TÜBİTAK’ın desteğiyle Bozok Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılacak olan “Doğalab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” projesi başvuruları başladı.
TÜBİTAK’ın desteğiyle Bozok Üniversitesi’nin katkılarıyla yapılacak olan “Doğalab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” projesi başvuruları başladı.
Proje kapsamında 24 sekizinci sınıf öğrencisi ve 12 öğretmen adayı Yozgat Milli Parkı’n da 7 gün sürecek kampa alınacak. Projeye farklı üniversitelerden çok sayıda öğretim üyesi, araştırmacı ve eğitmende katılarak destek verecek.
Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli’nin yürütücülüğünü yaptığı “Doğada Sorgulama Temelli Bilim” projesi, doğada sorgulama temelli bilim etkinlikleriyle öğrencilerin olay ve olguları bilimsel bir bakış açısıyla algılamaları, bilime ve bilim insanına merak ve ilgilerinin artırılması ve sorgulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlıyor. Öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli yaptığı açıklamada, proje kapsamında 24 ortaöğretim 8. sınıf öğrencisi ve 12 fen bilgisi öğretmen adayının Yozgat Milli Parkı’nda kampa alınacağını, kamp süresince katılımcıların ve eğitmenlerin Galata Çamlık Otel’de konaklayacaklarını belirtti.
DOĞANIN GİZEMİNİ ÇÖZECEKLE
TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları proje çağrısı kapsamında desteklenen Doğada Sorgulama Temelli Bilimprojesi (Doğalab) hakkında bilgi veren Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli, “Bilimsel araştırma; doğada yaşanan olayların sırrını çözmeyle ilgili sorgulama yaparak kanıtlar toplama sürecidir. İçinde yaşadığımız ve sürekli etkileşim içinde olduğumuz doğa aynı zamanda bir açık hava laboratuvarı olma özelliği taşır. Bu bağlamda “Doğa_Lab: Doğada Sorgulama Temelli Bilim” isimli proje; gizemi, doğada yaşanan olaylara uyarlayarak bilimi eğlenceli bir öğrenme/keşif etkinliğine dönüştürmeyi hedeflemektedir” dedi.
BAŞVURULAR WEB SİTESİ ÜZERİNDEN YAPILACAK
Vekli, “TÜBİTAK 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları proje çağrısı kapsamında, ‘Doğada Sorgulama Temelli Bilim’ isimli projemize www.dogalab.com. web sayfası aracılığıyla 10 Ağustos tarihine kadar başvuru yapılabilecek. Projeye 8. Sınıf öğrencileri ve fen bilgisi öğretmen adayları başvurabilecektir. Bu projede, doğada sorgulama temelli bilim etkinlikleriyle öğrencilerin olay ve olguları bilimsel bir bakış açısıyla algılamaları, bilime ve bilim insanına merak ve ilgilerinin artırılması ve sorgulama becerilerinin geliştirilmesi amaçlanıyor.. Bu kapsamda 24 ortaöğretim 8. sınıf öğrencisi ve 12 fen bilgisi öğretmen adayı Yozgat Milli Parkı’nda kampa alınacak. Kamp çalışmaları 7 gün süreyi kapsamakta olup, toplamda 36 öğrenci ve öğretmen adayının katılımıyla gerçekleştirilecek. Katılımcılar, projeye ait web sitesi aracılığıyla oluşturulan başvuru formunun dolduran öğrenciler arasından seçilecektir” dedi.
ÇAMLIK’TAKİ KAMP EYLÜL’DE BAŞLIYOR
2-8 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek proje programında; biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, su hayattır, doğada enerji, kirleticiler temaları çerçevesinde sorgulama temelli bilim etkinliklerine;deney, gözlem, atölye çalışmaları, doğa oyunları, su ve toprak analizleri, drama, poster/slogan oluşturma gibi etkinliklere yer verilecek. Proje etkinlikleri kapsamında, öğrencilerden öncelikle doğa temelli bir problemi fark etmeleri, daha sonra problemin nedenleri hakkında sorgulama yapmaları ve son aşamada da belirlenen problemin giderilmesine yönelik çözüm yolları geliştirmeleri bekleniyor. Takım koçları tarafından yönlendirilecek bu süreçlerde öğrencilerin azami şekilde hem zihinsel hem de fiziksel olarak etkinlikler içinde aktif olmaları sağlanacak.
ÜNİVERSİTELERDEN GENİŞ KAPSAMLI DESTEK
Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Gülşah Sezen Vekli’nin yürütücülüğünü yaptığı projede; Bozok Üniversitesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Recep Tayip Erdoğan Üniversitesi’nden çok sayıda öğretim üyesi, araştırmacı ve eğitmen olarak yer alacak. Projeye katılan katılımcıların konaklama ve yemek ve benzeri diğer masrafları proje kapsamında TÜBİTAK tarafından karşılanacak.