Gazeteciler Cemiyeti’nin Durum Değerlendirme Toplantısı Yozgat’ta Gerçekleştirildi
Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel hale gelen “Durum Değerlendirme Toplantıları” serisinin altıncısı Yozgat’ta düzenlendi. Yerel medyanın sorunlarının ele alındığı toplantıya gazeteciler ve iletişim fakültesi öğrencileri yoğun ilgi gösterdi. Etkinlikte, gazetecilik mesleğine dair güncel sorunlar tartışılırken, öğrenciler için video habercilik ve kamera kullanımı eğitimleri de gerçekleştirildi.
Yozgat Gazeteciler Cemiyeti ev sahipliğinde düzenlenen toplantı, Gazeteciler Cemiyeti, Yozgat Gazeteciler Cemiyeti ve üniversitenin iş birliğiyle hayata geçirildi. Anadolu basınının dayanışma ve gelişim hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen bu organizasyon, Gazeteciler Cemiyeti’nin yürüttüğü 9. Köy Projesi kapsamında yapıldı.
KİRACI: “ANADOLU BASINI TEK ÇATI ALTINDA TOPLANMALI”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, Anadolu basınının dağınıklığından bahsederek çözüm için ortak hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Kiracı, “Bugün burada bu toplantıyı gerçekleştirmemiz için Ankara’dan buraya gelen arkadaşlarımıza, Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Zülfiye Şentürk’e ve Anadolu’nun bozkırı olan Yozgat’ta bu çileli mesleği kendisine kader edinmiş olan kıymetli meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyor, katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Türkiye’nin 81 ilinde faaliyet gösteren Anadolu basınının kristal parçaları gibi dağınık olduğunu vurgulayan Kiracı, bu durumun önüne geçmek için Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ve Nuri Kolaylı’nın genel başkanlığında Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun kurulduğunu ifade etti. Kiracı, “Biz bu konfederasyonu medyanın üst çatısı olarak tanımlıyoruz, tek çatı altında toplandık” dedi.
Türkiye’de medyanın güncel sorunlarının altını çizen Kiracı, “Şu anda gerek basın özgürlüğü gerek ekonomik sıkıntılar nedeniyle sorunlu bir süreçten geçiyoruz. Günümüzde hem ulusal hem yerel medyada çok büyük bir değişim ve hızlı dönüşüm gerçekleşiyor. Bu dönüşüme ayak uydurmak oldukça zor. Böyle bir süreçle yarışabilmek, yeni projelere, yeni teknolojilere ulaşabilmek gayret istiyor, birlik ve beraberlik istiyor. Medyanın çeşitli birimlerini oluşturan kuruluşlar olarak kendi sorunlarımızı konuşmak, çözüm yolları aramak, paylaşmak amacıyla bu tür organizasyonlarla birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz lazım. Dolayısıyla ben bu tür toplantıların devamının yerel medyamıza çok önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum. Bu toplantılara katılan arkadaşlarımız için de bir yol haritası çizeceğini biliyorum. Geldiğimiz noktada gün, bugün birlikte hareket etmemizi, birlikte düşünmemizi, birlikte paylaşmamızı ve birlikte çalışmamızı gerektiriyor” diye konuştu.
ŞENTÜRK: “BOZKIRIN ORTASINDA NİLÜFERLER AÇTIRACAĞIZ”
Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zülfiye Şentürk, öğrencilere yönelik vizyonunu dile getirerek, “Bozkırın ortasında nilüferler açtırmaya geldim,” dedi. Yozgat’ın imkanlarının sınırlı olduğu yönündeki algıyı değiştirmek istediğini belirten Şentürk, öğrencilerin pratik deneyimlerle donatılmasının önemine değindi. Şentürk, “Büyükşehirlerdeki imkanlardan geri kalmadan, fakültemizi marka bir yapıya dönüştüreceğiz. Bu tür projelerle öğrencilerimizi geleceğe hazırlıyoruz.”dedi.
ORUÇ: “YEREL BASIN HAYATTA KALMA MÜCADELESİ VERİYOR”
Gazeteciler Cemiyeti Başkan Yardımcısı Ali Oruç, toplantıda yerel basının ekonomik sıkıntılarına dikkat çekti. Resmi ilan gelirlerindeki sorunlardan bahseden Oruç, Basın İlan Kurumu’nun mevcut fiyat tarifesinin yerel basının ihtiyaçlarını karşılamadığını ifade etti. Oruç, “Yerel basın, bugün adeta hayatta kalma mücadelesi veriyor. Yerel medyanın güç kaybetmesi, Türkiye’nin kendisinden habersiz kalması anlamına gelir.”şeklinde konuştu.
Oruç, Gazeteciler Cemiyeti’nin bu sorunları gündeme taşıma ve çözüm üretme misyonunu sürdürdüğünü belirterek, “Bu toplantılarla hem mevcut sorunları tartışıyor hem de geleceğin gazetecilerine yol haritası çiziyoruz,” dedi.
ÖĞRENCİLERE UYGULAMALI EĞİTİM
Etkinlik kapsamında Bozok Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerine, Gazeteciler Cemiyeti’nin “Mobil Basın Evi” projesi tanıtıldı. Proje çalışanları tarafından öğrencilere video habercilik ve kamera kullanımı konusunda uygulamalı eğitimler verildi. Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Gürcanlı ise Anadolu basınının dijital dönüşümle nasıl gelir elde edebileceği konusunda öneriler sundu. Youtube ve Google reklamcılığı gibi konular hakkında bilgi veren Gürcanlı, gazetecilere dijital platformlarda varlık göstermelerinin önemini vurguladı