Türkiye’de sektöründe lider kuruluşlar arasında yer alan Kayseri Şeker günden güne büyüyerek bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sunmaya devam ediyor. Anadolu insanının alın teri kurumadan emeğinin karşılığını veren Kayseri Şeker, son yapılan özelleştirme ile Turhal Şeker Fabrikasını da bünyesine katarak sektördeki başarısıyla Türkiye’nin yüz akı oldu.
Türkiye’de sektöründe lider kuruluşlar arasında yer alan Kayseri Şeker günden güne büyüyerek bölge ve ülke ekonomisine önemli katkı sunmaya devam ediyor. Anadolu insanının alın teri kurumadan emeğinin karşılığını veren Kayseri Şeker, son yapılan özelleştirme ile Turhal Şeker Fabrikasını da bünyesine katarak sektördeki başarısıyla Türkiye’nin yüz akı oldu.
2013 yılında yapılan Genel Kurul’da Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olarak seçilen ve halen görevini başarıyla sürdüren Hüseyin Akay, bilgi, deneyimi ve tecrübesiyle Kayseri Şeker’i marka haline getirdi.
Başkan Akay’ın Yönetim Kurulu Başkanlığına seçilmesiyle birlikte büyük bir ivme yakalayan Kayseri Şeker, bünyesindeki fabrikalarla özellikle şeker pancarı çiftçilerinin umudu oldu.
Alanında uzman ekipler oluşturarak Türkiye’de tarım sektörünün gelişmesine yön veren Kayseri Şeker, sektöründe rol model olarak ta örnek teşkil ediyor.
Başkan Hüseyin Akay, gazetemize yaptığı açıklamada, Kayseri Şeker’in geçtiğimiz yıl bünyesine kattığı Turhal Şeker Fabrikası’nın da özelleştirmenin yüz akı olduğunu vurguladı.
TÜRKİYE’NİN ŞEKER İHTİYACININ YÜZDE 18’ İNİ KAYSERİ ŞEKER KARŞILIYOR
Türkiye’nin şeker ihtiyacının yüzde 18’inin Kayseri Şeker tarafından karşılandığını kaydeden Başkan Akay, “Kayseri Şeker Fabrikası’nın 3 fabrikada üretimine devam ettiğini söyledi.
2018-2019 yılı sezonunda toplamda 2 milyon 962bin ton pancar alındığını vurgulayan Akay, “Bu süre içerisinde 424 bin ton şeker üretimi gerçekleştirildi. Bu faaliyeti 16 bin çiftçi ile sözleşmeli bir şekilde yapıyoruz.
Üç fabrikamızda bu kampanya döneminde toplam 4 bin 445 kişi çalıştı. Yine geçtiğimiz yıl Turhal Şeker Fabrikası özelleştirme ile bünyemize katıldı. Başlangıçta özelleştirme konusunda birtakım fırtınalar kopartıldı. Biz Turhal’da önemli faaliyetler gerçekleştirdik. Oradaki arkadaşlarımız gece gündüz hep beraber gönüllü bir şekilde fedakarca çalıştı. Şuanda Turhal fabrikamız özelleştirmenin yüz akı haline geldi.”dedi
“KAYSERİ ŞEKER İMKAN OLDUĞU TAKDİRDE 600 BİN TON ÜRETME POTANSİYELİNE SAHİP”
Kayseri Şeker, Boğazlıyan Şeker ve Turhal Şeker Fabrikalarının toplam 430 bin ton kotası olduğunu, imkan verildiği takdirde Kayseri Şeker Fabrikası’nın 600 bin ton şeker üretme potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Başkan Akay; “Şuandaki 3 fabrikamızda toplam 430 bin ton şeker kotamız var. Kayseri Şeker imkan olduğu takdirde rahatlıkla 600 bin ton şeker üretme potansiyeline sahip. Ama Türkiye’de bu işler kanunlar tarafından belirleniyor ve onlar çerçevesin de hesaplamalar yapılıyor. Onun için bunlara uymak durumunda kalıyoruz. Özelleştirmenin gerçekten yüz akı Turhal Şeker Fabrikası. Başarıyla üretimi tamamladı, Turhal bölgesinde tekrardan çiftçilerimizden taahhütler alındı, sözleşmeler gerçekleşti. Turhal Şeker Fabrikasının kotası çerçevesinde çiftçilerimiz yoğun bir talepte bulunmasına rağmen