Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler 2021 yılı hasadı için buğday ekimine başladı.
Türkiye’nin tahıl ambarı olarak bilinen illerin başında gelen Yozgat’ta çiftçiler 2021 yılı hasadı için buğday ekimine başladı.
Yozgat bölgesinde çiftçiler tarlalarını ekime hazırlarken, daha önceden bütün hazırlıklarını tamamlayan bazı çiftçiler ise buğday ve arpa ekimine başladı.
Sorgun İlçesine Bağlı Alcı Köyü çiftçilerinden Osman Duygu, her yıl olduğu gibi bu yılda Ekim ayı girmeden tarlasını ilk eken çiftçi olarak yaklaşık 150 dekar tarlasının buğday ekimini yaptı.
Tohum ve gübresini aylar öncesinden temin ederek ekeceği tarlalarının hazırlıklarını tamamlayan Osman Duygu, 150 dekar tarlasının ekimini gerçekleştirdi.
Duygu, “Yozgat ve bölgemizde her yıl olduğu gibi bu yılda ilk buğday ekimini ben yapıyorum. Hububat hasat döneminde tohum ve gübremizi önceden temin ediyorum. Çünkü ekime doğru tohum, gübre ve mazot fiyatları arttığından dolayı önceliği bu işlere ayırıyorum.”dedi.
TARIMLA UĞRAŞMAYI SEVİYORUM
Kendisinin emekli olduğunu, çiftçilik ve tarımla uğraşmayı sevdiğini söyleyen Duygu, “Tarımla yani toprakla uğraşmayı seviyorum. Eskiden yani çocukluk dönemlerimizde tarımla uğraşmak daha zordu. Sapanla öküzle tarla ektiğimizi, tırpanla, orakla biçtiğimizi hatırlıyorum. Günümüzde ise şartlar değişti, Teknoloji gelişti, bu bakımdan biz çiftçiler, en fazla bir hafta içinde hem tarlamızın hazırlığını hem de ekimini yapabiliyoruz. Geçen yıl herk diye tabir edilen tarlamızın ekim hazırlığını bir ay öncesinden kazayağı, tızkaro işlemlerini tamamladım. Hafta sonu çocuklarımda yardıma gelince buğday ekim işini yaptık. Yozgat’ta buğday ve arpa ekimi, Kasım ayı sonuna kadar devam ediyor. Çiftçilerimizin yağmura yakalanmadan hububat ekimini yapmaları menfaatlerine olacaktır.”diye konuştu.
Oğuz Duygu’da kendisinin kamuda çalıştığını hafta sonu babasına yardım için köye geldiğini söyledi.
Duygu, “Babam tarım işlemlerine büyük önem verir ve titizlikle hububat ekimini gerçekleştirir. Köyümüzde de zaten her yıl ilk hububat ekimini her zaman babam yapmaktadır. Babamın tek başına ekim yapmasının zor olacağından bende kardeşimle birlikte hafta sonu babama yardıma geldim ve ekim işlerini tamamladık. Normalde bölgemizde ekim ayına en az bir ay gibi bir süre olmasına rağmen babam her yıl bu ayda buğdayı toprakla buluşturarak ekim işlemini tamamlar. Erken ekmek yada geç ekmenin verime ne derece etkisi olduğunu hububat hasat döneminde değerlendirdiğimizde pek bir farkın olmadığını gördük. Önemli olan kış sezonu ve bahar mevsimlerinde bol yağışlı geçmesi gerekir. Bu vesile ile bütün çiftçilerimize kazasız belasız bir şekilde ekim işlerini tamamlamalarını diliyor, bol yağışlı bir sezon geçirmemizi temenni ediyorum.”dedi.