Fransa’dan memleketi Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyüktaşlık köyüne gelerek 20 dönüm alanda lavanta yetiştirmeye başlayan Sevim Biçer, lavanta hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.
Fransa’dan memleketi Yozgat’ın Sorgun ilçesine bağlı Büyüktaşlık köyüne gelerek 20 dönüm alanda lavanta yetiştirmeye başlayan Sevim Biçer, lavanta hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.
Yozgat Valisi Ziya Polat’ta Büyüktaşlık köyüne giderek, Lavanta hasadını gerçekleştiren kadın girişimciyi tarlasında ziyaret etti, lavanta hasadına ilişkin Biçer’den bilgi aldı.
Vali Ziya Polat, Yozgat’ın en verimli topraklara sahip olduğunu yurt dışından gelerek, kendi memleketlerine yatırım yapan Biçer ailesini tebrik ederek, üretimin önemine değindi.
MARKA DEĞERİ OLAN ÜRÜNLER ÜRETMEMİZ LAZIM
Türkiye’nin tam ortasında bulunan Yozgat’ın lavanta diyarı olarak anılabileceğini söyleyen Vali Polat, marka değeri olan ürünlerin üretilmesinin önemini vurguladı.
Vali Polat,“Bozkırın verimli topraklarında üreteceğiz, ürettiğimizi satacağız ve sattığımızı da daha iyi fiyata satacağız. Onun içinde Yozgat’ın bereketli topraklarında marka değeri olan ürünler üretmemiz lazım. Artık yavaş yavaş Yozgat’ımız lavanta diyarı olarak anılmaya başladı. İnşallah bölgenin ekonomik anlamda daha da kalkınması için ürün çeşitlerini artırmamız gerektiğini görüyoruz, lavanta da bunlardan birisidir.” diye konuştu.
Büyüktaşlık köyünde kayınbabasının 20 dönümlük arazisi üzerinde 1,5 yıl önce lavanta yetiştirmeye başlayan Sevim Biçer, lavanta üretiminin hayali olduğunu ve bu alanda ürünlerinin pazarlanmasına yönelik çalışma içerisinde olduğunu ifade etti.
23 yıldır Fransa’da makine teknikeri olarak çalıştığını anlatan Biçer, yetiştirdiği lavantaları yurt dışına ihraç ederek Yozgat ve ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediğini belirtti. Lavanta üretiminin hayali olduğunu vurgulayan Biçer, “23 yıldır Fransa’da makine teknikeri olarak çalıştım. İleride diğer lavanta türlerini de ekmeyi düşünüyorum. İnşallah diğer köylülerde görür ve lavantayı daha da çoğaltırız. Yozgat’ı lavanta diyarı olarak adlandırırız. Lavantanın bir buçuk yıl önce dikimi gerçekleştirildi. Yağlık lavantamızı diktik. Şu an da hasadını yapacağız. Normalde 3 yıldan önce hasadı yapılmaz ama 1,5 yılda hasat durumuna geldi. Türkiye’de ortak bir pazar alanı yok. Benim amacım Fransa’ya ihraç etmek, inşallah bunu da gerçekleştireceğim. Mart ayındaki ilk hasatta kozmetik ürünler üzerine ilk çıkışımızı yaptık. Eylül ve ekim aylarında da lavanta yağını çıkarıp ihraç etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.