Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat’ta çiftçiler havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ekili hububat alanlarında gübreleme çalışmalarına başladı.
Devlet tarafından verilen mazot ve gübre desteğini almaya başlayan çiftçiler gübreleme çalışmalarına başlarken bazı çiftçiler ise destek ödemelerinin verilmesini bekliyor.
Lök Köyünde çiftçilik yapan Adnan Ertuğrul, Gübre ve mazot desteğini henüz almadıklarını belirterek, “Her yıl bu dönemde tarlamızda üst gübresi diye tabir edilen gübreleme çalışmaları yapıyoruz. Henüz tarlamıza atacağımız gübreyi alamadım. Destek ödemelerinin yapılmasını bekliyorum. Devletimiz mazot gübre desteği veriyor ama yetersiz kalıyor. Verilen gübre desteği bahar gübresini dahi karşılamıyor. Çiftçinin çok masrafı var, çiftçinin daha fazla desteklenmesi gerekir. Özellikle mazot fiyatlarının çiftçiye daha uygun verilmesi gerekir.”diye konuştu.
Orhan Köyü çiftçilerinden Necati Özer’de benzer ifadeler kullanarak, şöyle dedi: “Mart ayının girmesi ile ekili hububat alanlarında gübreleme çalışması yapacağız. Yaklaşık 400 dekar alanda hububat ekimi yaptım. 6 ton gübre alarak tarlaların gübreleme çalışmasını yapacağız. Biz çiftçiler için çalışma dönemi baharla birlikte başlıyor. Bu ay içerisinde tarlamızın önce gübresini ardından ise ilaçlama çalışmasını yapacağız. Daha sonra varsa çavdar ayıklayacağız. İnşallah bereketli bir hasat dönemi geçiririz”
Yerköy Ziraat Odası Başkanı Bahri Yılmaz’da bölgelerinde gübreleme çalışmalarının başladığını belirtti. Yılmaz, “Yerköy bölgemizde yaklaşık 850 bin dekar ekilebilir tarım alanımız bulunmaktadır. Her yıl 500 bin dekar alanda hububat ekimi yapılmaktadır. Kalan 350 bin dekarlık alan ise nadasa bırakılarak bir sonraki seneye ekilmektedir. İlçemizin diğer ilçelere göre ekim ve hasadı daha önce yapılmaktadır. Rakımı düşük ve daha sıcak bir iklime sahip olduğu için hasat dönemi biraz daha erken yapılmaktadır. Mart ayı ile birlikte çiftçilerimiz gübreleme çalışmalarına başlayacak. Devletimiz tarafından yeni ödenmeye başlayan mazot ve gübre desteğini alan çiftçimiz şimdiden tarlasının gübresini atmaya başladı. Alamayan çiftçilerimiz ise destek ödemelerini bekliyor. Bu ay içinde çiftçimiz gübreleme ve ilaçlama çalışmasını tamamlayacak. Bu vesile ile çiftçimize bol, bereketli kazasız belasız bir hasat dönemi geçirmelerini diliyorum.”ifadelerini kullandı.