Yozgat’ın Saraykent İlçesine bağlı Karamağara Köyünden kendi yaptıkları hayvansal ürünleri Yozgat’a satmak için kilometrelerce uzaklıktan getiren kadınların verdiği mücadele iş yok diye gezen erkeklere örnek oluyor.
Yozgat’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki köylerinden kendi ürettikleri hayvansal ürünleri hazırlayarak sabah 06.00’da yola çıkan kadınlar, ilde her hafta Salı günleri kurulan köylü pazarında satarak evlerinin eksiklerini tamamlıyor.
Soğuk havaya rağmen açtıkları stantta tereyağı, peynir, yumurta ve pekmez satan kadınlar, köy hayatının kolay olmadığını belirterek, sabah 06.00’da yola çıktıklarını ve çalışma şartlarının ağır ve zor olduğunu ifade ediyor. Güssün Güzel “Köyde, geçimimizi hayvancılıkla sağlıyoruz. Hayvanlardan elde ettiğimiz ürünleri buraya getirerek satıyor evimizin geçimini katkıda bulunuyoruz. Tabi ki kolay değil hayvanların bakımı, evde ailene bakmak ve üstelik bu ürünleri buraya getirerek satmak çok zor. Ama mecburuz bu şekilde geçinmek zorundayız. 7 çocuğumu hayvancılık yaparak büyüttüm. Bir kızım üniversitede okuyor ve her ay bin lira para gönderiyorum. Bu işi yapmasak belki çocuğuma para gönderemeyeceğim. Ayrıca bizim burada iş yapmamızı istemeyen bazıları ürünlerimizi kötüleme yoluna gidiyor. Biz bunu kabul etmiyoruz. Sağlıklı hijyen kurallarına dikkat ederek tamamen doğal hayvansal ürünler üretiyoruz. ” diye konuştu.
Kudret Babacan da aynı ifadeleri kullanarak şöyle dedi: “Biz ekmeğimiz, geçimimiz için bu soğukta köyden çıkıp burada tereyağı, peynir, yoğurt, yumurta ve pekmez satarak evin ihtiyaçlarını alıyoruz. Tabi ki zor bir iş kolay değil ama ailemizin geçimi ve çocuklarımızı okutmak için katlanıyoruz. Ürünlerimiz tamamen doğal ve sağlıklı hijyen kurallarına dikkat ediyoruz. ” dedi.
ATANAMAYAN ÜNİVERSİTE MEZUNU GENÇ, BAL SATARAK AİLE BÜTÇESİNE KATKI SAĞLIYOR
Her hafta Salı günü kurulan köylü pazarına vatandaşlar köylerde ürettikleri ürünleri getirerek kaldırım kenarlarına açtıkları tezgahta tüketmeye çalışıyor. Mehmet Salman isimli Üniversite mezunu genç ise KPSS’den 80 küsür puan almasına rağmen atanması olmayınca oda köyden kendi ürettikleri balı satarak ailesine destek oluyor.
Salman, “Kendi işimizi yapıyorum. Tabiki hayat şartları zor kolay değil. 4 yıllık üniversite mezunuyum, KPSS’ye de girdim 80 küsür puan aldım fakat atanamadım bekliyorum. Bu süre içinde bende kendi arılarımızdan elde ettiğimiz doğal balı Sorgun’a bağlı Mehmetbeyli köyünden getirerek ilimizde satışını yapmaya çalışıyorum. Burada annemiz yaşında kadınları gördüm. Helal olsun onlarda köylerinden kendi hayvanlarından elde ettikleri ürünleri buraya getirerek satıyorlar. Gerçekten örnek bir davranış sergiliyorlar. İş yok diye kahve köşelerinde gezen gençler bu kadınları örnek alması gerekir.”diye konuştu.