Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, ilde göreve başladığı ilk günlerde şehrin genel durumuyla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek,ilk sırayı eğitime verdiklerini ve bu yüzden Yozgat’ın eğitim kalitesini artırmak amacıyla çalıştay programını düzenlediklerini söyledi.
Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, ilde göreve başladığı ilk günlerde şehrin genel durumuyla ilgili gerekli çalışmaları yaptıklarını belirterek,ilk sırayı eğitime verdiklerini ve bu yüzden Yozgat’ın eğitim kalitesini artırmak amacıyla çalıştay programını düzenlediklerini söyledi.
Yozgat Valiliği tarafından hazırlanan İl Değerlendirme Toplantıları kapsamında Eğitim ve Öğretim Değerlendirme toplantısı yapıldı.
Eğitim seviyesinin yükseltilmesi, eğitim sorunları başta olmak üzere ilk, orta, lise ve dengi eğitim çalışmalarının yanı sıra yükseköğretim çalışmaları geniş çaplı masaya yatırıldı.
Yozgat Şehir Hastanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen eğitim değerlendirme toplantısına Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ, Vali Kemal Yurtnaç, Milletvekilleri Abdulkadir Akgül, Ertuğrul Soysal, Yusuf Başer, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, ilçe kaymakamları, İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, il, ilçe belediye başkanları, daire müdürleri ve sivil toplum örgüt yöneticileri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kemal Yurtnaç, yapılan tüm çalışmaları hesap verebilir bir idare çerçevesinde kamuoyuyla paylaştıklarını söyledi.
Bu çalışmalarda sayın bakanımızın talimatlarıyla 2002 yılından 2018 yılına kadar Yozgat’ın genel bir fotoğrafını çektiklerini belirten Vali Yurtnaç, “Özellikle milli eğitimden başlamak istedik. 11 tane ayrı birim bu çalışmaları her ay bir gün sizlere burada sunacaklar. Yozgat neredeydi nereye gelmiş bu çalışmaları hep birlikte göreceğiz. Bu çok önemli bir pozisyon. Hesap verebilir bir yönetimden bahsediyoruz. Yani bu çalışmaları kurumlar kendileri biliyor ama belki kamuoyu bunu bilmiyor. Kamuoyunun da bu çalışmaları bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
Yozgat’ta eğitimde kaliteyi artırmak amacıyla bir çalıştay düzenlediklerini ifade eden Vali Yurtnaç, “Niteliği güzel binalarda çocuklarımız okullarına gidiyorlar ancak bu güzel binalardan başarılı öğrencilerin çıkması bizim hedefimizdir. Bu maksatla dedik ki Yozgat’ta eğitimde kaliteyi artıralım. Yaptığımız bu çalıştay ısmarlama bir çalıştay değil. Yozgat’ta görev yapan 300 kişi bir araya geldik ve 3 ay gibi bir zaman zarfında bu strateji belgesi ortaya çıktı. Bunlar kısa orta ve uzun vadede Yozgat’ta ki eğitim nasıl kaliteli hale getirilebilirin yollarını bize çıkarttı. Burada dört tane ana başlık ortaya çıktı. Eğitimde kalitenin artırılması, kimlik ve kişilik oluşturma, toplumla bütünleştirme ve ders ve sınavlarda ki başarıların artırılması başlıkları altında alan belirledik. Bunların içerisinden bir tanesinden bahsedeceğim. Kimlik ve kişilik oluşturma. Çocuklarımız iyi liseleri, güzel üniversiteleri kazanabiliyorlar ama milli olma vasfını da asla unutmamamız lazım. 15 Temmuz’da hepimiz hatırlarız. Millilikten uzaklaşmış insanların bazı değerleri kullanarak bu ülkede neler yaptığını hepimiz biliyoruz. O maksatla dedik ki, biz kimlik ve kişilik oluşturmada her sene bir dava adamını, bir şairin hayatını öğrencilerimize anlatalım. Bu maksatla da 2017-2018 eğitim öğretim yılını Necip Fazıl yılı ilan ettik. Lise öğrencilerimize üstadın Çile ve Çöle İnen Nur kitaplarını okutmaya başladık. Bir daha ki sene de burada başka bir fikir adamının yılını ilan edeceğiz. Amacımız Yozgat’ta yetişen gençlerimizin dava nedir, milli olmak nedir bilinci ile okullardan mezun etmek ve üniversiteye hazırlıklı göndermek. Biz bunu büyük bir hedef olarak görüyoruz ve gittiğimiz okullarda özellikle takip ediyoruz. Birde öğrenci koçluğu sistemini okullarımıza getirdik. Bu rehber öğretmenin dışında bir sistem. Rehber öğretmenlerimiz çocuklarımızın sıkıntıları ile ilgileniyorlar ama çocuklarla tarihten, spordan, sanattan, ülkeden ders bitiminden sonra 15 dakika oturup konuşacağı, öğrenci ile öğretmen arasında ki irtibatın güçleneceği bir çalışma bu” diye konuştu.
