Yozgat’ta faaliyetini sürdüren S.S. Sürmeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Oran Kalkınma Ajansına sunduğu “Sürmeli Kadınlar Üretiyor” projesine destek almaya hak kazandı.
Yozgat’ta faaliyetini sürdüren S.S. Sürmeli Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi, Oran Kalkınma Ajansına sunduğu “Sürmeli Kadınlar Üretiyor” projesine destek almaya hak kazandı.
Oran Kalkınma Ajansı 2021 yılı Yozgat Kırsal Kalkınma Mali Destek Programı Proje Başvuru sonuçları açıklandı.
Proje Koordinatörü Merve Türker, yaptığı açıklamada; Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hemşehrimiz Fuat Oktay’ın yerelden kalkınma hamlesinin, kooperatifleşme ve kadın kooperatifleşme hedeflerinin kendilerini çok etkilediğini söyledi.
Türker, “Bizlerde buna uygun olarak Yozgat Merkez ilçesinin ilk kadın kooperatifini, kadınlar olarak kurduk. Kadın Kooperatifimizde 6 kadın üye ve Yozgat Belediyemiz bulunmaktadır. Yozgat Belediyemiz bir kamu kurumu olarak kooperatifimizin ortağı olarak yer almaktadır. Kooperatifimizin kuruluş aşamasında ve Oran Kalkınama ajansına proje hazırlama aşamasında Sayın Yozgat Belediye Başkanımız Celal Köse, hep yanımızda oldu ve destek verdi. Dün itibariyle projemizin destek almaya hak kazandığını öğrendik. Şuan hepimiz çok heyecanlıyız. Bu proje sadece bir kooperatif kurup üretim yapmak amacıyla değil Yozgat’ta yaşayan kadınlara bir örnek oluşturması için yapılmıştır.”dedi.
YOZGATLI KADINLAR GÜÇLÜDÜR VE İYİ BİR GİRİŞİMCİDİR
Yozgatlı kadınlar güçlü ve iyi birer girişimci olduğunu vurgulayan Türker, “Projemiz ile kadınların çalışma sürecine dâhil olması ile kadının konumu ve sosyo-ekonomik rolünde de değişim gerçekleştirmek istemekteyiz. Projemizde kadınların güç birliği yaparak oluşmuş bir yapıya sahiptir ve yılda 165 ton istiridye mantar üretimi gerçekleştirecektir. Üretim Yozgat Merkez ilçesinde kurulacak olan tesiste gerçekleştirilecektir. Oran 2017 sosyal durum analizinde de belirtilen Projemiz, Yozgat Merkez ilçesinde zayıf kalmış ve gelişmemiş olan kadın girişimciliğini, örgütlenmesini, istihdamını, sosyo-kültürel ve ekonomik olarak destekleyecektir. Projemizde 8 adet 112 metrekare çift ısı yalıtımlı olmak üzere teknolojik çadır yer alacaktır. Projemizde yıllık 2.500.000-TL ciro öngörülmektedir. Tesiste 4 sürekli kadın istihdamı ve 20 dezavantajlı gruplardan kadın hasat dönemlerinde çalıştırılacak ve kendilerine farklı alanlarda eğitimler verilecektir. Projede çalışacak kişilerin kadınlardan oluşması ve dezavantajlı kadınlardan oluşması bizim için önemlidir. Bundan dolayı 100’ün üzerinde kadına da çeşitli konularda eğitimler verilecektir. Tesisimiz sıfır atık prensibine uygun olarak üretimini gerçekleştirecek olup atıklar Belediyemizin enerji geri dönüşüm tesisinde değerlendirilecektir.”diye konuştu.
FİDE VE FİDAN ÜRETİMİDE YAPILACAK
“Projemizde ilerleyen dönemlerde fide-fidan üretimi, belediyeler için peyzaj bitkileri üretimi ve tıbbi aromatik bitki üretimi de Yozgatlı kadınlar ve Yozgat Belediyemiz ile birlikte yapılacaktır ve diğer belediyelere pazarlanacaktır.” diyen Türker, “Buna yönelik olarak plan ve projelerimiz hazırdır. Projemiz ile birlikte; Yozgat’ta aile işletmelerine, ildeki çiftçilere ve diğer kurulacak olan kadın kooperatiflerine örnek olunacaktır. Yapılacak olan modern tesis ile gıda güvenliğine dayalı bir üretim gerçekleştirilecek, ürünler tamamen sağlığa uygun ortamda üretilecektir. Üretici gelirinin artması sonucu hak ettiği parayı alan üretici daha çok üretmek isteyecektir. Bölge genelinde bir farkındalık oluşturulacak ve katma değerli ürünlerin üretiminin artmasına neden olacaktır. Çiftçinin gelirinin artması bölgede yasayan halka örnek teşkil edecektir. Yozgat ilinde yaşayan kadınlar soyo-kültürel ve ekonomik olarak gelişme gösterecektir. Kooperatif tarafından kadınlara gerçekleştirilecek eğitimler buna katkı sağlayacaktır. Kadın girişimciliğin ve örgütlenmemin önü açılacaktır. Yaşam standartları ve gelir düzeyi artan üretici kadılar kırsaldan kente göç etmek yerine kırsalda üretime devam edecek olup, kırsaldan kente göçün önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır. Katma değerli ürünlerin çiftçiler tarafından görülmesi sonucunda üretim tesisleri ile ilgili yapılabilecek yeni projeler tetiklenmiş olacaktır. Birim alanda alınan verimin artması ile birlikte çiftçiler alternatif türlerin yetiştirilmesi konusunda daha istekli olacaklardır. Yozgat iline gıda işleme konusunda yatırım yapmak isteyen girişimcilerin fizibilite raporlarında bu tesis yer alacaktır. Kırsal alan sosyolojisinde, kırsal alanda yaşayan çiftçiler yapılan bir işi kendi gözleri ile görmek istemektedirler. Eğer kendi gözleri ile görülerse ikna olmaları o kadar kolaylaşacaktır. Projenin başarı olması durumda Yozgat’ta yaşayan çiftçiler veya girişimciler projelere daha fazla başvuru yapacak ve potansiyeli arttıracaklar.”şeklinde konuştu.