Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü İl genelinde 500 projeye 230 Milyon Lira hibe desteği sağladı.
Yozgat Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu (TKDK) İl Koordinatörlüğü İl genelinde 500 projeye 230 Milyon Lira hibe desteği sağladı.
TKDK Yozgat’ta kurulduğu andan itibaren yatırım tutarı yaklaşık 420 Milyon TL olan 500 proje ile sözleşme imzalayarak, 42 il içinde en çok hibe veren illerden biri oldu.
TKDK Yozgat İl Koordinatörlüğü, IPARD Programının uygulayıcı Kurumu olarak Yozgat’a kazandırılacak 500. Proje ile sözleşme imzaladı.
500 PROJEYE 230 MİLYON TL HİBE SAĞLANDI
TKDK Yozgat İl Koordinatörü Selim Türker, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, 500 projeye yaklaşık 230 Milyon TL hibe sağlandığını belirterek, “ Yozgat’a sektör bazında; 91 süt üretim tesisi, 42 besi çiftliği, 3 kanatlı et üretim tesisi, 1 süt işleme tesisi, 3 süt toplama merkezi, 4 kırmızı et işleme tesisi, 281 bitkisel üretim işleme ve pazarlama projesi, 42 arıcılık projesi, 9 zanaatkârlık ve katma değerli ürünler projesi, 18 kırsal turizm tesisi, 1 su ürünleri üretim tesisi, 3 makine parkı, 2 yenilenebilir enerji tesisi, kazandırılmıştır. TKDK Yozgat İl Koordinatörlüğü tarafından başvurusu kabul edilen projelerin incelenmesi devam etmektedir.”dedi.
500.ncü Projeyle sözleşme imzalanmasından dolayı gururlu olduklarını vurgulayan TKDK İl Koordinatörü Türker, Bu dönem gelen proje sahipleriyle en kısa sürede sözleşme imzalama işlemlerinin tamamlayıp yatırımlara başlayacaklarını ve yatırımları tamamlayıp başvuru sahiplerine hibe desteği ödemesi yapmaya devam edileceğini ifade etti.
Türker, “Yozgat Merkez İlçemizde Osmanpaşa Köyünde kurulacak Bakliyat Eleme ve Paketleme Tesisimizin yatırım tutarı yaklaşık 3,8 Milyon TL ve projenin tamamlanmasıyla ödenecek hibe tutarı yaklaşık 2,3 Milyon TL olarak gerçekleşecektir. Yatırım kapsamında Eleme ve Paketleme Tesisi inşaatı, paketleme/ambalajlama makinesi, aspiratör, ayıklama makinesi, bunker, eleme makinesi, elavatör, helezon ve işlem platformu gibi makinelerle işlem yapılacaktır. Bu tesisimizin kurulumu gerek iç piyasa ihtiyaçlarını karşılamak gerek de dış piyasaya ihraç etmek maksadıyla tarıma dayalı işlenmiş tarım ürünlerinin eleme, tasnifleme ve paketlemesine yönelik yatırım tesisi yapımıdır. Bu kapsamda bakliyat ürünleri çiftçilerden alınarak uygun makine araçları ile işlenmesi, ayıklanması, sınıflandırılması sureti ile paketlenmesi ve ambalajlanması sağlanarak yeni ekonomik yatırım faaliyeti yürütülecektir. Tarımsal ürünlerden Nohut, Mercimek, Fasulye ve diğer kuru olarak işlenerek paketlenebilen ürünlerin işlenmesi sağlanarak yöredeki mevcut faal olan çiftçileri ve alternatif beklenti içerisinde olan kararsız toprak sahiplerini sürekli ve devamlı gelire kavuşmalarını sağlamak üzere öncü yatırım rolü oynayacaktır. Memleketimize hayırlı olsun.”diye konuştu.
Hayvancılık yatırımları hakkında da bilgi veren Türker, “İlimizde 91 süt üretim çiftliği, 42 besi çiftliği, 3 kanatlı et üretim tesisi gibi yüksek standartlı tesislerin sayısının artmasıyla hayvancılık sektöründe büyük bir ilerleme gerçekleşmiştir. Yakın zamanda yeni çağrı ilanımızla birlikte süt işleme ve et işleme tesislerinin sayısını arttırmayı hedeflemekteyiz. İl dışı ve yurtdışından yatırımcılarımızla sürekli olarak görüşmekteyiz. 10. Çağrı İlanında, ilimizde süt işleme ve et işleme tesislerinin de inşaatlarının başlamasına hep birlikte şahit olacağız. Ham madde Yozgat’ta üretilecek, Yozgat’ta işlenecek. Bu sayede Yozgat’ta kırsal kalkınmanın bir üst seviyeye ulaşmasını izleyeceğiz. Sağlanacak olan katma değer ve istihdam Yozgat’ta kalacaktır.” dedi.
Yatırımlar için yeni başvuru sürecinin de devam ettiğini belirten İl Koordinatörü Selim Türker, “Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu 10. Başvuru Çağrı İlanına çıktı. Bu kapsamda Küçükbaş/Büyükbaş Besi Ahırı ve Süt Ahırı, Kaz ve Hindi Yetiştiriciliği, Süt Toplama, Süt İşleme, Et İşleme, Meyve Sebze İşleme, Soğuk Hava Deposu, Kesimhane yatırımlarının; inşaat ve makine ekipman harcamalarına yüzde 50 ile yüzde 70 arasında hibe desteği verilmektedir. Hibe destekleri için başvurular 16 Mart 2021’de sona erecektir. Üreticilerimiz, ayrıntılı bilgi için TKDK resmi internet sitesini ziyaret edebilir ve ya 0354 217 2835 numaralı telefondan arayarak bilgi alabilir.”diye konuştu.