Yozgat’ta en önemli gördüğü şeylerden bir tanesinin de kamu görevlilerinin heyecanını diri tutmak olduğunu kaydeden Vali Yurtnaç, “Bu maksatla uyuşturucudan tutunda madde bağımlılığına kadar, eğitimdeki kaliteyi artırmaya kadar belli bir yol haritası oluşturduk. Bu yol haritalarıyla sizlere sunduğumuz hizmeti daha kaliteli hale getirmek istiyoruz. 2002’den 2018 yılına kadar yapılan bu hizmetlerde Sayın Başbakan Yardımcımız ve milletvekillerimizin emekleri büyüktür. Onların talimatları çerçevesinde bu hizmetleri daha kaliteli hale getireceğiz. Her zaman ifade ettiğim gibi Yozgat’ı orta vadede üreten, koşan, rekabet eden bir şehir haline hep birlikte getireceğiz” şeklinde konuştu.
Vali Yurtnaç’ın konuşmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Çiftçi ve Kredi Yurtlar Kurumu Müdürü Rasim Parlak kurumlarının eğitim faaliyetleri konusunda katılımcılara sunum yaptı.
OKULLARIMIZIN KALİTESİNİ ARTIRDIK
Toplantının kapanış konuşmasını yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ise, okulların kalitesini artırdıklarını belirterek, “Pansiyonlarımızın sayısını ve kalitesin artırdık. Fatih projesi ve diğer bütün alt yapı destekleri ile Yozgat belki de Türkiye’de bir örnektir. Alt yapı bakımından Yozgat’ta söylenecek bir eksiklik yok. Yozgat olarak Türkiye’de her alanda ortalamanın üzerindeyiz. 2006 yılından bu güne kadar üniversitemize 262 milyon 233 bin lira harcamışız. Bu harcama ise sadece fiziki mekanlarla ilgi olan harcama. İlimiz öğrenci yurtları bakımından da iyi bir noktada. Önümüzdeki dönemlerden itibaren Bozok Üniversitesine gelen kız olsun erkek oluşun tüm öğrencilerimiz barınma sorunu yaşamayacaklar. Yozgat bu yönde de Türkiye’de çok önemli bir noktaya geldi. Bozok üniversitesi her geçen gün daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” dedi.
Yozgat’ta eğitimde kaliteyi artırmak için ilk orta ve liselere ehemmiyet verilmesi gerektiğini ifade eden Bozdağ, “Biz Yozgat’ta başarılı lise öğrencilerinin elimizden kaçmasından korkuyoruz. Bundan korkmayın. Sosyal bilimler, fen lisesi, Anadolu lisesi gibi Türkiye’nin marka liselerini kazansın çocuklarımız, İstanbul’a gitsin, Ankara’ya gitsin. Siz yeter ki o liseleri kazanabilecek çocuklarımızı yetiştirin. Öğrencilerimizi en iyi liselere göndermek için bir rekabetimizin olması lazım. Çocuklarımızı iyi eğitim veren kurumlara yönlendirme konusunda işin üzerinde el birliği ile durmamız gerekir. Bizim dışarıya gönderdiğimiz öğrenciler kadar dışardan da Yozgat’a gelen öğrenciler var. Buda bizim için oldukça önemli. Bu kaynaşma bakımından da, sosyal bütünleşme bakımındın da son derece önemli” diye konuştu.
