Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat’ın mineral değerleri oldukça yüksek jeotermal kaynak suya sahip olduğunu belirterek, bunların en iyi şekilde değerlendirilerek şehri kongre ve turizm kenti haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat’ın mineral değerleri oldukça yüksek jeotermal kaynak suya sahip olduğunu belirterek, bunların en iyi şekilde değerlendirilerek şehri kongre ve turizm kenti haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliğinin Ekim ayı olağan meclis toplantısı, Sorgun’da yapıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Sorgun Belediye Başkanı Ahmet Şimşek, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği olarak her yıl 4 meclis toplantısı yapıldığını ve 2017’nin 3’üncü toplantısının Sorgun’da yapılmasına karar verildiğini söyledi.
Birliğin 20. kuruluş yıl dönümü olmasının da toplantıya ayrı bir önem kattığını vurgulayan Şimşek, “Bugün ilçemizde birliğimize üye 113 belediye başkanını konuk ediyoruz. Bu yıl birliğimize yeni üye olacak Akdağmadeni Belediyesi ile Yerköy Belediyesinin de burada üyeliğe kabul işlemleri yapılacak” dedi.
Başkan Şimşek konuşmasında Sorgun’da bulunan jeotermal kaynak ve tesisler ile yer altı kaynakları hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Yozgat belediye Başkanı Kazım Arslan ise, toplantının hayırlı olması temennisinde bulunarak, “Yozgat jeotermal kaynaklar itibari ile son derece verimli ve son derece zengin bir il ama maalesef bu zenginliğe paralel bir değerlendirme yapılanma yok. Bu konuda alacağımız bir mesafe var. Hükümetimizin ve sayın valimizin konuyla ilgili güzel çalışmaları var. İnşallah bunun neticesini kısa zaman içerisinde alacağız. Hep birlikte mevcut olan bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek için gayret göstereceğiz” dedi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği Başkanı Ve Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeçi ise yaptığı konuşmada, birliğin faaliyetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin 1997 yılında kurulduğunu hatırlatan Başkan Bahçeci, “Ülkemizdeki jeotermal potansiyeli daha ileri taşımak amacıyla belediyelerle bir birlik oluşturup hem kamuoyu noktasında hem de farklı birikintileri paylaşma noktasında hem de dünyada bu alanda ne tür çalışmalar yapılıyorsa bu bilgileri üyelerine aktarmak amacıyla kurulmuş bir birlik. Bu yıl bizim 20. yılımız ve bu 20. yıl bizim için oldukça önemli. Arzu ettiğimiz seviyede ülkemizin jeotermal yatırımlarda ilerlemesini Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2023, 2053 ve 2070 hedeflerine hızla koşan ülkemizde son derece önemli olduğunu düşünüyoruz. Türkiye jeotermal enerji açısından dünyada 7. sırada, Avrupa’da 1. sırada. Bu gün rakamlara baktığımızda şu anda belirlenmiş potansiyelini kullanma oranımız yüzde 18. Son derece düşük bir oran. 2015 yılında Avusturya’da yapılan dünya jeotermal kongresinde Türkiye jeotermal elektrik üretiminde dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi seçildi. Bu da gerçekten son derece önemli ve gurur verici bir tablo. İnşallah bizim arzumuz ve isteğimizle yerel yönetimler olarak şehirlerimizdeki istihdamı artırmak, temiz enerjiye ulaşabilmek ve yerli kaynağımızı ülke ekonomisine katkı sağlayabilmek açısından jeotermali daha da ileri taşımak en büyük arzumuz ve gayemizdir” diye konuştu.
