İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yozgat İl Temsilcisi Murat Tinel, Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların en fazla inşaat sektörünü etkilediğini belirterek, inşaat sektörünün sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Yozgat İl Temsilcisi Murat Tinel, Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların en fazla inşaat sektörünü etkilediğini belirterek, inşaat sektörünün sorunlarının biran önce çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
İnşaat Müteahhitler Konfederasyonu (İMKON) Yozgat İl Temsilcisi Murat Tinel, yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumunda olan İnşaat Sektörünün içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.
Çimento’daki yüksek fiyat artışının inşaat sektörüne vurulmuş bir darbe olarak nitelendiren Tinel, döviz kur fiyatlarının düşmesine rağmen çimentoda ki yüzde 40’lık zammın kabul edilemeyeceğine vurgu yaptı.
İNŞAAT SEKTÖRÜNÜN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR
İnşaat sektörünün sorunlarının çözümü için yarının bile çok geç olabileceğine dikkat çeken Tinel,”Yaklaşık 100 gündür devam eden ekonominin seyri ve hükümetin aldığı kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerle birlikte yasal düzenlemeleri dikkatle takip ediyoruz. Birçok sektörle ilgilis başta otomotiv, beyaz eşya ve mobilyada KDV ve ÖTV desteği gibi olumlu düzenlemeler yapılırken, inşaat sektörünün sorunlarına da hükümetimizin ivedilikle çare bulmasını istiyoruz. müteahhitlik sektörü olarak zor günler geçirdiğimiz bu dönemlerde devlet desteği alamdan piyasa durgunluğu, yüksek konut kredi faizi ve aşırı fiyat artışlarına karşı bu sürecin atlatılması mümkün değildir.”dedi.
İNŞAAT SEKTÖRÜ YALNIZ BIRAKILARAK KADERİNE TERK EDİLMEMELİDİR
İnşaat sektörünün, Türkiye’nin ekonomisine zor günlerinde adeta kaldıraç görevi yaptığını vurgulayan Tinel, İnşaat sektörünün yalnız bırakılarak kaderine terk edilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Tinel, “İnşaat sektörünün kaderine terk edilmesi, binlerce müteahhitle birlikte yüz binlerce alt taşeron ve malzeme tedarikçilerini de mağdur edecek ve ekonomimize onarılamaz tahribatlar oluşturacaktır. Müteahhitlik sektörünün haklı fiyat farkı taleplerine karşı zararlarının daha önce kazandıklarına sayılsın anlayışının zararı yine ülkemiz ekonomisinin üzerine büyük bir yük getirecektir. Mevcut ekonomik şartların doğurduğu ağır maliyetlerle mücadele eden sektöre bir darbede en önemli tedarikçi konumunda olan çimento sektöründen gelmiştir. 2018’in Ocak ayından itibaren yüzde 37 zam yapan çimentocuların, aynı yılın sonda 1 Ocak’ta uygulanmak üzere yüzde 40’lık fiyat artışı yapacakları söylenmektedir. Birçok alanda indirim olduğu bu günlerde, bu fiyat artışlarının izahı mümkün değildir. Bu duruma hükümetimiz izin vermemelidir.”diye konuştu.
Tinel, Sektör olarak taleplerinin TBMM Plan bütçe komisyonundan çok dar bir şekilde geçen kamu müteahhitlerine yönelik tasfiye kararnamesinin kapsamının nihai karar merci TBMM Genel kurulunda genişletilerek fiyat farkı ve teminatları yananların teminatlarının iadesi de eklenerek çıkartılması gerektiğini ifade etti. Tinel, “Bu meyanda tüm Türkiye’de inşaat sektörünü kucaklayan kurumsal yapımızla sektörün ihtiyaç duyduğu çözüm önerilerini ve sektörde elzem hale gelen yasal düzenlemelere ait görüşlerimizi ilgili bakanlıklarımızla paylaştık. Anadolu’daki müteahhitlerimiz yüksek girdi maliyeleri ve finansman sorunlarına mülkiyetlerini ipotek verme adına çözüm ararlarken, bazı sermaye odaklarına müteahhitlik sınıfında değerlendirilerek sıfır maliyetli kaynak aktarılması ve onların talepleri doğrultusunda yasal düzenlemeler yapılması son derece üzücüdür. Sektörün mesleki yasayla güçlendirilerek kendisini temsil etme ve ifade etme sorunlarını çözme kapasitesine sahip eriştirici niteliğe kavuşturulması, Türkiye ekonomisinde sarsılmaz bir sektör olmasını sektöre güven duyulmasını istiyoruz.”diye konuştu.