BOZDAĞ: İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİNİN HANGİ OKUL OLURSA OLSUN NOT ORTALAMALARINI BİLMESİ LAZIM
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’da yaptığı konuşmada eğimin önemine değindi. İlçe Milli Eğitim Müdürlerinin ilçelerindeki okulların not ortalamalarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Bozdağ, “Önümüzdeki süreç içerisinde hem orta öğretime geçişteki sayıyı kaliteye göre artırmamız lazım hem de üniversitede ki sayıyı artırmamız lazım. Geçmişe baktığımız zaman bu rakam oldukça artmış ama bu yine yeterli değil. Bizim bu rakamın üzerine çıkmamız gerekiyor. Bir ikinci konu ise bizim takip ve kontrolü Yozgat’ta çoğaltmamız lazım. Bir ilçe milli eğitim müdürü hangi okulda matematik ortalaması kaç, hangi okuldan kaç kişi fen lisesini kazanmış, üniversiteye kaç öğrenci yerleşmiş bunu bilmesi lazım. Bizim bu konuda takip ve kontrolü iyi yapmamızda fayda var. İlçe milli eğitim müdürleriyle yılda en az iki defa toplantı yapılsın. Onlardan ilçelerinin eğitim karnesi istensin. Hem orta öğretime geçişteki başarıyı hem üniversiteye geçişteki başarıyı. Birde ilçe milli eğitim müdürleri ve tüm okul müdürlerinin katıldığı bir toplantı yapıp Yozgat’ın eğitimi masaya yatırılabilir. Ondan sonra da bölüm bölüm, fen lisesi müdürleri, Anadolu lisesi müdürleri, imam hatip lisesi müdürleri ile ayrı ayrı bir toplantı yapılıp durumları sorulsun. Birbirimizin eksiğini görelim. İlçe milli eğitim müdürleri de öğretmen öğretmen takip etmesi lazım. Tüm okullardaki öğretmenlerimizin öğrencilerini fen liselerindeki öğrenciler gibi kaliteli yetiştirebileceklerine inanıyorum. Emek verirlerse, üzerlerine düşerlerse yetiştirebilirler. Bu işin üzerinde inanarak durmamız lazım. Çocuklar iyi değil diyen öğretmenin kendi iyi değildir. O çocuk neden iyi olmasın. Acayip zeki çocuklarımız var. Köylere gidip bakıyorum. Öyle çocuklar var ki canavar gibi. Eğer onlar iyi işlenseler şehirlerdeki en iyi okullarda okuyan öğrencilerden daha iyi olurlar. Ama işlenmeyince köreliyor o çocuklar. Onun için burada çocuklarımızdan önce öğretmenlerimizi, okul müdürlerimizi, milli eğitim müdürlerimizi kontrol edip karnelerini çıkarmamız lazım. Her milli eğitim müdüründen karnesini alacağım ve her sene bu toplantıyı yaptığımız zaman karnesini önüne koyacağım. Burada ilçe kaymakamlarına ve belediye başkanlarına da önemli görevler düşüyor. Bütün arkadaşlarımızdan bu işin üzerine düşmelerini istiyorum.
UYUŞTURUCU KONUSUNDA HERKESTEN SEFERBERLİK BEKLİYORUM
Uyuşturucu konusuna da değinin Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, bu konuda herkesten seferberlik beklediğini vurguladı. Bozdağ, “Uyuşturucu ile mücadele etmek çocuklarımızı en iyi üniversiteye yerleştirmek kadar ehemmiyetli bir mesele. Yozgat’ta uyuşturucu konusunda bütün arkadaşlarımızdan, milli eğitim müdürlerimizden, okul müdürlerimizden, belediye başkanlarımızdan, kaymakamlarımızdan, güvenlik birimlerimize kadar herkesten uyuşturucu konusunda seferberlik istiyorum. Uyuşturucu müptelası insanları gördükçe benim dünyam yıkılıyor. Bir çocuğun bu bataklığa düştüğünü bilip ilgililerle paylaşmak ahlaksızlık değildir. Kendini bataklığı sürükleyen birini kurtarmak ispiyonculuk değildir. Bu illeti getireni, satanı biliyorsanız söyleyin bizde tepesine binelim. Bu işin ticaretini yapanları alıp içeri atalım. Bu illetin kullanıcılarını da alıp tedavi ettirelim. Yeni kişilerinde kurban olmasını engelleyelim. Bu bakımdan okul müdürleri, öğretmenler, müstahdemler, güvenlik görevlilerinin dikkati çok önemli. Uyuşturucu ile ilgili her birimizin mücadele etmesi şarttır” ifadelerini kullandı.