enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4787
EURO
36,2260
ALTIN
2.957,05
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
13°C
Yozgat
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Az Bulutlu
-2°C

Sedef: Yozgat’ın sorunlarını dile getirdi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili Ethem Sedef,  TBMM’de 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin 5’inci maddesi üzerine MHP adına yaptığı konuşmada Yozgat’ın sorunlarını dile getirdi.

Sedef: Yozgat’ın sorunlarını dile getirdi
REKLAM ALANI
18.12.2021
1.884
A+
A-

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili Ethem Sedef,  TBMM’de 2020 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi’nin 5’inci maddesi üzerine MHP adına yaptığı konuşmada Yozgat’ın sorunlarını dile getirdi.

Milletvekili Ethem Sedef, Kovid-19 salgınından dolayı dünya ülkeleri ve Türkiye ekonomisinin olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

 

Milletvekili Ethem Sedef, “Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ülkemiz de Covid-19 salgını nedeniyle artan küresel belirsizlik ve enflasyon kaynaklı ekonomik sıkıntılar yaşamakta. Bu nedenle, gıda fiyatları başta olmak üzere fahiş fiyat artışları gözlenmektedir. Devletimiz, bu zorlu süreçte bütün imkânlarıyla vatandaşlarımızın yanındadır. Bugün Cumhurbaşkanımızın açıklamış olduğu asgari ücretin 4.250 TL olması, emeğiyle, alın teriyle evini geçindiren hemşehrilerimiz adına olumlu olmuştur ve hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Türkiye gibi birçok yükselen piyasa ekonomisinin üretim yapısının temelinde yatan ana sorun, üretimde kullanılan hammadde girdisiyle birlikte, makine, teçhizat ve enerjideki dışa bağımlılıktır. İthalatın azalması ve kaynakların, gelir artırıcı, istihdam sağlayıcı ve verimlilik potansiyeli yüksek alanlara yönlendirilmesi gerekmektedir. Üretim ve ihracat öncülüğünde büyüme süreci devam ettirilmelidir.”dedi.

 

MESLEKİ EĞİTİM TEŞVİK EDİLMELİDİR

Mesleki eğitimin teşvik edilmesi ve yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayan Sedef, “Esnaf ve sanatkârımız yeterli eleman -yani çırak, kalfa ve usta- bulamadıklarından şikâyet etmektedir. Milliyetçi Hareket Partisi olarak mesleki eğitimi ülkemizin geleceği bakımından stratejik önemde görüyoruz. Gençlerimiz, yakın gelecekte iş, aş ve gelecek beklemektedirler. Gençlerimizin daha küçük yaşlardan itibaren meslek edinerek eğitim almaları ve yetişmeleri Türkiye’nin alkınmasına da ivme kazandıracaktır. Mesleki eğitimin teşvik edilmesine, yaygınlaştırılmasına ve özendirilmesine yönelik çalışmalar, âdeta millî bir seferberlik hâlinde yürütülmelidir. Mesleki eğitim veren okulların sayısı artırılmalı ve kalitesi yükseltilmelidir. Öğrenci ve velilerin mesleki eğitime yönlendirilmesine ve özendirilmesine ilkokuldan itibaren başlanılmalıdır. Mesleki eğitim programlarının içeriğinin belirlenmesinde, öğrencilerin rehberlik ve yönlendirilmesinde organize sanayi bölgelerinin ve meslek odalarının etkinliği artırılmalıdır. Zorunlu eğitimini tamamlayan ve meslek liseleri dışında eğitim gören evlatlarımız 18, 19 yaşında mezun oluyor ve üniversite eğitimine yöneliyor. Sanayicimiz, bu yaştan sonra, gençlerimizi yetiştirme problemi yaşıyor. Üniversite mezunu gençlerimiz için alternatif sanayi eğitimleriyle, onları çok hızlı birtakım ikincil kurslarla mesleğe ve iş hayatına kazandırabiliriz. Örneğin, altı aylık bir kursla CNC operatörü, ERP yetkilisi olabilirler. Böylece gençlerimizin işsiz kalmasını önlemiş, piyasa gerçekleriyle örtüşen bir çözüm üretmiş oluruz. “O kadar üniversite okudum, altı ay da ilave eğitim aldım, sonra mavi yakalı mı olacağım.” diye düşünebilirler. Bu düşüncenin olumsuzluklarını ortadan kaldırarak meslek sahibi olmanın önemini vurgulayan tanımlara ağırlık vermemiz ve sanayicilerimizden ara eleman ücretlerinin makul seviyelere getirilmesini isteyebiliriz. Burada temel olan insani şartlarda ve ücretlerde çalışma imkânı sağlanması olmalıdır. Çocuklarımızı ilgi alanlarına göre mesleki okullara yönlendirmemiz Millî Eğitim Bakanlığımızın önceliği olmalıdır.”diye konuştu.

