Türkiye’nin en büyük geri dönüşüm fabrikası Yozgat’a kuruluyor
Kocaeli’de faaliyet gösteren ve elektronik atıkları işleyip içerisinde bulunan değerli madenleri ülke ekonomisine kazandıran Teknodrom Değerli Madenler Geri Dönüşüm firması kapasitesini artırarak, Yozgat Organize Sanayi Bölgesi’ne (YOSB) taşınma kararı aldı.
25 bin metre kare açık alan, 25 bin metre kare kapalı alan olmak üzere toplam 50 bin metre kare üzerine kurulacak olan Teknodrom, Türkiye’deki en büyük rafinasyon fabrikası olacak.
İlk etapta 200 kişiyi istihdam edeceklerini söyleyen Firma Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Adıbelli, YOSB Müdürlüğüne arsa tahsisi için başvuruda bulundu.
FABRİKA GÜNLÜK 100 TON KAPASİTEYE SAHİP OLACAK
Kendisinin Yozgat sevdalısı bir Yozgatlı olduğunu ve bu yüzden yatırımı memleketine yapmak istediğini vurgulayan Orhan Adıbelli, “Firmamızı Kocaeli’de kurduk ve orada faaliyet göstermekteyiz. Ancak büyüme, Türkiye’nin en büyüğü olma kararı aldık. Bunun için de bize en uygun yer memleketimiz olan Yozgat’tı. Teşviklerinin yanı sıra ülkemizin her yerine ulaşım kolaylığını da düşünerek ve firma danışmanımız Süleyman Kandemir Beyin yönlendirmesiyle YOSB’de firmamızı kurmaya karar verdik. Uygun olan arsaları inceleyip, arsa tahsisi için müracaatımızı yaptık. İnşallah en kısa zamanda Yozgat’ta faaliyete başlayıp ülke ekonomisine katkıda bulunacağız. Rafinasyon alanında, halkın diliyle geri dönüşüm alanında Türkiye’nin en büyük fabrikasını kuracağımız burada günlük 100 ton kapasitemiz olacak” dedi.
RAFİNE İŞLEMİNİ ÜLKEMİZE KAZANDIRDIK
2003 yılında yola çıktıklarında bilgisayar sistemleri ve demir çelik sektöründe faaliyet gösterdiklerini dile getiren Adıbelli, “Bilgisayar sistemleri üzerinde hem satış yapıp hem de bu elektronik ürünlerin nereye gittiğini düşündük. Araştırmalarımız sonrasında bu elektronik ürünlerin çöpe giderek doğayı kirlettiğini gördük. Bu zamana kadar sattığımız tüm elektronikleri toparlayıp bunların geri dönüşümünü düşündük. 5 Yıl boyunca konusunda uzman profesörlerle herhangi bir kazanç elde etmeden bu projeyi oluşturduk. Şimdi ise devasa büyük firmaların yaptığı rafine işlemini ülkemize kazandırmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.
ATIKLARDAKİ DEĞERLİ MADENLERİ ÜLKE EKONOMİSİNE KAZANDIRIYOR
2016 yılına gelmemize rağmen neredeyse tüm elektronik ürünlerin yurt dışından temin edildiğini ifade eden Orhan Adıbelli, “Yurt dışından aldığımız tüm ürünleri, içlerinde bulunan değerli madenlerle birlikte parasını ödeyerek satın almaktayız. Platin, paladyum, rodyum, altın ve gümüş gibi metaller e-atık denilen elektrikli ve elektronik atıklarda bol miktarda bulunuyor. Bu ürünler daha sonrasında geri dönüşüm / rafine işlemine girerek tekrar kazanılmaktadır. Bu kazanılan ürünler tekrardan işlenip daha sonrasında bizlere yeni ürün olarak satılmaktadır. Örnek olarak bir laptop ürününü ele alalım; Bir laptop aldığınız zaman laptop ürününü komple olarak içindeki tüm parçalarıyla birlikte almaktasınız. Bu ürün daha sonrasında e-atık haline geldiğinde içindeki değerli madenler geri kazanılabilir durumdadır. Bu hurdaya çıkmış ürünler yabancı ülkelere gönderildiğinde ülkemize ait değerli madenleri de göndermiş oluyorsunuz. Bu firmalar göndermiş olduğunuz e-atıklarınızdan değerli madenleri alarak aynı ürünü bize geri satmaktadır. Biz bu duruma “DUR!” diyoruz ve ülke ekonomisine katkı sağlayacak rafinasyon işlemlerini yapıyoruz. Bu hizmet sayesinde yurt dışı firmalarından aldığınız ürünleri ülkemizde geri kazanıyoruz” diye konuştu.
DÜNYADA LİDER KONUMA GELECEĞİZ
Hedeflerini yüksek tuttuklarını ve tüm dünyadaki e-atıkların geri dönüşümünü yapmak ve bunun ülke ekonomimize kazandırmak istedikleri söyleyen Adıbelli, “Yozgat’ta atacağımız bu adımla insan sağlığına ve doğaya verecek zararları engellemek ülke ekonomisine katkı sağlayarak güçlü bir Türkiye oluşturmak istiyoruz. Hedeflerimiz arasında tüm Avrupa, Afrika, doğu ülkeleri ve Amerika kıtalarının tek rafine şirketi olmak var” dedi.
AKÜ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ DE KAZANDIRILIYOR
Akü atıklarının çevreye çok zararlı olduğunu söyleyen Orhan Adıbelli, “Yozgat’a geldikten sonra yatırımlarımızı durdurmayacağız ve rafinasyonun yanı sıra akü geri dönüşüm tesisini de kuracağız. Akü geri dönüşümü çevre ve insan sağlığı için oldukça önemlidir. İçyapılarını ve dış aksamını oluşturan elemanlar doğadan elde edilen fakat sonrasında atık hale geldiğinde doğaya zarar verebilir nitelikte olduklarından muhafazası ve geri dönüşümleri dikkat edilmesi gereken bir konu olmaktadır. Hurda durumuna gelen akülerin içindeki asit ve kurşun doğa açısından ve insan sağlığı açısından tehlikeli durumlar ortaya çıkarmasından dolayı geri dönüşüm işlemi önem kazanmaktadır. Kurşun solunum yoluyla veya gıda maddeleri vasıtasıyla iç organlarımıza ulaşmakta uzun bir süre vücut içinde saklandıktan sonra kemiklerde ve dişlerde tahribatlara sebebiyet vermektedir. Asit cilt temasında tahriş edici etkisiyle zarar verebilmektedir. Bütün bu sakıncalı durumların bertaraf edilmesi için çalışan hurda akü geri dönüşüm tesisleri doğa ve insan sağlığı açısından faydalar sağlamaktadır” ifadelerini kullandı.