Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ile Kamu Kaynaklarının etkin ve daha tasarruflu kullanımı hedefleniyor.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ ile Kamu Kaynaklarının etkin ve daha tasarruflu kullanımı hedefleniyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan ve Resmi Gazete’de yer alan ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’, kamu kaynaklarının daha tasarruflu bir şekilde kullanılmasını hedefliyor. Bu paketle, kamu kurumlarının harcamalarında ciddi bir tasarruf sağlanması amaçlanırken, bürokratik işlemlerin azaltılması ve kamu kaynaklarının etkin, verimli ve ekonomik bir biçimde kullanılması için yeni tedbirler alınıyor.
Kamu İdaresi ve Kurumlarında Yenilikçi Tedbirler
Genelge, kamu idareleri ve onlara bağlı kuruluşlar ile il özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarını kapsıyor. Doğal afetler, salgın hastalıklar ve diğer acil durumlarla birlikte iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği harcamalar bu genelgenin kapsamı dışında tutuluyor. Ayrıca, kamu hizmetleri ve yatırım projeleri bütçe sınırları içinde yürütülerek, yeni bir yük oluşturulması engelleniyor.
Harcanan Her Kuruş Kontrol Altında
Kamu kurumları, kendi faaliyet alanları dışında herhangi bir harcamada bulunamayacak ve ihale şartnamelerinde gereksiz unsurlara yer verilmeyecek. Ayrıca, mal ve hizmet alımlarında daha düşük maliyetle temin için ortak alım uygulamalarına ağırlık verilecek.
Yapılan Her İşin Hesabı
Yeni dönemde kamu hizmeti için yeni bina alımı, kiralama veya arazi satın alma gibi adımlar da kısıtlanıyor. Mevcut binaların ise ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak kullanımı ve atıl durumda olanlar ekonomiye kazandırılacak.
Taşıtlarda Yenilik ve Tasarruf
Taşıtların alımında ve kullanımında da tasarruf tedbirleri alınıyor. Yeni taşıt edinimi sınırlanırken, mevcut araçlar da verimlilik gözetilerek kullanılacak veya ihtiyacı olan kurumlara devredilecek.
İletişimde ve Eğitimde Dijitalleşme
Cep telefonu tahsisine sınırlama getirilirken, elektronik tebligat ve dijital arşivleme gibi uygulamaların yaygınlaştırılması öngörülüyor. Hizmet içi eğitim ve diğer organizasyonlar da uzaktan erişimle gerçekleştirilecek.
Personel ve İş Gücü Yönetimi
Mevcut personelin verimliliği artırılacak ve atıl personel oluşumuna izin verilmeyecek. Personel hakları ve izinleri konusunda da belirli düzenlemeler getirilerek, kamu kaynaklarının daha etkin kullanılması sağlanacak.
Enerji ve Çevre Dostu Uygulamalar
Kamu kurumları enerji tasarrufu ve çevre dostu uygulamalar için adımlar atacak. Genel aydınlatmada LED dönüşümüne gidilirken, yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanılacak.
Denetim ve İzleme
Genelge hükümlerinin uygulanması, ilgili yetkililer tarafından yakından takip edilecek. Kamu yöneticileri, bu yeni düzenlemelerin etkin bir şekilde hayata geçirilmesinden sorumlu tutulacak.