ÇİFTÇİLERİMİZİN GİRDİ MALİYETLERİ DÜŞÜRÜLMELİDİR

Çiftçilerin tarım ve hayvansal üretimlerine yönelik girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Sedef, “Ülkemizin kalkınmasını ilgilendiren en önemli konulardan biri de tarım ve hayvancılık. Çiftçi üreticilerimiz bir başka husus olan neyi, nerede ve ne kadar üreteceğiz? Bunun planlanmasının, devlet eliyle yapılmasının önemini ifade ediyorlar. Yaşanan kuraklık ve su kaynaklarının azalmasının ilerleyen yıllarda derinleşeceğine dikkat çekerken yerli ve modern sulamanın teşvikine önem verilmesini istiyorlar. Yerli üretimi azaltan unsurlar, üretimin iklime bağlılığının devam etmesi, sulama yatırımlarının azlığı, dövize bağlı ilaç, gübre, tohum gibi temel girdilerin yüksek maliyet oluşturması, tarımsal üretim plansızlığı ve en önemlisi topraklarımız ekilmeden önce Toprak Mahsulleri Ofisinin maliyet üstü alım fiyat garantisi açıklamaması şeklinde değerlendirilmektedir. Kuraklık, bu yıl özellikle hububat ve bakliyatta üretimi düşürdü, diğer ürünlerde de verimi etkiledi. Fiyat artışında kuraklık, sel, dolu, don, aşırı sıcak gibi hava değişikliklerine ve iklime doğal afetlerinde etkisi var. Seçim bölgem Yozgat ve İç Anadolu’nun genelinde dört yıldır kuraklık görülmekte, yağmur üçte 1 oranında azaldı. Girdi fiyatları mutlaka düşürülmeli, girdiler üzerindeki vergiler kaldırılmalı, destekler artırılmalıdır. Çiftçilerimizin borçları en az bir yıl faizsiz ertelenmelidir. Türkiye gibi tarımsal potansiyeli çok yüksek, ihracat pazarlarına yakın olan bir ülkenin tarımdan zenginlik üretmesi gerekmektedir. Vatandaşlarımız gıda fiyatlarındaki kontrolsüz artıştan da fazlasıyla etkilenmekte. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü tarafından yayınlanan Gıda Fiyat Endeksi 13,4 puanla Haziran 2011’den bu yana en yüksek seviyesini gördü. Bu, sadece bizim ülkemizin sorunu değil, tüm dünya gıda fiyatlarındaki artışla mücadele ediyor. Tabii, bir de fırsatçılar ve stokçular var. Bunun için marketler yasası hemen çıkarılmalı ve piyasa zincir marketlerin egemenliğinden kurtarılmalıdır. Perakende yasasıyla bu işletmelerin market mi süpermarket mi hipermarket mi ne iş yaptıklarının adı konulmalıdır. Neredeyse her şeyi satıyorlar, haksız rekabet ortamı oluşuyor. İŞKUR destekleriyle eleman alıyorlar, maaşlarını İŞKUR ödüyor ama bakkalımız, manavımız, kasabımız alamıyor. Nasıl rekabet edecekler? Bu soruyu sormamız gerekiyor. Tarım Kredi Kooperatifleri ve Toprak Mahsulleri Ofisi kendi satış mağazaları dışında kalan marketlerimiz için tedarik zinciri oluşturmalı. Mal temin edilmeli tıpkı ticaret borsalarının yaptığı gibi gıda borsası oluşturulmalı, malın satış bedeli belli olmalı, fiyat marketlerin insafına bırakılmamalıdır. Belediyelerimiz kooperatifçilik üzerinden hem üretime hem de üretilen ürünlerin tüketiciye en kısa yoldan ulaşmasını sağlayacak çalışmalar yapmalıdır. Esnafa ve sanatkârlarımıza faizsiz, bir yıl ertelemeli, otuz altı ay vadeli can suyu kredileri tahsis edilmelidir.
Sayın milletvekilleri, seçim bölgem Yozgat’ın Yenifakılı ilçesinde yaşayan hemşehrilerimiz ilçe halkının yardımlarıyla yüksekokul ve buna bağlı yurt binasının yapılması için büyük çaba gösterdiler. Önümüzdeki eğitim öğretim yılında gerekli planlamaların yapılarak Yenifakılı ilçemizin yüksekokuluna öğrenci alımının yapılmasını hemşehrilerimiz adına talep ediyoruz. Aydıncık ilçemizin hastanesinde bulunan röntgen cihazlarının yenilenmesi ihtiyacı bulunmaktadır. Hemşehrilerimiz diş hastanesindeyse röntgen cihazı bulunmadığını ifade ediyor, çözüm istiyorlar ve ayrıca Aydıncık ilçemizi doğal gaza kavuşturmamızı bekliyorlar. Sarıkayalı hemşehrilerimiz Yahyasaray Göleti’nden kapalı sulama projesini istiyorlar. Proje ve ÇED çalışmaları tamamlanmış Hasbek Barajı’nın yatırım programına alınmasını bekliyorlar ve Sarıkaya Hamamı kazı alanını da kamulaştırma için kaynak ihtiyacı istenmektedir. Sorgun Belediye Başkanımız ilçemize İç Anadolu kulüplerinin ucuz maliyetle kullanabileceği spor kamp merkezi ve yüzme havuzu kazandırmak istiyor. Projeleri hazır, Gençlik ve Spor Bakanlığımızdan destek bekliyoruz. Sorgun ilçemiz veterinerlik fakülte binası ve veterinerlik uygulama hastanesinin bir an evvel yapılmasını bekliyorlar. İç Anadolu Bölgesi’nin tek sıralı Sarıçam ormanlarının yer aldığı Akdağmadeni ilçemiz hem jeotermal turizm hem de ekoturizm olarak bölgemizin yeni gözdesi olabilecek potansiyele sahip. Kültür ve Turizm Bakanlığımızdan Akdağmadenili hemşehrilerimiz adına müjdeli haberler bekliyoruz.
Sözlerime son verirken Genel Başkanımızın ifadesiyle “Cumhur İttifakı millet aklıdır.” diyorum. Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi ülkemizin geleceğini inşa edecektir, vatandaşlarımız sorunlarının çözümünü yine Cumhur İttifakı’nda arıyor ve bu millî ittifaka güveni tamdır diyorum.”ifadelerini kullandı.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.