enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4801
EURO
36,2396
ALTIN
2.960,37
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Hafif Yağmurlu
10°C
Yozgat
10°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Yağmurlu
14°C
Cumartesi Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Hafif Kar Yağışlı
-2°C
Pazartesi Çok Bulutlu
-3°C

Hububat üretiminde 6. sıradayız

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, tarım ve hayvancılık açısından Yozgat’ın büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, ülke genelinde Yozgat’ın hububat üretiminde 6. sırada olduğunu söyledi.

Hububat üretiminde 6. sıradayız
REKLAM ALANI
31.10.2022
1.369
A+
A-

İl Tarım ve Orman Müdürü Tanju Özkaya, tarım ve hayvancılık açısından Yozgat’ın büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek, ülke genelinde Yozgat’ın hububat üretiminde 6. sırada olduğunu söyledi.

Ekim sezonu dolayısıyla  İl Müdürü Tanju Özkaya, Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat, Sorgun Ziraat Odası Başkanı Hacı Tuzlacık, Sorgun Pancar Ekiciler Kooperatif Başkanı Kürşat Arslan Sorgun’a bağlı Külhüyük köyünde yapılan buğday ekimine  katıldı. Çiftçilerle bir araya gelen İl Müdürü Tanju Özkaya, Yozgat’ta en çok üretimi yapılan ve en önemli ürünlerin bşında buğday ve arpa’nın geldiğini söyledi.

Ülke genelinde Yozgat’ın  hububat üretiminde 6. sırada yer aldığını kaydeden Özkaya, “İlimizde buğday-arpa ekimi başladı. Şuan çiftçilerimiz yoğun bir şekilde 2023 yılının hububat ürünlerini ekim çalışmaları içindeler. Bilindiği üzere 2022 yılında bereketli ve bol ürün aldığımız bir yıl oldu. Çiftçilerimizi ürünlerinin satmada ve fiyat konusunda sıkıntı yaşamadılar. Çiftçilerimizi aynı iştiyakla 2023 üretim sezonunun hazırlıklarına başladılar. Şu an yoğun bir ekim çalışmaları içindeler. Diliyoruz ki 2023 üretimi sezonu da bol ve bereketli ürünlerin alındığı bir yıl olur.

Önceki yıllarda İlimizde genelde Ekim başında yağan yağışla toprak yumuşar ve toprak işlenerek ekime hazır hale getirilir ve toprak tavında iken ekilirdi. Ama son yıllarda iklim değişikliğine bağlı olarak ekim ayında pek yağmur yağmamaya başladı. Bu yılda belli yerlerde yağış geçişleri olsa da İlimiz genelinde toprağı tava getirip işleme yapılacak kadar bir yağış düşmedi. Bu durum doğal olarak ekim zamanının kaymasına neden olmaktadır.  Buğday ve arpayı çok erken ekmek veya çok geç ekmek zirai açıdan çok doğru bir ekim şekli değildir. Hububat ürününün ekim zamanının değişen iklim ve toprak şartlarına göre ayarlanmasını tavsiye ediyoruz.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak biz çiftçilerimize tavsiyemiz ekim zamanını değişen iklim şartlarını dikkate alarak toprağın, hava sıcaklığının, yağışın ve kendi özel durumlarına göre ekim zamanını ayarlamalarıdır. Son yıllarda iklim değişikline bağlı olarak İlimizde Kasım ayı ortaları hatta sonlarına kadar ekim yapılabilmektedir.Bugün burada Sorgun İlçemiz bağlı Külhüyük köyünde Önder çiftçimiz Fatih Özdemir ile ekim yapıyoruz. Biz burada Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğümüze bağlı Enstitümüz Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından yeni geliştirilmiş olan Selamibey ve Aytenabla çeşitlerinin ekimini yapıyoruz.”diye konuştu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.