YOZGAT’I KONGRE VE TURİZM ŞEHRİ HALİNE GETİRMEYİ İSTİYORUZ
Vali Kemal Yurtnaç da, Yozgat’ın tarım ve hayvancılığın ileride olduğu bir şehir olduğunu kaydederek, “Tarım ve hayvancılığı desteklememiz lazım. Bunun yanı sıra her sektöre ilave bir sektör de oluşması gerekiyor. Yozgat’a ilk geldiğimde baktım ki burada termal kaynaklar var ve bir hedef cümle koyduk. Termal kongre ve spor turizmi için yeni bir şehir oluşturalım dedik. Yozgat’ı bu konuda destekleyelim ve tecrübe paylaşımı konusunda da sizin bu yaptığınız toplantı bizim için çok değerli. Zira Yozgat’ta 7 tane termal kaynağımız var. Biz burada 7 kaynağı artırarak 5-6 tane otel yapıp burayı kongre turizmi şehri haline getirmek istiyoruz. Hatta biraz mübalağa ediyoruz, Türkiye’nin Davos’u yapacağız burayı diyoruz. Termalimiz var, ormanımız var, oksijenimiz var. Biz bu fırsatları hem ilimizin hem de halkımızın yararına kullanmak istiyoruz. Yozgat nüfus itibari ile Türki’de 46. büyük ili, yüzölçümü itibari ile 14. büyük ili. Yani doğu, batı, kuzey, güney istikametlerinde 8 tane şehirle komşuyuz. Burayı hareketli bir hale getiriyor bu. En önemlisi de son yıllarda hükümetimizin verdiği desteklerle orta vadenin parlayan yıldızı bir şehir olacak Yozgat. Hızlı trenle 50 dakikaya Ankara’ya gideceğiz. Yozgat’ın fırsatlarını çevreye sunacağız ve Yozgat’ı daha hareketli bir hale getireceğiz. Diğer taraftan 475 yataklı şehir hastanesi ki bunu sağlık turizmine açacağız. Yurt dışında ki sağlık sigorta şirketleri ile irtibata geçip buranın yeni fırsatlara kapı araladığını hep birlikte göreceğiz. Termaldir, tarımdır derken Yozgat orta vadenin hareketli bir şehri haline gelecek. Diğer taraftan yaptığımız üçüncü OSB, havalanı ve hızlı trenle Yozgat daha yaşanabilir bir şehir haline gelecek. Yozgat hem Türkiye hem de Avrupa pazarında ki yerini alacaktır. Ben bu kongre dolayısı ile sizlere teşekkür ediyorum. Yozgat’ı iki gün içerisinde daha güzel tanıtacağız. Bu tür toplantılar bir tanıtım vesilesidir. Bunu iyi kullanmak lazım. Biz bu ülkenin insanıyız. Bulunduğumuz şehirlerin fırsatlarını anlatmak ve bulunduğumuz yere yeni gelir kapıları açmak bizim en büyük görevimiz” ifadelerini kullandı.
Jeotermal kaynakları daha verimli kullanmak için Avusturya da bir takım incelemelerde bulunduklarını kaydeden Vali Yurtnaç, “Geçtiğimiz aylarda bir ekiple birlikte yine jeotermal kaynaklarla yapılacak yatırımlar için incelemede bulunmak üzere Viyana’ya gittik. Baktık ki yapılan oteller doğa ile iç içe. Yani betonun içerisinde değil. Tabiatı önünüze seriyor. Bu tür çalışmaları dünyada örneklerini görerek inceleyerek devam ettirmek lazım. Birde en önemlisi 2 bin metre yükseklikten sıcak su çıkartıyorlar. Allah’ın bize verdiği bu fırsatı iyi değerlendirmek lazım” şeklinde konuştu.
Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ da, Jeotermal Kaynaklı Belediyeler Birliği’nin daha yolun başında olduğunu kaydederek, “Birlik kurulalı 20 yıl olmuş. 20 yıl bizim için belki uzun bir süre ama devlet hayatı için o kadarda uzun bir süre değil. Belli mesafelere 20 yıl içinde kat ettik ama Türkiye’nin içinde bulunduğu şartlar bizim mesafeleri kısa sürede kat etmemize ya da kat etmememize yol açıyor. Eğer ülkemiz her açıdan çok iyi olursa Ankara’da istikrar olursa ülkede huzur ve otorite olursa, güven ortamı olursa ekonomi iyi olursa ekonomik istikrar olursa işler tıkırında ilerlerse işte o zaman bundan herkes nasibini alır, herkes büyük bir kazancın sahibi olur. Türkiye coğrafi olarak güzel bir noktada. Ben rabbime her zaman hamd ediyorum. Bizi Türkiye gibi bir topraklarda yaşatıp Türk gibi asıl bir milletin evladı olarak yaratmış. Böyle bir milletin şemsiyesi altındayız. Ülkemizin imkanlarını, ülkemizin şartlarını, ülkemizin kaynaklarını biz daha iyi şekilde kullanamazsak o zaman bu imkanlar, bu kaynaklar bize bir kazanç olarak dönmez” ifadelerini kullandı.