Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler, bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte hububat ekili tarlalarda gübreleme çalışmalarına başladı.
Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler, bahar aylarının yaklaşmasıyla birlikte hububat ekili tarlalarda gübreleme çalışmalarına başladı.
Tarlalarına gübre atan çiftçiler, yaklaşık 20 gün içerisinde ekinlerin yağış alması gerektiğini belirterek, aksi takdirde gübre atılan ekinlerin yanma riski ile karşı karşıya kalacağını ifade ettiler.
Yerköy’ün Orhan Köyünde çiftçilik yapan Necati Özer, kurak bir kış mevsimi yaşadıklarını belirterek, bu yıl önceki yıllara göre biraz daha erken gübre atımına başladıklarını söyledi.
Özer, “Bahar ayının gübresini atmaya başladık. Attığımız bu gübre hem toprağı serinletiyor, hem de ekinlerin daha çok büyümesini sağlıyor. Gübre atma işlemi bittikten birkaç hafta sonra ekinlerin arasındaki yabancı otların yeşermesini önlemek için ilaçlama işlemi yapacağız.” dedi.
KIŞ MEVSİMİNİN KURAK GEÇMESİ TARLA FARELERİNİN DAHA DA ÇOĞALMASINA SEBEP OLACAK
Bu yılın önceki yıllara göre daha da kurak geçtiğini vurgulayan Necati Özer, kış mevsiminin kurak geçmesinin tarla farelerinin daha da çoğalmasına sebep olacağını ifade etti.
Özer, “İklim bakımından her yıl bir önceki yılı arar olduk. Bu yıl bölgemize kar yağışı olmadığı gibi yağmurda yağmadı. Son 40 yılın en kurak kış mevsimini yaşıyoruz. Yağış olmaması sebebiyle köy çeşmelerimizin suyu kesilme noktasına geldi. Buda su seviyesinin oldukça derinlere düştüğünü gösteriyor. Eskiden tarlalarımızın üzerinde en az yarım metre kar olurdu. Kar ve tipiden dolayı komşu komşuya gitmekte zorlanırdı. Şimdi bakıyoruz, kış mevsimi sanki yaz havasında geçiyor. İklimler de değişti. Ayrıca kar olmaması sebebiyle tarla farelerinin üremesinde de bu yıl daha fazla artış olabilir. Çünkü uzmanlar karla kaplı alanlar ve sisin tarla farelerinin üremesini engellediğini ifade ediyor. Bu yılda kar yağışı olmadığı için farelerin daha da fazla olacağı belirtiliyor. Bugün gübre atmaya geldiğimizde farelerin tarlalara zarar verdiğini gördük, tekrar ilaçlama yapmak zorunda kalacağız.”diye konuştu.
YERKÖY’DE 500 BİN DEKAR ALANDA GÜBRELEME ÇALIŞMASI YAPILACAK
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da ilçelerinde çiftçilerin gübre atımına başladıklarını belirterek, bu yıl bölgelerinde yaklaşık 500 bin dekar alanda gübre atımının yapılacağını söyledi.
Başkan Yılmaz, “Ülke genelinde olduğu gibi bölgemizde de son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyoruz. Mevsimin kurak geçmesi sebebiyle çiftçilerimiz hububat ekili tarlalarının gübre atımına biraz daha erken başladı. İlçemiz genelinde yaklaşık 500 Bin dekar ekili alanda gübreleme çalışması yapılacak. Bunun yanı sıra normalde Mart ayının sonlarında yapılan nohut ekimine de kuraklık nedeniyle bu yıl erken başlanıldı. Temennimiz biran önce yağışların istenilen seviyede olmasıdır. Aksi takdirde kurak geçen mevsim çiftçimizi her anlamda büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakacaktır.”ifadelerini kullandı.