Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen iller arasında yer alan Yozgat’ta köylüler kuraklık sebebiyle yanan ekili hububat alanlarında hayvanlarını otlatıp pullukla sürüm yaptı.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak görülen iller arasında yer alan Yozgat’ta köylüler kuraklık sebebiyle yanan ekili hububat alanlarında hayvanlarını otlatıp pullukla sürüm yaptı.
Yozgat il genelinde yeterli derecede yağışların olmaması ekili hububat alanlarında büyük zarara sebep oldu. Çiftçilerin büyük emek vererek ektikleri tarlaları baharla birlikte yağış olmaması nedeniyle yandı. Köylüler, hububat ekili tarlalarında önce hayvanlarını otlattı, daha sonra traktörlerle sürümünü yaptı.
Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyünde de benzer durum yaşandı. Kuraklık nedeniyle buğday ve arpa ekili tarım alanlarında yüzde yüze varan zararlar meydana geldi. Köylüler biçilemeyecek durumda olan arpa ve buğday tarlalarını traktörlerle sürümünü yaparak şimdiden ekim ayı için yeniden hazırlıklara başladı.
Nihat İnan isimli çiftçi, köylerinde ekili hububat alanlarında yüzde yüz oranında zarar meydana geldiğini belirterek, bir ay sonra hasadını yapacağı 60 dekarlık arpa ekili tarlasını sürmeye başladığını söyledi.
İnan, “Kuraklık bölgemizi vurdu. Şuan bulunduğumuz tarla 60 dekar arpanın boyu bir karış bile yok. Hasat edilmez biçer parasını dahi kurtarmaz. Bende ekim ayında yeniden ekebilmem için şimdiden sürmem gerekiyor. Sürmeden önce hayvanlarımızı otlatıyoruz. Buraya; tohum, gübre, mazot ve ilaç masrafı olarak yaklaşık 15 Bin lira masraf ettim. Şimdi masrafımızı bile kurtaramayacağım. Tohumu, gübreyi ve mazotu Tarım Kredi Kooperatifinden aldım. Diğer tarlalarımda yandı. Toplam 100 Bin liraya yakın kooperatife bu hasat döneminde ödemem gereken borcum var. Aynı şekilde ziraat bankasına traktör taksitimiz var. Ekinlerimiz yandı ve hasat edemeyeceğiz. Bu borcu nasıl ödeyeceğiz. Sadece ben değil benim gibi aynı durumda olan binlerce çiftçimiz ve köylümüz var. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve Sayın Tarım Bakanımızdan Kooperatif ve Ziraat Bankasına olan borcumuzun faizsiz olarak ertelenmesini, bizlere; tohum, gübre ve mazot desteği verilmesini istiyoruz. Sıkıntımız çok büyük.”diye konuştu.
Talip Bozkurt’ta benzer ifadeler kullanarak, “Kuraklık nedeniyle köyümüz ve çevre köylerde ekili hububat alanları yandı. Bir ay sonra hasat etmeyi beklerken şuan bu tarlalarımızda hayvanlarımız otluyor. Biz çiftçilerin tek gelir kaynağı hububattı oda bu yıl yandı. Masraflarımızı dahi karşılamaz. Kooperatiften aldığımız tohum gübre ve mazot borcumuzu ödeyemeyiz. Çünkü ektiğimiz ürünler masrafını dahi karşılamaz. Devlet büyüklerimizden kooperatife ve Ziraat Bankasına olan borcumuzun faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz.”diye konuştu.
Çalıklı Köyünden Hacı Aslan Kartal ve oğlu Fatih Kartal’da 70 dekar hububat ekili tarlasını sürmeye geldiklerini söyledi. Hacı Aslan Kartal, kendisinin 500 dekar ekili hububat alanı olduğunu belirterek, kuraklık sebebiyle masrafını dahi karşılayamadığını ifade etti.
Kartal, “500 dekar ekili hububat alanım kuraklık nedeniyle yandı. Şuan hayvanlar otlatılıyor. Traktörlerle sürmeye geldim. Zararımız çok büyük. Biçerdöver parasını dahi kurtarmaz bu yüzden sürüyoruz. Devlet büyüklerimizden bankalara ve kooperatiflere olan borcumuzun af edilmesini istiyoruz. Ödeyecek durumumuz kalmadı. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız.”şeklinde konuştu.
Orhan Köyü Muhtarı Hacı Özbek’te kuraklık nedeniyle 100 yıldır akan çeşmelerinin dahi kuruduğunu, köylünün su sıkıntısı yaşadığını belirterek, ekili tarım alanlarında da çok büyük zararlarının olduğunu vurguladı.
Özbek, “Köyümüzde bir asırdır akan köy çeşmemiz kuraklık sebebiyle akmaz oldu. Köy sakinlerimiz içme su ihtiyacını çevre köylerden bidon ve tankerlerle sağlıyor. Ekili hububat alanları yandı. Yetkililerimizden özellikle tarım kredi ve Ziraat Bankasına olan çiftçi kredi borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz.”diye konuştu.