Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) tarafından yerel medyanın durumuna ilişkin acil durum özet raporu hazırlandı.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu (TGK) tarafından yerel medyanın durumuna ilişkin acil durum özet raporu hazırlandı.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu tarafından hazırlanan raporda yerel medyanın durumuna ilişkin şu hususlara dikkat çekildi: “Son zamanlarda ekonomik yönden zor günler yaşayan ve kapanmanın eşiğine gelen yerel medya kuruluşlarının “hayatiyet sorunu” Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yönetim kurulu, Konfederasyona bağlı federasyon ve cemiyetler tarafından gerekli önlemlerin alınması için tüm ilgililerin bilgisine sunuldu. Yerel medya sektörünün içinde bulunduğu sorunların belirlendiği ve bu sorunlara yönelik çözümlerin önerildiği acil özet raporu sayın Cumhurbaşkanı nezdinde paylaşılması temennisiyle milletvekillerine ve tüm ilgili kurum ve kuruluş yöneticilerine iletildi. Yerel basın acil durum özet raporunda ülkemiz için vazgeçilmez bir kamu görevini yerine getiren medya kuruluşlarının olağanüstü zor günler yaşadığı ve gerekli önlemlerin alınmaması halinde yerel medyanın kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu önemle vurgulandı.
Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu genel başkanı Nuri Kolaylı ile TGK genel koordinatörü ve Yozgat Gazeteciler Cemiyeti başkanı Osman Hakan Kiracı imzasıyla Yozgat milletvekillerine ve ilgililere de ulaştırılan Yerel Medya acil durum özet bilgi raporunda yerel basının mevcut durumu,sorunları ve çözüm önerileri aynen şöyle özetlendi:
YEREL BASIN ACİL DURUM RAPORU VE BEKLENTİLERİMİZ RESMİ İLAN ALAN GAZETE SAYISI
Basın İlan Kurumu (BİK) Mevzuatı çerçevesinde resmi ilan ve reklam alan 1.089 gazetenin, yerel olanlarının 646 tanesi kurum şubesi bulunan yerlerde, 397 tanesi valilik görev alanında yayın yapmaktadır. 10 bölgesel gazetenin yanı sıra 36 adet yaygın gazete mevcuttur.
İSTİHDAM
Bu gazetelerin asgari kadrolarında halen 8 bin 683’i fikir işçisi olmak üzere dağıtım, baskı, büro işçileri ile birlikte yaklaşık 15 binden fazla kişi istihdam edilmektedir.
YEREL BASIN BATMA TEHLİKE SINIRINI GEÇMEK ÜZERE
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar basın sektöründe iki-üç kat daha fazla yaşandığı belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi: “1-Dünya piyasalarından Çin’in kâğıt çekmesi nedeni ile 600 dolar /tonluk rakam 900 dolar/tona çıkmıştır. Döviz fiyatı ise iki misline yakın artmıştır. Diğer önemli girdiler olan boya, kalıp vd. çoğunlukla dışa bağımlıdır. Böylece girdi maliyetleri tolere edilemeyecek seviyede yükselmiştir.
2-Asgari ücrette ciddi artış meydana gelmiştir.
3-Ekonomik durgunluk nedeni ile işletmeler reklam harcamalarında kısıntıya gitmiştir. Bu da özellikle yerel gazetelerin reklam ve satış gelirlerini olumsuz etkilemiştir.
4- 15 Temmuz hain darbe girişiminin etkisi ile resmi kurumlar, (istisna olması gereken) davet usulü alımları alışkanlık haline getirmiş, ilana çıkmamaya başlamıştır.
Bununla birlikte; acil alım, işlerin birleştirilmesi ya da parçalanması yöntemleri ile ilandan kaçınılmaktadır. Böylece yerel gazeteler ilan kayıpları yaşamakla birlikte rekabet şartları daralmakta, alenilik ilkesi zedelenmektedir. Hem BİK Kanunu, hem Kamu İhale Mevzuatı’na aykırı işlem yapılmakta, hem de kamu yararı ilkesi yara almaktadır. Resmi ilanların gazetelerde yayınlanmasını yük gören anlayış giderek istisnadan yerleşik kural haline gelmektedir.
5- 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası radyo ve televizyonların RTÜK paylarında indirime gidilmesine karşın 2 yıla yakın resmi ilan fiyat tarifesinde artışa gidilmemiştir.
Bu süreçte BİK Genel Kurulu, zamanında aldığı tedbirlerle (sayfa sayısında azalma, satış rakamlarında düşme gibi) gazeteleri kısmen rahatlatmıştır. Ancak bu tedbirlerin yanı sıra köklü adımlara ihtiyaç olduğu muhakkaktır.”