enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,4787
EURO
36,2260
ALTIN
2.957,05
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat
Az Bulutlu
13°C
Yozgat
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
10°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C
Cumartesi Kar Yağışlı
-2°C
Pazar Az Bulutlu
-2°C

Yozgat’ta hububat ekimi devam ediyor

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarını sürdürüyor.

Yozgat’ta hububat ekimi devam ediyor
REKLAM ALANI
13.10.2021
1.620
A+
A-

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden olan Yozgat’ta çiftçiler hububat ekim çalışmalarını sürdürüyor.
Kuraklık sebebiyle zor bir yıl geçiren Yozgatlı çiftçilerin bir kısmı hububat ekimine başlarken, bir kısmı da tarlalarını ekime hazırlıyor.

Mazot, gübre ve tohum gibi girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakınan çiftçiler, ürünlerinin düşük fiyata satılmasından maliyetini kurtaramadıklarını belirtiyor.

 

Yerköy İlçesine bağlı Orhan Köyü Çiftçilerinden Nihat İnan, mazot, gübre ve tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirterek, bu yıl yaşanan kuraklık sebebiyle çoğu çiftçinin tarlasını gübresiz ekmek zorunda kalacağını ifade etti.

İnan, “Tarlamı genelde sertifikalı tohum kullanarak ekimini yapıyorum. Biz çiftçiler olarak girdi maliyetlerinin düşürülmesini istiyoruz. Gübrenin tonu 4 Bin 700 TL ile 6 800 TL civarında mazotun litresi 7 lira 40 kuruş, Hal böyle olunca biz çiftçiler emeğimizin karşılığını alamıyoruz. İki buçuk ton buğday satıp bir ton tohum alıyorsun. Sadece gübreye verdiğim para 25-30 bin lirayı buluyor. Mazot, ilaç ve diğer masrafları da içine katınca zarar bile ediyoruz. Üstelik kendi işçiliğimizi hesaplamıyoruz.”diye konuştu.

Cemil Acer’de benzer ifadeler kullanarak girdi maliyetlerinin yüksek olmasından yakındı. Acer, “Bu yıl kuraklık nedeniyle tohumluğumuzu dahi çıkaramadık. Mayıs ayı başında yanan ekinlerimizi sürmek zorunda kaldık. Hasat edilen tarlalarda da genelde yüzde 70 oranında zarar meydana geldi. bu tarlalarımızı da biçtirme sebebimiz hayvanların yiyeceği samanı belki temin ederiz düşüncesi ile biçtirdik. Gübre yüzde 200 oranında zamlandı. Mazot, ilaç derken maliyetleri kurtaramıyoruz. Bizler kendi işçiliğimizi saymıyoruz. Bugün tatil yörelerinde yatlarda, katlarda keyf yapan teknelere mazottan cüzi vergi alınırken biz çiftçiler 7 küsür liradan mazot alıyoruz. Bu hak mı.? Eğer bu yıl yaşadığımız kuraklığı 2022 yılı hasadında da yaşarsak kimse tarlasını ekmez. Zararına niye tarla eksinler ki. Ayrıca devletimiz tarafından açıklanan kuraklık desteği ödemeleri de hala yapılmadı. Çoğu çiftçi gübre alamıyor şimdi yapılmazsa bu destek kışın mı yapılacak.”diye konuştu.

Necati Özer’de tarlasının ekimine başladığını belirterek gübre’nin pahalı olmasından yakındı. Özer, “Şuan tarlamızın ekimine başladım. Gübre ve mazot fiyatlarının yüksek olması biz çiftçilerin sağlıklı bir şekilde üretim yapmasına engel oluyor. Tarım Bakanlığımız acilen bu gübre ve mazot konusunda indirime yada çitçilere destekte bulunması gerekir. Yaşanan kuraklık sebebiyle yaklaşık 100 dekarın üzerinde tarlamı sürmek zorunda kaldım. Diğer ekili tarlalarda verimde yüzde 70’in üzerinde ürün kaybı yaşadım. Ekim ayındayız ve bölgemizde hububat ekimi başladı. İnşallah bol yağışlı bereketli bir kış sezonu geçiririz.” temennisinde bulundu.

REKLAM ALANI
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.