda saatte kaç ton su üretiyoruz 620 ton su üretiyoruz ama ne yazık ki üretmiş olduğumuz 620 ton ihtiyaç duyulan 580 ton ama yine de yetmiyor. 620 ürettiğimiz suyu hangi miktara çıkarmamız gerekiyor ki su ihtiyacımızı karşılayalım yaklaşık 760 ila 800 ton civarında bir su üretmemiz lazım ki bizim Sorgun’un ihtiyacının şuanda karşılayalım.”diye konuştu.
KAYIP KAÇAK MİKTARI YÜZDE 45 CİVARINDA
Su yönünden kayıp kaçak miktarının yüzde 45 oranında olduğunu vurgulayan Başkan Ekinci, “Ürettiğimiz su miktarı ne yazık ki tükettiğimiz su miktarına yetmiyor. Göreve geldiğimiz ilk günlerde oluşturduğumuz skada sistemi sayesinde anlık olarak Sorgun’a kaç kuyudan ne kadar su geldiğini ve ne kadar su çıktığına dair bir internet üzerinden takip edebildiğimiz skada sistemi olarak adlandırdığımız bu sistemi kurmuştuk. Bu sistem sayesinde Sorgun’da ki anlık üretilen su miktarlarını ve tüketilen su miktarları ile alakalı biraz önceki vermiş olduğum bilgiler buradaki sistemin verilerini analiz ettiğimizde ulaşıyoruz. Sorgun’da genel olarak su sıkıntısını yaşayan yerleri söylemek olursak Karşıyaka Mahallesi ve Eski Hastane Caddesinin üst kesimler, Ahmet Efendi Mahallesi’nin üst kesimleri, Osmançavuş Mahallesi’nin üst kesimleri, Beğendik Kooperatifi’nin üst kesimlerinde, Yeşilöz Mahallesi, Agahefendi Mahallesi’nin Üst Kesimleri, Sanayi Caddesi ve Galericiler sitesi, Aydınlık evleri mahallesinin sonunda aslında bu sıkıntılar kendisini biraz daha gösteriyor. Buradalar da kot seviyesinin yüksek olması sebebiyle depoda ki su seviyesi belirli bir metre altına düştükten sonra ne yazık ki buralar da su kesiliyor ama evlerde ki su deposu hidroforu olan vatandaşlarımız aslında bu su kesintisini hissetmiyorlar. Sorgun da 30 yıldır devam eden kronikleşmiş bir problem var.”şeklinde konuştu.
SU PROPLEMİNİ ÇÖZMEK İÇİN EYLEM PLANI OLUŞTURDUK
Su problemini çözmek için Sorgun Belediyesi olarak eylem planı oluşturduklarını vurgulayan Başkan Ekinci, “ Öncelikle kısa vade orta vade ve uzak vade olarak nitelendirdiğimiz 3 tane farklı bir yaklaşımımız var. Kısa vade yeni su kaynakları bulmak için jeofizik araştırmaları ve sondaj yapmak suretiyle Sorgun’da şuanda yapmış olduğumuz su miktarını artırıp evlerimize suyun rahatça ulaştırmanın çabası içerisindeyiz ilgili mühendis arkadaşlarımızla sözleşmeleri yapıp ve onlar çalışmalara başladılar şuanda sahada çalışıyorlar bazı yerlerde çalışmalar bitti ama çalışma yapmamız gereken diğer projelerimizi var. Orta vadede planladığımız problemleri aşmak adına oluşturduğumuz strateji şuanda aslında iki yıldır yapmaya çalıştığımız ve Cumhuriyet Caddesi, Atatürk Bulvarı Şehir Merkezinde ki birçok bölgenin de değiştirildiği asbest borularından Sorgun’u kurtarıp daha güvenli daha sağlıklı içme suyunu sağlamak üzerine yürütmüş olduğumuz çalışmalar halen devam eden çalışmalardır. Kayıp kaçak miktarını yüzde 45’den yüzde 15’e indirip mevcut ürettiğimiz su miktarının Sorgun’a yetebilmesi noktasında bir çalışma yürütüyoruz. Geçen yıl yapmış olduğumuz asbest borularında ki değişimiyle ilgili çalışmalar hem de bu yılda yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde belki de 4 veya 5 farklı noktada yıllardan beri devam eden bir su kaçağını tespiti yapıp buraların tamiratı ve buraların düzeltilmesi sağlanmış oldu bu sayede ve bununla beraber diğer yürüttüğümüz çalışmalarla birlikte kayıp kaçağın yüzde 45’den yüzde 15’lere indirdiğimiz zaman Sorgun’da ki su problemini de çözmüş olacağımız kanaatindeyiz. Bizden önceki Belediye Başkanımız sağ olsun başlatmış olduğu Sarıhamzalı barajının yapımının biran önce bitirilmesi ve Sorgun’un içme suyunun buradan temin edilmesi ile ilgili kalan kısmının kısa sürede bitirilip hayata geçirilmesi ile ilgili çalışmaları yürütüyoruz geçtiğimiz aylarda Devlet Su işleri bölge müdürlüğümüzle bu konu ile alakalı bir toplantı yapıp bunun biraz daha hızlandırmak noktasında elimizden gelen gayreti gösteriyoruz”şeklinde konuştu.
SUYUMUZU TASARRUFLU KULLANALIM
Bahar ayları ile birlikte su kullanımında yaşanan artmalardan dolayı vatandaşlara da uyarılarda bulunan Başkan Ekinci, şöyle devam etti: “Bahar geldi bahçeler yeşillenmeye başladı biliyorum bazı vatandaşlarımız hemşerilerimize evlerinin önünde bir bahçe oluşturma telaşında içerisindeler ama lütfen eğer sondajınız yoksa sondaj suyu kullanmıyorsanız içme suyu ile bahçe sulamasına son vermemiz gerekiyor araba yıkaması halı yıkaması gibi suyun fazla tüketileceği işlemlerden eylemlerden hep beraber uzak durmamız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum.”
SU KONUSUNDA GÜNÜ KURTARMA DEĞİL KALICI ÇÖZÜM ÜRETİYORUZ
Su konusunda günü kurtarma değil ileriye dönük kalıcı çözümler üretmeye çalıştıklarını vurgulayan Başkan Ekinci, “ Sorgunda yaşayan hemşehrilerimizin serzenişlerini emin olun çok yakından takip ediyorum ve bunlara vaakıf olduğumu bilmenizi isterim. Ben buradan evlerine su ulaştıramadığımız bütün hemşehrilerimizden tekrar özür diliyorum biliyorum ki belediye olarak asli görevlerimizden bir tanesi sağlıklı suyu evlere ulaştırmaktır. Umut ediyorum ki kısa zamanda büyük bir mücadele sonunda suyla ilgili problemleri giderip kökten çözmenin mücadelesi içerisindeyiz. Yapmış olduğumuz hiçbir çalışmamızda hiçbir eylemimizde geçici çözümler üzerinde yada günü kurtaran çözümler üzerinde çalışmıyoruz.. Biz el attığımız konuların tamamında kalıcı çözümler ileriye yönelik projeler ve ileriyi hedefleyen adımlar atmaya çalışıyoruz. Su ile ilgili şuanda yürütmüş olduğumuz çalışma tam olarak budur uzun vadede uzun sürede kalıcı bir çözüm arayışımız devam ediyor bir yandan da mevcut sıkıntıları kısa sürede gidermenin de yollarını arıyoruz” diye konuştu.