Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler, ekim ayında ekecekleri nadas alanlarının sürümüne başladı.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler, ekim ayında ekecekleri nadas alanlarının sürümüne başladı.
Yerköy’e Bağlı Orhan Köyü çiftçilerinden Necati Özer, baharın gelmesiyle birlikte nadas alanlarının sürümüne başladıklarını söyledi. Anızlı tarlaların yabani otlarla kaplandığını belirten Özer, bu aylarda sürülmemesi halinde tarlanın gelecek yıl verimini de olumsuz etkileyebileceğini vurguladı.
Özer, “Bölgemizde sulanabilir tarım arazisi fazla olmadığından dolayı her yıl arazimizin bir kısmını ekiyor bir kısmını da nadasa bırakıyoruz. Nadasa bıraktığımız tarlalarımızın baharın gelmesiyle birlikte sürümüne başladık. Şuan nadas alanlarının üzeri geçen yıldan kalan ve farklı bitki türleri ile kaplı olduğu için sürülmesi gerekiyor. Sürmediğimiz ya da geciktirdiğimiz takdirde bu otlar tarladan beslenir ve seneye yapılan hasatta verimi de düşürür. Nisan ve Mayıs aylarında yağan yağmurlarla tekrar yaban otlar çıksa da tarlaya o kadar zarar vermez. Şuan pullukla sürüyoruz. Tekrar otlanması halinde kazayağı ile tekrar sürerek ekime hazırlamış oluruz.”diye konuştu.
Fuat Atik’te benzer ifadeler kullanarak bölgede ekim yapılan arazi kadar nadas alanlarının bulunduğunu ifade etti.
Atik, “Her yıl tarlalarımızın bir kısmını ekiyor diğer bir kısmını nadasa bırakıyoruz. Nadasa bırakmadığımız takdirde üst üste ekim yaptığımız zaman yarı yarıya verim kaybına uğruyoruz. Bu yüzden 550 dekar arazinin 250’sini bu yıl 300’ünü ise önümüzdeki yıl ekiyoruz. Mazot litre fiyatlarının yüksek olması biz çiftçileri zor durumda bırakıyor. Tarım bakanlığımız mazot konusunda biz çiftçilere gerekli indirimi sağlamasını istiyoruz.”diye konuştu.
Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz bölgelerinde her yıl olduğu gibi bu yılda nadas alanlarının sürümüne başlanıldığını belirterek, bu yıl çiftçilerin nohut fiyatlarının yüksek olması sebebiyle nadas alanlarını nohut ekimi ile değerlendirdiğini söyledi. Başkan Açıkgöz, “ Çiftçilerimiz mazot fiyatlarındaki artıştan şikayetçi ayrıca ürünlerin değerinde satılmasını istiyor. Girdi maliyetlerinin yüksek olması çiftçimizin sağlıklı bir şekilde üretim yapmasını engelliyor. Devletimizin bu konuda çiftçilerimize yönelik gerek mazot, gerekse gübre ve diğer ürünlerde maliyet hesaplarını dikkate alarak indirim yapmalarını istiyoruz.”diye konuştu.