Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından köylerde çiftçilere taş kırmanın tarlaya sağladığı faydalar anlatıldı.
Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından köylerde çiftçilere taş kırmanın tarlaya sağladığı faydalar anlatıldı.
İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, yaptığı açıklamada, kış dönemi olması dolayısıyla köyde yaşayan vatandaşların boş zamanları olduğunu belirterek, kendilerinin de ilgili personeller ile birlikte köylerdeki çiftçileri bilgilendirmeye yönelik çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Özdemir, “İlimizde çoğunlukla tarla tarımı yapılmakta olup, ürün çeşidi olarak genellikle buğday yetiştiriciliği yapılmaktadır. Arazilerimiz ise çoğunlukla geniş olup, maalesef taşlı bir yapıya sahiptir. Taşlı ve kullanılmayan atıl durumda bulunan binlerce dönüm alan bulunmaktadır. İlimizin geçim kaynağının en başında gelen tarım alanların bu şekilde boş kalmasıyla tarımsal faaliyetler azalmakta ve kırsalda yaşayan halkın geçim kaynağı azaltmaktadır. Ülkemiz ekonomisinin devamlılığı için de gerekli olan tarım alanlarının ıslah edilerek atıl durumdan kullanılabilir duruma getirilmesi şartı göz ardı edilemez. Taşlık alanlarda ekim yaparken ve hasat işlemleri sırasında kullanılan makinaların zarar görmesi de çiftçimiz için ayrı bir külfet oluşturmaktadır. Projemiz ile taşlık alanların atıl durumdan kurtarılmasıyla birlikte, bir önceki projemiz ile almış olduğumuz doğrudan ekim makinasının bu alanlarda kullanılması sağlanarak, bu alanlarda üretim sağlanacaktır. Bu nedenlerden dolayı amacımız; ilimizdeki taşlık atıl durumdaki arazilerin tarım alanı olarak tekrar kullanıma açılması ve taşlık alanlarda toprak işleme ve hasat işlemlerinin daha uygun şartlarda yapılmasını sağlamak amacıyla çiftçimizde konuyla ilgili farkındalık uyandırmak, doğrudan ekim yöntemini yaygınlaştırmak adına taşlı toprakların değerlendirmesiyle ilgili eğitim ve makine ihtiyacını karşılamaktır.”dedi.
Özdemir, “2017 KOP TEYAP Mali Destek kapsamında yürütülen “Taşları Kırıyoruz Doğrudan Ekiyoruz” projesi kapsamında Yozgat’a çiftçilerin kullanımına sunulmak üzere 1 adet Taş Kırma Makinası, 1 adet Sap Parçalama Makinası ve 1 adet Dipkazan kazandırılmış, tarla günleri ile çiftçilerin gösterimine ve kullanımına sunulduğunu vurguladı.
Uygulanan proje kapsamında Divanlı ve Çalılı Köyünde İl Müdürlüğü personeli ve Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim üyelerince eğitim toplantıları düzenlenerek çiftçilere; taşları kırarak topraklarımızın bünyesinde halihazırda mevcut olan organik maddelerin topraktan çıkarılmadan değerlendirilmesi, ülke tarımının kanayan yarası olan anız yakmanın sakıncaları anlatılarak anızları yakmak yerine değerlendirmek adına toprak üzerinde parçalayarak ya da doğrudan ekim usulü tarım yapmalarının daha faydalı olacağı belirtildi. Toplantı sonrası, çiftçilere katılım sertifikaları verildi.