sınırlandırmak durumunda kalıyoruz. Ama oranın da yüksek bir potansiyeli var, çiftçimiz orada önemli eksikliklerle karşılaşmış şimdiye kadar. Özellikle makineleşme konusunda ciddi eksiklikler var, bunların hepsini giderecek şekilde tespit ve değerlendirmeler yapıyoruz ve tüm ihtiyaçları karşılıyoruz. İlk planda ihtiyacını karşılayacağımız husus pancarı topraktan temizleme ve yükleme makinesi, ilk planda o ihtiyacı karşılayacağız. Bu makine çiftçimizin işini oldukça kolaylaştırıyor ve masrafını da düşürüyor. Erozyona ve toprakların korunmasına da çok ciddi katkı sağlıyor. Bizim bu işin üstünde durmamızdaki en önemli etken bu toprağın korunuyor olması. Çiftçimiz 25 tonluk kamyonu elini değmeden 5 dakika da yükletiyor, cebinden para çıkmıyor. O yüzden çiftçiler açısından da önemli bir avantajdır diye düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
TURHAL ŞEKER FABRİKASI ÖZELLEŞTİRMENİN YÜZ AKI
Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirmenin yüz akı olduğunu anlatan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, yeni kota hesaplamasında kendilerine ilave kota düştüğü takdirde çiftçilerin üretme potansiyeli olduğuna dikkat çekti.
Talep konusunda kendi açılarından bir problem olmadığını vurgulayan Başkan Akay, “Kota konusunda serbest bırakacak olsak çiftçimiz şuandaki üretimimizin belki hemen hemen yüzde 50 fazlasını üretecek bir potansiyele sahip. Ama maalesef bu kotaya dikkat etmemiz gerekiyor. Kotanın arttırılması her zaman talep ettiğimiz bir konu. Ama Türkiye’de 2 milyon 700 bin ton şeker kotası tespit ediliyor Şeker Dairesi tarafından. Bunun yüzde 2 buçuğu nişasta bazlı şekere verilmiş durumda, geri kalan yüzde 97 buçuğu da şeker pancarından şeker üreten çiftçiler tarafından üretilen bir şeker. Dolayısıyla bu çerçevede tabi kotalar bir şekilde hesaplanıyor ve yeniden eksik olanlar dağıtılıyor. Bu dağıtımlar öncelikle kamu kuruluşu dikkate alınıyor. Türk Şeker’in fabrikaları öncelikli olarak değerlendiriliyor. Onun için bize maalesef yeni kota hesaplamasında ilave bir kota düşmedi, düşerse bizim üretme gücümüz var.”ifadelerini kullandı.
KAYSERİ ŞEKER GÜÇLÜ TÜRKİYE’NİN BÜYÜK BİR AİLESİDİR
Kayseri Şeker’in en üst kademesinden en alt kademesine ve üretim yapan çiftçilerle büyük bir aile olduklarını vurgulayan Başkan Akay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Turhal bölgesi çiftçilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için bölge ve şube müdürlüklerimiz bünyesinde küçük tarım marketleri oluşturduk. İlk planda hemen çiftçilerimizin ihtiyaçlarını karşılamak için. Ayrıca yine o bölgede pancar bedelleri Ocak ayı içerisinde ödendi. Biz oraya ekim faaliyeti için gittik, şaşkınlıkla karşılaştık. Çiftçimiz bir şaşkınlık içerisindeydi. Biz de ‘neden bu şaşkınlık?’ diye sorduk. Böyle bir şeye alışkın olmadıklarını söylediler. Bir kurumun başkanı, yönetim kurulu, genel müdürü gibi bütün yetkililer gelip tarlada çiftçiyle birlikte pancar ekecekler, sofraya oturup beraber kahvaltı yapacaklar gibi şeylere alışkın olmadıklarını söylediler. Biz bu işleri çiftçiyle iç içe yaparak başarılı olduk, bundan sonra da aynı anlayış içerisinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz inşallah. Kayseri Şeker Fabrikası sektörün yüz akı olmaya devam edecek.”